Sitrussivut Citrus Pages |
Limetit Citrus × aurantiifolia ja sukulaisia |
![]() |
![]() |
Lime-hedelmästä limetiksi Limettejä ja sukulaisia Limettien kasvitieteellinen luokitus Käyttö Viljely Limetti meksikonlimetti
Persianlimetti tahitinlimetti Ryppylimetti kafferilimetti Välimerenlimetti Millsweetlimetti Karheakuorisitruuna Kantoninlimetti Rangpurinlimetti Otaheitenlimetti Intianlimetti palestiinanlimetti Maryellenlimetti Hapankvatti kalamondiini Kirjolehtihapankvatti |
Persianlimetti Citrus ×
latifolia © C. Jacquemond / INRA |
Lime-hedelmästä limetiksi
Limettejä ja sukulaisia
Käyttö
Viljely
|
|
||
LAT | Citrus × aurantiifolia (Christm.) Swingle | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus lima Lunan Citrus medica var. acida Brandis |
|
FIN | limetti (meksikonlimetti) | |
Pyöreähkö etenkin Meksikossa, Länsi-Intian (Karibianmeren) saarilla ja Floridassa viljelty limetti. Väri vaihtelee vihreästä kellertävään. Parhaimmillaan puolikypsänä, vielä vihreänä. Ruokareseptien ’Key lime.’ Amerikkalaisessa ruoanlaitossa usein esiintyvä 'Key lime pie' on grahamkeksipohjainen munamaitotäytteinen limettimehulla maustettu piirakka. Erillistä Key lime -lajiketta ei ole olemassa. Limettiä on vanhastaan viljelty Floridan kärjessä olevassa saariketjussa nimeltään 'The Keys'. Tunnetaan myös nimellä meksikonlimetti. Suomeen ei enää tuoda tätä aitoa meksikonlimettiä (Citrus × aurantiifolia). Kaikki kaupoissa myytävät limetit ovat Persianlimettejä (Citrus × latifolia, ks. alla), jotka ovat siemenettömiä ja mehukkaampia kuin limetit. Persianlimetin kuoressa ja mehussa ei kuitenkaan ole samaa raikasta limetille tyypillistä kirpeyttä kuin aidossa limetissä. Vuonna 2000 tekemässään tutkimuksessa ryhmä tiedemiehiä totesi hedelmien kromosomeja analysoimalla että limetti on sitruunan, sukaattisitruunan ja ichangingpapedan risteymä. Yleisimmät viljelylajikkeet: ’Everglade’,’Palmetto’ ja ’Yung’ Muita lajikkeita alkuperäalueineen: Brasilia: Dourada Egypti: Abu-Srera Intia: Pursha Iran: Khark, Kirk Madagascar: Ambilobe Uusi Kaledonia: Nouvelle Calédonie Yhdysvallat: Ballard, Buona Vista, Giant, Honolulu, Inerme, Newell Vietnam: Vietnam Karibianmeri: West Indian |
||
ENG | Lime,
Common lime, Mexican lime, West Indian lime, Key lime |
|
FRA | Limette acide, Lime mexicaine | |
DEU | Limette, Saure Limette, Limettenzitrone | |
I TA | Limetta mexicana | |
ESP | Lima ácida, Limón agrio, Limón criollo | |
Kuvat | © C. Jacquemond
/ INRA © UCR Citrus Variety Collection © Aggie Horticulture TAMU |
|
LAT | Citrus × latifolia Tanaka | ![]() ![]() ![]() |
FIN | persianlimetti (tahitinlimetti) | |
Limettien pitkänomainen, siemenetön laji. Vähähappoisempi ja mehukkaampi kuin meksikonlimetti (Citrus × aurantiifolia) ja viihtyy tätä lämpimämmässä ilmastossa. Kasvaa hyvin myös aivan tropiikissa, jossa satokausi saattaa olla ympärivuotinen. Suotuisimmissa olosuhteissa persianlimettiä korjataan kuukauden välein. Tropiikin limetit jäävät viileiden öiden puuttuessa usein kypsänäkin tumman vihreiksi. Myydään Suomessa mm. nimellä ’Persian seedless.’ Kutsutaan myös tahitinlimetiksi. Tämä on nykyisin ainoa Suomessa kaupoissa oleva limetti ja on syrjäyttänyt aidon meksikonlimetin (Citrus aurantiifolia, ks. yllä). Persianlimetin suosio johtunee sen siemenettömyydestä ja siitä, että se on limettiä mehukkaampi. Persianlimetin kuoressa ja mehussa ei kuitenkaan ole samaa limetille tyypillistä raikasta kirpeyttä kuin aidossa limetissä. Persianlimetti eli tahitinlimetti ei kasva Persiassa sen enempää kuin Tahitillakaan. Persianlimettiä pidetään nykyään meksikonlimetin ja sitruunan risteymänä. Lajikkeita: ’Bearss’, ’Idemor’, 'Tahiti', 'Taroudant', ja ’Pond’ |
||
ENG | Persian
lime, Tahiti lime Seedless lime, Bearss lime |
|
FRA | Lime de Perse, lime de Tahiti | |
DEU | Persische Limette, Tahitilimette, Tahiti-Limonelle | |
I TA | Limetta di Tahiti | |
ESP | Lima persa, lima da Persia, lima Tahiti (hedelmä), limero de Tahiti (puu) | |
Kuvat | © C. Jacquemond
/ INRA © UCR Citrus Variety Collection © Aggie Horticulture TAMU |
|
|
||
LAT | Citrus × limon 'Limetta' |
![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus limetta Risso |
|
FIN | välimerenlimetti | |
Välimeren makeahko limetti. Ranskalainen nimi ’Mamelon’ tarkoittaa nänniä ja viittaa hedelmän nystyrän muotoon. Kutsutaan myös italianlimetiksi. Luokitellaan joskus sitruunoihin nimellä limetta. Välimerenlimetistä on useita lajikkeita ja kolme tunnettua läheistä muunnosta: marokonlimetta (Marrakech limonette), millsweetlimetti alla ja pomonasitruuna (Pomona sweet lemon, alin kuva). Tämä Välimeren ja Pohjois-Afrikan rannikoiden makea sitruunamuunnos sekoitetaan usein Egyptissä, Israelissa ja Intiassa yleiseen alempana esiteltävään intianlimettiin (palestiinanlimettiin), vaikka niiden yhtäläisyys on hyvin vähäinen. Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa Californian yliopiston tiedemiehet totesivat hedelmien kromosomeja analysoimalla että bergamotti Citrus × bergamia on pomeranssin ja välimerenlimetin risteymä. |
||
ENG | Sweet
lime, Italian lime, Limetta, Sweet
limetta, Mediterranean sweet lemon, Sweet lemon |
|
FRA | Limette à mamelon, limette d’Italie, limon doux | |
DEU | Echte Limette, Süsse Limette, Süsse Zitrone | |
I TA | Limetta | |
ESP | Lima dulce, limón dulce | |
Kuva | (1) © Home Citrus
Growers (2) Plantes du Sud |
|
|
||
LAT | Citrus × limon 'Millsweet' | ![]() ![]() |
Citrus limetta Risso 'Millsweet' |
||
FIN | millsweetlimetti | |
Tämä sitruunaristeymä on kotoisin Välimeren alueelta. Sen
tiedetään kulkeutuneen
Meksikon kautta Yhdysvaltoihin, jossa se sai nimen Millsweet vuonna
1943. Lajike on hapoton ja mehu makeahkoa.
Pääkukinta-aika on
keväällä,
mutta Millsweet kukkii ja tuottaa
hedelmiä vuoden ympäri.
Luokitellaan usein sitruunoihin. |
||
ENG | Millsweet
limetta |
|
FRA | Limette millsweet | |
I TA | Limetta millsweet | |
ESP | Limón dulce millsweet | |
Kuvat |
|
© UCR Citrus Variety Collection |
Citrus × jambhiri Lush.
|
||
LAT | Citrus × jambhiri Lush. 'Rough Lemon' | ![]() ![]() |
FIN | karheakuorisitruuna | |
Limetin tapaan käytetty karheakuorisitruuna. Tunnetaan myös nimellä jambhiri. Kuori on hieman tavallisen sitruunan kuorta paksumpi ja pinnalta karhean epätasainen. Hedelmän alaosassa on selvä ruusukkeen muotoinen ulkonema. Jambhiri ei ole aivan yhtä mehukas kuin mehukkaimmat sitruunalajikkeet, mutta sitä voidaan käyttää ruuanlaitossa sitruunan sijaan. Viimeisimmissä tutkimuksissa on karheakuorisitruunan todettu olevan sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä. Viljeltyjä lajikkeita: ’Estes’, ’Milam’, 'McKillop' ja 'Lockyer' |
||
ENG | Rough
lemon, Jambhiri orange, Citronelle |
|
FRA | Citron verruqueux | |
DEU | Rauhschalige Zitrone | |
I TA | Rugoso | |
ESP | Limón rugoso | |
Kuva | © CINHP /
G.McCormack, with permission © C. Jacquemond / INRA |
|
|
||
LAT | Citrus × jambhiri Lush. 'Mandarin Lime' | ![]() ![]() Citrus limonia 'Kona Lime' |
Syn | Citrus × limonia Osbeck Citrus limonelloides Hayata Citrus taitensis Risso = Citrus medica × C. reticulata |
|
FIN | kantoninlimetti | |
Citrus × limonia ryhmään kuuluu useita hieman toisistaan poikkeavia muunnoksia. Citrus limonia lajin otaksutaan olevan kotoisin Kiinasta, jossa sitä kutsutaan kantoninlimetiksi. Sen ajatellaan olevan ammoin syntynyt sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä. Kantoninlimetti ei nimestään huolimatta ole limetti vaan ulkonäöltään lähempänä mandariinia. Koska sitä käytetään ruoanlaitossa limettien tavoin ja koska useimmat lajikkeet hyvin happamina eivät sovellu sellaisenaan syötäviksi, sanotaan sitä limetiksi. Tuntee myös nimet mandariinilimetti ja mandariinisitruuna. Kantoninlimetistä on kolme laajalti tunnettua muunnosta: rangpurinlimetti ja otaheitenlimetti (ks. alempana) sekä kusaie. |
||
ENG | Canton
lime, Chinese
lemon, Mandarin lime, Mandarin lemon |
|
FRA | Lime de Canton | |
ESP | Lima de Cantón, limón cravo, limón mandarina | |
Kuvat | Kuvassa Hawaijilla kasvava Citrus limonia lajike 'Kona Lime' | © Ken Love / Hawaiifruit.net |
Linkit | HawaiiFruit.net |
|
||
LAT | Citrus × jambhiri Lush. 'Rangpur' | ![]() ![]() ![]() |
Citrus × limonia Osbeck var. rangpur | ||
FIN | rangpurinlimetti | |
Intialainen Citrus × jambhiri muunnos, jonka arvellaan olevan sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä. Hedelmä muistuttaa ulkonäöltään mandariinia, mutta maultaan se on limettimäinen. Puu kantaa runsaasti hedelmiä marraskuusta alkukevääseen. Intiassa mandariinituoremehun makua parannetaan lisäämällä siihen 20 - 40 % rangpurinlimetin mehua. Rangpurinlimettiä käytetään muiden sitruskasvien varttamiseen hyvän taudinkestävyytensä takia. Kasvatusalueillaan Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa sitä pidetään sitruskasveista parhaana marmeladin raaka-aineena. Aromiensa runsaudella sen sanotaan ylittävän pomeranssin ja paraguaynpomeranssin. Floridassa ja Kaliforniassa rangpurinlimetti kasvaa koristekasvina pihoilla ja portaiden pielissä. Rangpurinlimetistä tunnetaan useita toisistaan hieman eroavia lajkkeita; kuvassa yllä keltainen muunnos, alempana punertava muunnos. Viljelylajikkeita ovat: Santa Barbara, Tatuatiringa, Rangpur, Borneo, Pook Ling Mung, Javaansche, Bakrai, Sangui ja Arabie Saoudite. |
||
ENG | Rangpur
lime |
|
FRA | Lime Rangpur | |
DEU | Rangpur Mandarinenlimette | |
ESP | Lima rangpur | |
IND | Sylhet lime, surkh nimboo, sharbati | |
Kuvat | Kaksi värimuunnosta Korsikan sitruskoeasemalla, keltainen ja punainen. | (1-2) © C. Jacquemond
/ INRA (3) © CCPP |
LAT | Citrus × microcarpa Bunge 1833 | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn |
Citrus madurensis Loureiro (1717-1791) Citrus mitis Blanco 1837 X Citrofortunella mitis J. Ingram & H. E. Moore 1975 Citrofortunella × microcarpa (Bunge) Wijnands 1984 = Citrus japonica Thunb. 'Nagami' × Citrus sunki Tanaka Kaupasta ostettu "Citrus calamondin" puu |
|
FIN | hapankvatti (kalamondiini) | |
Filippiiniläinen mandariinintuoksuinen limetinomainen sitrushedelmä. Vähän kasvioppia asiasta kiinnostuneille: Vaikka hapankvatti on tässä luokiteltu limetteihin, seikka joka johtuu sen limetinkaltaisista käyttötavoista, on hapankvatti hapanmandariinin (Citrus sunki) ja sitruskasveihin kuuluvan soikeakumkvatin (Citrus japonica 'Nagami') risteymä. Koska vuodesta 1994 lähtien vanhin laillinen luokitus on oikea ja koska Loureiron Citrus madurensis luokitusta ei riittävien tietojen puuttuessa voida pitää laillisena on luokitus Citrus × microcarpa Bunge hapankvatin laillinen luokitus. Hapankvatti on perinyt enemmän mandariinin kuin kumkvatin ominaisuuksia. Esimerkkinä mainittakoon että siinä missä kumkvattien (Citrus japonica Thunb.) hedelmä on kokonaan syötävä kuorineen päivineen, muistuttaa hapankvatin kuori enemmän mandariinien kuorta ja on usein hyvin karvas, varsinkin isoimmissa 3 - 4 cm kokoisissa hedelmissä. Hapankvatti on vuorostaan myöhemmin risteytynyt mm. Citrus australasica lajin kanssa (ks. Australian Sunrise Lime Citrus × oliveri Mabb.). Nämä trigeneeriset risteymät muistuttavat enemmän esim. kumkvatteja ja luokitellaan näihin lajeihin. Käytännössä risteymiä on pelkän ulkonäön perusteella usein vaikeaa erottaa toisistaan. Hapankvattia voidaan käyttää ruoanlaitossa limettien tapaan. Sitä on käytetty juomasekoituksissa ennen limettien yleistymistä. Se sopii hyvin esim. rasvaisten kalaruokien marinointiin ja kastikkeisiin. Hapankvatista tehdään hilloja ja marmeladeja. Niitä säilötään kokonaisina ja paloina maustekurkkujen ja pikkelsien tavoin. Hapankvatin maku on parhaimmillaan hedelmän kypsyttyä kokonaan, yleensä vasta seuraavan kevään lopulla tai alkukesästä. Sen sijaan marmeladiin sopii hyvin käyttää puolikypsia hedelmiä, ks. Kotitekoisen kalamondiinimarmeladin ohje. Keväisin marketeissa myydään hapankvattipuita nimellä "pikkusitrus", "piensitrus", "Citrus calamondin" jne. Kaupasta ostetun "Citrus calamondin"-puun hoitoohjeita: Puu on istutettu kasvuturpeen, kompostin ja hiekan sekoitukseen (2008) aiemmin permikuliitin, kuorihakkeen ja hiekan sekoitukseen. Sitruskasvit eivät viihdy tiiviissä, ravinteikkaassa, kosteassa mullassa. Kun vaihdat ruukkua sekoita mukaan neljäsosa hiekkaa ja neljäsosa esim. kevytsoraa. Lopustakin kasvualustasta puolet voisi olla vaikka kuorihaketta tai karkeaa sahanpurua. Juuret tarvitsevat happea. Kun pinta tuntuu noin 1 cm syvyyteen kokonaan kuivalta, 15 cm levyiseen ruukkuun kastellaan kerralla 150 ml (1,5 dl) vettä hitaasti yläkautta kaataen. Alusastiaan kertynyt vesi kaadetaan pois. Kastelun on oltava hyvin maltillista, varsinkin syksyllä ja talvella. Sitruskasvien kasvualustan kosteussuositus on "kosteannihkeän kuivemmalla puolella." Lehtien hidas tummuminen ja putoaminen on useimmiten merkki liikakastelusta. Liian kuivan kasvin lehdet nuokkuvat ja alkavat hitaasti kellertyä. Maalis - syyskuussa käytetään veteen liukenevaa lannoitetta joka kastelukerralla ohjeen mukaan.Talvikaudella lannoitetaan joka 3. kastelukerta. Ei pidä suihkuttelusta, vedosta eikä liiasta kuumuudesta (esim. lämpöpatterin päällä), mutta viihtyy kyllä suorassa auringon valossa. Kun yölämpötila ei enää laske alle 10 asteen, voidaan siirtää kesällä ulos ja hitaasti totutella auringon valoon. Äkillinen siirto saattaa polttaa lehdet. Sitruspuut ovat ainavihantia. Kypsät hedelmät säilyvät puussa hyvänä useita kuukausia ja näyttävät kylmään vuodenaikaan kauniilta. Kypsien hedelmien poimiminen keväällä nopeuttaa uuden kukinnan alkamista. Vielä hieman vihertävätkin hedelmät voi käyttää kalamondiinimarmeladiin. Kukkii parhaiten huoneenlämmössä. Pistokkaita voi istuttaa keväällä valoisaan paikkaan ilmavaan vähäravinteiseen alustaan, ks. yllä. Pidetään jonkin aikaa hieman kosteana ja suojataan esim. muovimukilla tai mehupullolla, josta pohja on leikattu irti. Liian märkyyden välttämiseksi pullon suu jätetään silloin tällöin avoimeksi. Pistokas saattaa kukkia jo 3 - 4 vuoden ikäisenä. |
||
ENG | Calamondin,
Golden lime, Kalamansi lime, Panama orange, Musklime, Philippine lime |
|
FRA | Calamondin | |
DEU | Calamondine, Zwergapfelsine | |
ESP | Calamondin, Lima de las Filipinas, Lemonsito | |
Kuvat | (1-2) © CCPP (3, 4) © Trade Winds Fruit (5) © UCR Citrus Variety Collection (6) © Joe Real |
|
Raholan
syötävissä sanoissa on lisätietoja
limeteistä, niiden käyttötavoista,
käytön historiasta ja englannin sanan "lime" eri
merkityksistä. |
Sitrussivut Citrus Pages |