Sitrussivut

Citrus Pages

   

   
Limetit
Citrus × aurantiifolia ja sukulaisia
 
lippusuomi
persianlimetti, Citrus × latifolia  Lime-hedelmästä limetiksi
 Limettejä ja sukulaisia
 Limettien kasvitieteellinen luokitus
 Käyttö
 Viljely

Persianlimetti Citrus × latifolia
© C. Jacquemond / INRA






Lime-hedelmästä limetiksi
Englannin kielen sana lime tarkoittaa mm. hedelmää, jota suomeksi kutsutaan limetiksi. Suomalaisille tuttu drinkki vodka lime olisi englanniksi vodka and lime juice, koska pelkkä lime tarkoittaa itse hedelmää eli limettiä. Mitä kaikkea muuta englannin lime voi tarkoittaa käy ilmi Jaakko Raholan syötäviä sanoja sivun kohdasta limetti. Drinkin luontevampi  nimi olisi vodka limettimehu. Englanninkielisestä nimestä on vähitellen muotoutunut suomalainen sana limetti kenties saksan ja ranskan limette sanan vaikutuksesta. Citrus latifolia, persianlimetti

Limettejä ja sukulaisia
hapankvatti
Limetit ovat kirjava kokoelma sitrushedelmiä ja niiden risteymiä. Kolme ensimmäistä: limetti, persianlimetti ja kafferilimetti ovat varsinaisia limettejä. Välimeren-, intian-, kantonin- ja rangpurinlimetit ovat limettiristeymiä. Muut ovat limettien tapaan käytettyjä kirpeän raikkaita sitrushedelmiä. Limetit ovat kaupallisesti viljellyistä sitrushedelmistä pienikokoisimpia. Niissä on ohut, mutta tiukasti istuva kuori. Limetin kuoriminen on hyvin työlästä. Limeteissä on yleensä vähän tai ei lainkaan siemeniä. Limettien hedelmäliha ja mehu ovat useimmiten raikkaan kevään vihreitä. Limetit voivat olla sisältä myös kullankeltaisia tai mandariinimaisen oranssisia.

Limettien kasvitieteellinen luokitus
välimerenlimetti, Citrus limetta


persianlimetti (tahitinlimetti)


ryppylimetti (kafferilimetti)


karheakuorisitruuna
Vuonna 2000 tekemässään hedelmien kromosomeja tutkivassa kokeessa1 ryhmä Kalifornian yliopiston tutkijoita totesi limetin (Citrus × aurantiifolia) olevan alunperin sitruunan (Citrus × limon) ja sukaattisitruunan (Citrus medica) risteymä, joka sitten risteytyi ichangingpapedan (Citrus cavaleriei [ ent. Citrus ichangensis]) kanssa. Näin limetin todettiin kantavan ainakin kolmen sitrushedelmän geenejä. Tätä nykyä ajatellaan persianlimetin (Citrus × latifolia) olevan aidon limetin ja sitruunan risteymä.

Nykyisten tutkimusten valossa D.J. Mabberleyn Citrus-luokituksissa vuosilta 1977 ja 20082 on kaikki muut limetin ja sitruunan risteymät jaoteltu kahteen luokkaan. Kaikki ne risteymät joissa on taustalla sitruunan lisäksi sukaattisitruuna tai pomeranssi ovat saanet luokituksen Citrus × limon eli niitä pidetään sitruunamuunnoksina ja ne joissa on mukana mandariini ovat luokassa Citrus × jambhiri eli ne ovat karheakuorisitruunan kaltaisia muunnoksia. Tällä sivulla noudatetaan tätä uusinta luokitusta, mutta aiemmat latinalaiset nimet ovat mukana synonyymeinä.

1 RFLP analysis of the origin of Citrus bergamia, Citrus jambhiri, and Citrus limonia          
   Federici, C.T., Roose, M.L. and Scora, R.W. 2000. Acta Hort. (ISHS) 535:55-64
   http://www.actahort.org/books/535/535_6.htm

2 CITRUS Linnaeus, Sp. Pl. 2: 782. 1753.
   Zhang Dianxiang, David J. Mabberley, Fl. China 11: 90–96. 2008.

   http://flora.huh.harvard.edu/china/PDF/PDF11/Citrus.pdf

Käyttö
Limettejä harvemmin syödään maun vuoksi. Niitä puristetaan mehuksi, jota makeutettuna ja veteen laimennettuna nautitaan sellaisenaan tai käytetään virvoitus- ja alkoholijuomiin. Limettien kuorta raastetaan ja käytetään erityisesti itämaiseen tapaan valmistettujen, nopeasti kypsennettyjen ruokien maustamiseen. Indonesialaiseen ja thai-keittiöön kuuluvasta aromaattisesta kafferilimetistä käytetään sekä raastettu kuori, puristettu mehu että ohuiksi suikaleiksi hakatut lehdet. Oranssin väriset limetit ovat parhaimmillaan vasta täysin kypsinä. Tavalliset limetit ovat parhaimmillaan puolikypsinä, jolloin niiden ominaismaku pääsee esiin ja mehukkuus on korkeimmillaan. Kun hedelmän pinta kypsyessään alkaa kellertyä, menettää limetti osan kirpeästä maustaan ja mehukkuus kärsii. Kun ostat kaupasta tavallisia meksikonlimettejä  tai persianlimettejä, valitse siis mahdollisimman tummanvihreitä hedelmiä.  
limetti (meksikonlimetti)
rangpurinlimetti 'Borneo'

Viljely
persianlimetti Limetit viihtyvät lämpimässä subtrooppisessa ja kuumassa trooppisessa ilmastossa. Limettien suurimmat tuottajamaat ovat Intia, Egypti, Meksiko ja Karibianmeren saaret. Meksikon Colimassa on suurin yksittäinen viljelmä, jolla kasvaa kaksi miljoonaa limettipuuta. Limettien mehun puristamisesta jäävä kuorimassa on tärkeä limettiöljyn raaka-aine. Massasta saadaan höyrytislaamalla limettiöljyä, josta monet kansainväliset sitrusjuomina myytävät virvoitusjuomat saavat arominsa.



 
 
 LAT Citrus × aurantiifolia (Christm.) Swingle limetti (meksikonlimetti) © C. Jacquemond / INRA

meksikonlimetti 'Kirk'

limetti (meksikonlimetti)

limetti (meksikonlimetti)
 Syn
Citrus lima Lunan
Citrus medica var. acida  Brandis

 FIN limetti (meksikonlimetti)
 
Pyöreähkö etenkin Meksikossa, Länsi-Intian (Karibianmeren) saarilla ja Floridassa viljelty limetti. Väri vaihtelee vihreästä kellertävään. Parhaimmillaan puolikypsänä, vielä vihreänä. Ruokareseptien ’Key lime.’ Amerikkalaisessa ruoanlaitossa usein esiintyvä 'Key lime pie' on grahamkeksipohjainen munamaitotäytteinen limettimehulla maustettu piirakka. Erillistä Key lime -lajiketta ei ole olemassa. Limettiä on vanhastaan viljelty Floridan kärjessä olevassa saariketjussa nimeltään 'The Keys'. Tunnetaan myös nimellä meksikonlimetti.

Suomeen ei enää tuoda tätä aitoa meksikonlimettiä (Citrus × aurantiifolia). Kaikki kaupoissa myytävät limetit ovat Persianlimettejä (Citrus × latifolia, ks. alla), jotka ovat siemenettömiä ja mehukkaampia kuin limetit. Persianlimetin kuoressa ja mehussa ei kuitenkaan ole samaa raikasta limetille tyypillistä kirpeyttä kuin aidossa limetissä.

Vuonna 2000 tekemässään tutkimuksessa ryhmä tiedemiehiä totesi hedelmien kromosomeja analysoimalla että limetti on sitruunan, sukaattisitruunan ja ichangingpapedan risteymä.

Yleisimmät viljelylajikkeet: ’Everglade’,’Palmetto’ ja ’Yung’

Muita lajikkeita alkuperäalueineen:
Brasilia: Dourada
Egypti: Abu-Srera
Intia: Pursha
Iran: Khark, Kirk
Madagascar: Ambilobe
Uusi Kaledonia: Nouvelle Calédonie
Yhdysvallat: Ballard, Buona Vista, Giant, Honolulu, Inerme, Newell
Vietnam: Vietnam
Karibianmeri: West Indian


 ENG Lime, Common lime, Mexican lime,
West Indian lime, Key lime
 FRA Limette acide, Lime mexicaine
 DEU Limette, Saure Limette, Limettenzitrone
 I TA Limetta mexicana
 ESP Lima ácida, Limón agrio, Limón criollo
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
© Aggie Horticulture TAMU
           


 
 LAT Citrus × latifolia Tanaka persianlimetti (tahitinlimetti) © C. Jacquemond / INRA

persianlimetti

persianlimetti (tahitinlimetti)
 
 FIN persianlimetti (tahitinlimetti)
 
Limettien pitkänomainen, siemenetön laji. Vähähappoisempi ja mehukkaampi kuin meksikonlimetti (Citrus × aurantiifolia) ja viihtyy tätä lämpimämmässä ilmastossa. Kasvaa hyvin myös aivan tropiikissa, jossa satokausi saattaa olla ympärivuotinen. Suotuisimmissa olosuhteissa persianlimettiä korjataan kuukauden välein. Tropiikin limetit jäävät viileiden öiden puuttuessa usein kypsänäkin tumman vihreiksi. Myydään Suomessa mm. nimellä ’Persian seedless.’ Kutsutaan myös tahitinlimetiksi.

Tämä on nykyisin ainoa Suomessa kaupoissa oleva limetti ja on syrjäyttänyt aidon meksikonlimetin (Citrus aurantiifolia, ks. yllä). Persianlimetin suosio johtunee sen siemenettömyydestä ja siitä, että se on limettiä mehukkaampi. Persianlimetin kuoressa ja mehussa ei kuitenkaan ole samaa limetille tyypillistä raikasta kirpeyttä kuin aidossa limetissä. Persianlimetti eli tahitinlimetti ei kasva Persiassa sen enempää kuin Tahitillakaan.

Persianlimettiä pidetään nykyään meksikonlimetin ja sitruunan risteymänä.

Lajikkeita: ’Bearss’, ’Idemor’, 'Tahiti', 'Taroudant', ja ’Pond’

 ENG Persian lime,  Tahiti lime
Seedless lime, Bearss lime
 FRA Lime de Perse, lime de Tahiti
 DEU Persische Limette, Tahitilimette, Tahiti-Limonelle
 I TA Limetta di Tahiti
 ESP Lima persa, lima da Persia, lima Tahiti (hedelmä), limero de Tahiti (puu)
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
© Aggie Horticulture TAMU
        


 
 LAT Citrus hystrix DC ryppylimetti (kafferilimetti)

ryppylimetti (kafferilimetti)

ryppylimetti (kafferilimetti)
 Syn  
Citrus torosa Blanco
Papeda hystrix

 FIN ryppylimetti (kafferilimetti)
 
Thai- ja indonesialaisten ruokien voimakas mauste. Sekä mehua, raastettua kuorta että suikaloituja lehtiä käytetään. Kaikki kasvin osat ovat voimakkaasti aromaattisia. Erityisesti juuri lehtien hieman pistävääkin aromia arvostetaan. Aromi on voimakkaampi kuin sitruunaruohon, varsinkin tuoreissa lehdissä

Lehdet kääritään, useampi lehti kerralla, ohueksi tiiviiksi rullaksi. Tämä lehtirulla käännetään 45 asteen kulmaan ja siitä leikataan hyvin terävällä veitsellä ohuen ohuita viiltoja. Näin saadaan tulitikkumaisia pitkiä suikaleita, joita voidaan lisätä keittoon tai wokkipataan makua antamaan.

Parhaiten aromi tulee esiin, jos kolmasosa suikaleista laitetaan mukaan hautumaan heti alussa, kolmasosa nestettä lisättäessä ja loput vähän ennen kypsymistä. Ryppylimetti myydään usein oksassa kiinni tai lehtiä laitetaan mukaan pussiin. Suomessa kafferilimetin (Kaffir lime) lehtiä voi ostaa pakastettuina itämaisten ruokien erikoisliikkeistä.

Viljelylajikkeita: Mohéli, Kindia, Nha Trang

 ENG Kaffir lime (Aust.), Mauritius papeda (UK),
Kuffre lime (US), Kieffer lime (SE Asia), Leech lime
 FRA Limettier hérissé, Lime kaffir, Combava
 DEU Indische Zitrone, Kaffir Limette
ESP Lima kafir  
Kuvat   © UCR Citrus Variety Collection
(2,3) © C. Jacquemond / INRA
     


 
LAT Citrus × limon 'Limetta'
välimerenlimetti


välimerenlimetti, Citrus limetta


pomonasitruuna
Syn   
Citrus limetta 
Risso
 
FIN välimerenlimetti
 
Välimeren makeahko limetti. Ranskalainen nimi ’Mamelon’ tarkoittaa nänniä ja viittaa hedelmän nystyrän muotoon. Kutsutaan myös italianlimetiksi. Luokitellaan joskus sitruunoihin nimellä limetta.

Välimerenlimetistä on useita lajikkeita ja kolme tunnettua läheistä muunnosta: marokonlimetta (Marrakech limonette), millsweetlimetti alla ja pomonasitruuna (Pomona sweet lemon, alin kuva).

Tämä Välimeren ja Pohjois-Afrikan rannikoiden makea sitruunamuunnos sekoitetaan usein Egyptissä, Israelissa ja Intiassa yleiseen alempana esiteltävään intianlimettiin (palestiinanlimettiin), vaikka niiden yhtäläisyys on hyvin vähäinen.

Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa Californian yliopiston tiedemiehet totesivat hedelmien kromosomeja analysoimalla että bergamotti Citrus × bergamia on pomeranssin ja välimerenlimetin risteymä.

ENG Sweet lime, Italian lime, Limetta, Sweet limetta,
Mediterranean sweet lemon, Sweet lemon
FRA Limette à mamelon, limette d’Italie, limon doux
DEU Echte Limette, Süsse Limette, Süsse Zitrone
I TA Limetta
ESP Lima dulce, limón dulce
Kuva     (1) © Home Citrus Growers
(2) Plantes du Sud
      


 
LAT Citrus × limon 'Millsweet' 'Millsweet' limetti
'Millsweet' limetti
   
Citrus limetta  Risso 'Millsweet'

FIN millsweetlimetti
Tämä sitruunaristeymä on kotoisin Välimeren alueelta. Sen tiedetään kulkeutuneen Meksikon kautta Yhdysvaltoihin, jossa se sai nimen Millsweet vuonna 1943. Lajike on hapoton ja mehu makeahkoa. Pääkukinta-aika on keväällä, mutta Millsweet kukkii ja tuottaa hedelmiä vuoden ympäri. Luokitellaan usein  sitruunoihin
ENG Millsweet limetta
FRA Limette millsweet
I TA Limetta millsweet
ESP Limón dulce millsweet
Kuvat    
© UCR Citrus Variety Collection
        


 
 
LAT Citrus × limon  (L.) Osbeck  'Indian Lime'
intianlimetti

palestiinanlimetti
Syn Citrus limettioides Tanaka
FIN intianlimetti (palestiinanlimetti)
 
Intialainen makea limettilaji, jota pidetään välimerenlimetin ja mandariinin  risteymänä. Eräs harvoja limettejä,  joita syödään suoraan kädestä. Palestiinan rannikko ja Egypti ovat kauan olleet intianlimetin perinteisiä kasvatusalueita. Intiassa hedelmiä sekä keitetään kokonaisina jälkiruoaksi että säilötään.

Viljeltyjä lajikkeita: ‘India’, ‘Columbia’, ‘Soh Synteng’, ’Palestine’ ja 'Brazil'

ENG Indian sweet lime, Palestine sweet lime
FRA Lime douce de l'Inde, Lime India, Limettier doux
DEU Palästinische Limette
I TA Limetta dolce dell’India
ESP
Lima dulce india, lima de Palestina
IND Mitha nimbu, mitha nebu, mitha limbu
Kuvat     © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection 
      




  
LAT Citrus × limon  (L.) Osbeck ’Mary Ellen’ 'Mary Ellen' limetti
'Mary Ellen' limetti
 


FIN maryellenlimetti
  Yhdysvalloissa myyntiin jalostettu alunperin meksikolainen makea limettilajike.
Toinen syötävä limetti.
ENG Mary Ellen Sweet Lime
FRA  
DEU  
I TA  
ESP Lima dulce Mary Ellen
Kuvat   © UCR Citrus Variety Collection
       






 
  Citrus × jambhiri Lush.
LAT Citrus × jambhiri  Lush. 'Rough Lemon' karheakuorisitruuna Citrus jambhiri

karheakuorisitruuna
 
FIN karheakuorisitruuna
 
Limetin tapaan käytetty karheakuorisitruuna. Tunnetaan myös nimellä jambhiri. Kuori on hieman tavallisen sitruunan kuorta paksumpi ja pinnalta karhean epätasainen. Hedelmän alaosassa on selvä ruusukkeen muotoinen ulkonema.  Jambhiri ei ole aivan yhtä mehukas kuin mehukkaimmat sitruunalajikkeet, mutta sitä voidaan käyttää ruuanlaitossa sitruunan sijaan.

Viimeisimmissä tutkimuksissa on karheakuorisitruunan todettu olevan sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä.

Viljeltyjä lajikkeita: ’Estes’, ’Milam’, 'McKillop' ja 'Lockyer'

ENG Rough lemon, Jambhiri orange, Citronelle
FRA Citron verruqueux
DEU Rauhschalige Zitrone
I TA Rugoso
ESP Limón rugoso
Kuva   © CINHP / G.McCormack,
with permission
© C. Jacquemond / INRA

   
 
LAT Citrus × jambhiri  Lush.  'Mandarin Lime' kantoninlimetti 'Kona Lime'
kantoninlimetti 'Kona Lime'
Citrus limonia 'Kona Lime'
Syn Citrus × limonia Osbeck
Citrus limonelloides Hayata
Citrus taitensis Risso
 = Citrus medica × C. reticulata
FIN kantoninlimetti
 
Citrus × limonia ryhmään kuuluu useita hieman toisistaan poikkeavia muunnoksia. Citrus limonia lajin otaksutaan olevan kotoisin Kiinasta, jossa sitä kutsutaan kantoninlimetiksi. Sen ajatellaan olevan ammoin syntynyt sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä.

Kantoninlimetti ei nimestään huolimatta ole limetti vaan ulkonäöltään lähempänä mandariinia. Koska sitä käytetään ruoanlaitossa limettien tavoin ja koska useimmat lajikkeet hyvin happamina eivät sovellu sellaisenaan syötäviksi, sanotaan sitä limetiksi.

Tuntee myös nimet mandariinilimetti ja mandariinisitruuna. Kantoninlimetistä on kolme laajalti tunnettua muunnosta: rangpurinlimetti ja otaheitenlimetti (ks. alempana) sekä kusaie.

ENG Canton lime, Chinese lemon,
Mandarin lime, Mandarin lemon
FRA Lime de Canton
ESP Lima de Cantón, limón cravo, limón mandarina
Kuvat Kuvassa Hawaijilla kasvava Citrus limonia lajike 'Kona Lime' © Ken Love / Hawaiifruit.net
Linkit  HawaiiFruit.net
   
 
 LAT Citrus × jambhiri  Lush. 'Rangpur' rangpurinlimetti, keltainen muunnos

rangpurinlimetti, punertava muunnos

rangpurinlimetti 'Borneo'
  Citrus × limonia Osbeck var. rangpur
 FIN rangpurinlimetti
  
Intialainen Citrus × jambhiri muunnos, jonka arvellaan olevan sukaattisitruunan ja mandariinin risteymä. Hedelmä muistuttaa ulkonäöltään mandariinia, mutta maultaan se on limettimäinen. Puu kantaa runsaasti hedelmiä marraskuusta alkukevääseen. Intiassa mandariinituoremehun makua parannetaan lisäämällä siihen 20 - 40 % rangpurinlimetin mehua. Rangpurinlimettiä käytetään muiden sitruskasvien varttamiseen hyvän taudinkestävyytensä takia.

Kasvatusalueillaan Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa sitä pidetään sitruskasveista parhaana marmeladin raaka-aineena. Aromiensa runsaudella sen sanotaan ylittävän pomeranssin ja paraguaynpomeranssin. Floridassa ja Kaliforniassa rangpurinlimetti kasvaa koristekasvina pihoilla ja portaiden pielissä. Rangpurinlimetistä tunnetaan useita toisistaan hieman eroavia lajkkeita; kuvassa yllä keltainen muunnos, alempana punertava muunnos.

Viljelylajikkeita ovat: Santa Barbara, Tatuatiringa, Rangpur, Borneo, Pook Ling Mung, Javaansche, Bakrai, Sangui ja Arabie Saoudite.

 ENG Rangpur lime
 FRA Lime Rangpur
 DEU Rangpur Mandarinenlimette
ESP Lima rangpur
 IND Sylhet lime, surkh nimboo, sharbati
Kuvat Kaksi värimuunnosta Korsikan sitruskoeasemalla,  keltainen ja punainen. (1-2) © C. Jacquemond / INRA
(3) © CCPP
           

 LAT Citrus × jambhiri  Lush. 'Otaheite' otaheitenlimetti
otaheitenlimetti
otaheitenlimetti
 Syn Citrus × limonia Osbeck 'Otaheite'
Citrus limonia Osbeck var. otaitensis Tanaka
Citrus taitensis Risso
Citrus otaitensis Risso & Poit.
 FIN otaheitenlimetti
  
Otaheiteä pidetään rangpurinlimetin vähähappoisena muotona ja useilla kielillä sitä kutsutaan otaheiterangpuriksi. Puu muistuttaa rangpuria, mutta on piikitön, kasvaa hitaammin ja jää matalammaksi. Hedelmä on usein siemenetön. Puu lienee kotoisin Intiasta kuten useat Citrus × jambhiri lajikkeet, mutta Eurooppaan se kulkeutui Tahitista 1800-luvun alussa ja Risso kuvasi sen Pariisissa Otaiten (Tahitin) sitrukseksi v. 1813. Sitrusvyöhykkeellä ja Keski-Euroopassa sitä kasvatetaan huonekasvina. Ahtaissa ruukuissa puu jää kääpiökasvuiseksi, mutta menestyy hyvin. Puu kukkii kauniisti talvesta kevääseen. Terälehdet ovat ulkopinnalta purppuran vivahteisia ja niiden tuoksu on raikas ja miellyttävä. Joulun tienoilla puussa on sisätiloissa sekä kukkia että hedelmiä samanaikaisesti. Kutsutaan myös otaheitenappelsiiniksi.






 ENG Otaheite lime, Otaheite orange, Otaheite Rangpur, Tahiti orange
 FRA Orange Otaheite
 DEU Otaheite-Orange
Kuvat   (1) Photo courtesy of Logee's
(2-3) © Gene Lester
 
 




 
 LAT Citrus × microcarpa Bunge 1833 hapankvatti (kalamondiini)


hapankvatti (kalamondiini)


hapankvatti (kalamondiini)


hapankvatti (kalamondiini)


hapankvatti (kalamondiini)

hapankvatti (kalamondiini)
 Syn
Citrus madurensis Loureiro (1717-1791)
Citrus mitis  Blanco 1837
X Citrofortunella mitis  J. Ingram & H. E. Moore 1975
Citrofortunella × microcarpa (Bunge) Wijnands 1984

= Citrus japonica Thunb.
'Nagami' × Citrus sunki Tanaka


Kaupasta ostettu "Citrus calamondin" puu

 FIN hapankvatti (kalamondiini)
 
Filippiiniläinen mandariinintuoksuinen limetinomainen sitrushedelmä.

Vähän kasvioppia asiasta kiinnostuneille:
Vaikka hapankvatti on tässä luokiteltu limetteihin, seikka joka johtuu sen limetinkaltaisista käyttötavoista, on hapankvatti hapanmandariinin (Citrus sunki) ja sitruskasveihin kuuluvan soikeakumkvatin (Citrus japonica 'Nagami') risteymä. Koska vuodesta 1994 lähtien vanhin laillinen luokitus on oikea ja koska Loureiron Citrus madurensis  luokitusta ei riittävien tietojen puuttuessa voida pitää laillisena on luokitus Citrus × microcarpa Bunge hapankvatin laillinen luokitus.

Hapankvatti on perinyt enemmän mandariinin kuin kumkvatin ominaisuuksia. Esimerkkinä mainittakoon että siinä missä kumkvattien (Citrus japonica Thunb.) hedelmä on kokonaan syötävä kuorineen päivineen, muistuttaa hapankvatin kuori enemmän mandariinien kuorta ja on usein hyvin karvas, varsinkin isoimmissa 3 - 4 cm kokoisissa hedelmissä. 

Hapankvatti on vuorostaan myöhemmin risteytynyt mm. Citrus australasica lajin kanssa (ks. Australian Sunrise Lime Citrus × oliveri Mabb.). Nämä trigeneeriset risteymät muistuttavat enemmän esim. kumkvatteja ja luokitellaan näihin lajeihin. Käytännössä risteymiä on pelkän ulkonäön perusteella usein vaikeaa erottaa toisistaan.

Hapankvattia voidaan käyttää ruoanlaitossa limettien tapaan. Sitä on käytetty juomasekoituksissa ennen limettien yleistymistä. Se sopii hyvin esim. rasvaisten kalaruokien marinointiin ja kastikkeisiin. Hapankvatista tehdään hilloja ja marmeladeja. Niitä säilötään kokonaisina ja paloina maustekurkkujen ja pikkelsien tavoin. Hapankvatin maku on parhaimmillaan hedelmän kypsyttyä kokonaan, yleensä vasta seuraavan kevään lopulla tai alkukesästä. Sen sijaan marmeladiin sopii hyvin käyttää puolikypsia hedelmiä, ks. Kotitekoisen kalamondiinimarmeladin ohje.

Keväisin marketeissa myydään hapankvattipuita nimellä "pikkusitrus", "piensitrus", "Citrus calamondin" jne. Kaupasta ostetun "Citrus calamondin"-puun hoitoohjeita: Puu on istutettu kasvuturpeen, kompostin ja hiekan sekoitukseen (2008) aiemmin permikuliitin, kuorihakkeen ja hiekan sekoitukseen. Sitruskasvit eivät viihdy tiiviissä, ravinteikkaassa, kosteassa mullassa. Kun vaihdat ruukkua sekoita mukaan neljäsosa hiekkaa ja neljäsosa esim. kevytsoraa. Lopustakin kasvualustasta puolet voisi olla vaikka kuorihaketta tai karkeaa sahanpurua. Juuret tarvitsevat happea. Kun pinta tuntuu noin 1 cm syvyyteen kokonaan kuivalta, 15 cm levyiseen ruukkuun kastellaan kerralla 150 ml (1,5 dl) vettä hitaasti yläkautta kaataen. Alusastiaan kertynyt vesi kaadetaan pois. Kastelun on oltava hyvin maltillista, varsinkin syksyllä ja talvella. Sitruskasvien kasvualustan kosteussuositus on "kosteannihkeän kuivemmalla puolella." Lehtien hidas tummuminen ja putoaminen on useimmiten merkki liikakastelusta. Liian kuivan kasvin lehdet nuokkuvat ja alkavat hitaasti kellertyä.

Maalis - syyskuussa käytetään veteen liukenevaa lannoitetta joka kastelukerralla ohjeen mukaan.Talvikaudella lannoitetaan joka 3. kastelukerta. Ei pidä suihkuttelusta, vedosta eikä liiasta kuumuudesta (esim. lämpöpatterin päällä), mutta viihtyy kyllä suorassa auringon valossa. Kun yölämpötila ei enää laske alle 10 asteen, voidaan siirtää kesällä ulos ja hitaasti totutella auringon valoon. Äkillinen siirto saattaa polttaa lehdet. Sitruspuut ovat ainavihantia. Kypsät hedelmät säilyvät puussa hyvänä useita kuukausia ja näyttävät kylmään vuodenaikaan kauniilta. Kypsien hedelmien poimiminen keväällä nopeuttaa uuden kukinnan alkamista. Vielä hieman vihertävätkin hedelmät voi käyttää kalamondiinimarmeladiin. Kukkii parhaiten huoneenlämmössä. Pistokkaita voi istuttaa keväällä valoisaan paikkaan ilmavaan vähäravinteiseen alustaan, ks. yllä. Pidetään jonkin aikaa hieman kosteana ja suojataan esim. muovimukilla tai mehupullolla, josta pohja on leikattu irti. Liian märkyyden välttämiseksi pullon suu jätetään silloin tällöin avoimeksi. Pistokas saattaa kukkia jo 3 - 4 vuoden ikäisenä.

 ENG Calamondin, Golden lime, Kalamansi lime, Panama orange, Musklime, Philippine lime
FRA Calamondin
 DEU Calamondine, Zwergapfelsine
 ESP Calamondin, Lima de las Filipinas, Lemonsito
Kuvat   (1-2) © CCPP
(3, 4) © Trade Winds Fruit
(5) © UCR Citrus Variety Collection
(6) © Joe Real
      



 
LAT Citrus × microcarpa Bunge 'Variegata' kirjolehtihapankvatti
 
Citrus × microcarpa Bunge 'Peters'

FIN kirjolehtihapankvatti (kirjolehtikalamondiini)
 
Kauniiden lehtiensä ansiosta huonekasvatuksessa ja koristepuuna suosittu hapankvatin muunnos. Hedelmä on syötävä. Sitä voidaan käyttää tavallisen hapankvatin tavoin.

ENG Variegated Calamondin
FRA Calamondin panaché
Kuva
© Trade Winds Fruit
      




Raholan syötävissä sanoissa on lisätietoja limeteistä, niiden käyttötavoista, käytön historiasta ja englannin sanan "lime" eri merkityksistä.