Sitrussivut Citrus Pages ![]() |
Sitruunat | ![]() |
|
Citrus × limon ja sukulaisia |
Historiaa Käyttö Viljely Sitruunoita Citrus × limon Berna Verna
SitruunaristeymiäEureka Kirjavalehtinensitruuna Femminello-ryhmän sitruunat Genova Genoa Interdonato Lisbon Monachello Primofiori Fino, Mesero Santa Teresa Seedless lemons Siemenettömät sitruunat Villafranca Limettisitruuna
Citrus
× limon
Välimerenlimetti Millsweetlimetti Lumiasitruuna Aataminsitruuna Ponderosasitruuna Volkamerinsitruuna Karheakuorisitruuna Citrus × jambhiri Mandariinisitruuna Appelsiinisitruuna Sileäkuorisitruuna meyerinsitruuna Yuzu yuzusitruuna Citrus × junos |
|
Volkamerinsitruuna Citrus × jambhiri 'Volkamer' © C. Jacquemond / INRA |
Historiaa
Käyttö
Viljely
|
LAT | Citrus × limon (L.) Burm. f. | ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||
Syn | Citrus limonum Risso Citrus limonia Osbeck Citrus medica var. limonium Brandis = Citrus medica × (Citrus × aurantium) |
||||||||||||||||
FIN | sitruuna | ||||||||||||||||
Kun kolmesta alkuperäisestä sitrushedelmästä syntyi risteymiä oli sitruuna yksi ensimmäisistä; uusimman tiedon valossa sitruuna on sukaattisitruunan ja pomeranssin risteymä. (Ks. Johdanto, Uusi Citrus-luokitus) Ennen kuin sitruuna saavutti nykyisen asemansa omana lajinaan (Citrus × limon), luokiteltiin sitruuna syntyperästään johtuen pitkään sukaattisitruunan alalajiksi (Citrus medica ssp. limon), mikä on myöhemmin aiheuttanut sekaannusta. Sitruunapuu on voimakaskasvuinen, ylöspäin levenevä kasvutavaltaan väljähkö puu. Puu kasvaa suotuisissa olosuhteissa niin suureksi, että hedelmien korjuu on vaikeaa ellei puun kokoa säädellä säännöllisin leikkauksin. Useimmat sitruunat ovat runsaspiikkisiä puita, mutta piikit ovat lyhyehköjä ja taipuisia. Puu kukkii pienehköinä terttuina lähes ympäri vuoden. Kukinnot ovat sitruspuiksi isohkoja ja nuput sekä terälehtien ulkopinnat ovat punertavia. Myös uudet kasvuversot ovat väriltään tumman punertavia (ks. Interdonato) Suomeen tuotujen sitruunoiden suurimmat alkuperämaat olivat vuonna 2008:
|
|||||||||||||||||
ENG | Lemon |
||||||||||||||||
FRA | Citron | ||||||||||||||||
DEU | Zitrone | ||||||||||||||||
I TA | Limone | ||||||||||||||||
ESP | Limón, Limón real | ||||||||||||||||
Kuvat | © Jacques Brun / INRA © C. Jacquemond / INRA © UCR Citrus Variety Collection © Joe Real |
||||||||||||||||
LAT | Citrus × limon ’Berna’ | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × limon 'Verna' |
|
FIN | sitruuna 'Berna' | |
Berna (Verna) on lajike, jonka historiaa ei tunneta, mutta sitä viljellään eniten sen kotimaassa Espanjassa, jossa se on tällä hetkellä viljelypinta-alaltaan toinen lajike Primofiorin jälkeen. Vuonna 2006 sato oli 292 000 000 kg, 33% Espanjan sitruunoiden kokonaistuotannosta. Suomeen tuodaan eniten sitruunoita juuri Espanjasta. Berna puut ovat isoja ja piikittömiä. Yleensä ne kukkivat kahdesti vuodessa ja jos niille annetaan ns. Verdelli-käsittely, voidaan satoa korjata kolmasti vuodessa. Pääsato, Cosecha, on helmikuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Nämä sitruunat ovat keskikokoisia ja niiden päässä on selvä nystyrä ja tyven puolella kohonnut "kaula". Hedelmät voivat jäädä puuhun useaksi viikoksi ilman että laatu kärsii. Toinen sato, Secundus ja kolmas, Verdelli (joita myydään Espanjassa nimellä Rodrejos) korjataan elokuulta lokakuun loppuun. Siemenettömät hedelmät jäävät vihreiksi ja niitä kylmäkäsitellään kosteassa kunnes väri muuttuu. Joskus joudutaan vihreää väriä poistamaan kaasulla. Käsittely ei vaikuta makuun. Berna-lajiketta tuodaan Suomeen alkusyksyllä. Nämä jälkisadot ovat kaupallisesti vähämerkityksisiä, mutta niiden avulla voidaan sesonkia pidentää ja tarjota sitruunoita myös loppukesällä ja syksyllä, jolloin hedelmiä ei luontaisesti ole saatavana. Vuonna 2009 syyskuussa Bernan pääsadon loputtua Suomessa oli kaupoissa muutaman viikon ajan kauniin vaaleanvihreitä Bernan Verdelli-sadon sitruunoita ennen ensimmäisten Primofiorien saapumista. |
||
ENG | Verna
lemon, Berna lemon |
|
FRA | Citron Berna | |
Kuvat | (1) © C. Jacquemond
/ INRA (1-2) © Jorma Koskinen |
|
LAT | Citrus × limon ‘Eureka’ | ![]() ![]() ![]() |
FIN | eurekasitruuna | |
Lajike syntyi Kaliforniassa Sisiliasta vuonna 1858 tuoduista siemenistä. Pitkulaisia hedelmiä kypsyy pitkin vuotta. Pohjois-Amerikassa pääsatokausi on myöhään talvella, varhain keväällä. Kukat ovat kauniin vaaleanpunertavia. Välimeren alueen ulkopuolella Eureka on yleisin sitruunalajike. Se on eniten viljelty sitruuna Kaliforniassa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja myös Israelissa. Verrattuna toiseen suuren sitruunalajikkeeseen 'Lisbon' (alla) ovat Eureka-puut pienempiä ja kasvavat hitaammin. Myös kokonaissato jää puun vanhetessa pienemmäksi, mutta se ajoittuu tasaisemmin lopputalvesta kevääseen ja alkukesään. Eureka-puut ovat vähälehtisempiä kuin muut sitruunapuut ja hedelmät ovat alttiimpia kylmille viimoille. Eureka on sitruunapuista eräs kaikkein hallanarimpia ja viihtyy parhaiten rannikoilla, jossa meren lämmittävä vaikutus suojaa puita talvella. Eurekasitruunoita tuodaan Suomeen ajoittain, usein loppukesällä eteläiseltä pallonpuoliskolta, silloin kun sitruunoista on Välimeren alueella pulaa. |
||
ENG | Eureka
lemon |
|
Kuvat | © CCPP © Joe Real © Aggie Horticulture TAMU |
|
LAT | Citrus × limon ’Genova’ | ![]() ![]() |
Syn | Citrus × limon 'Genoa' |
|
FIN | sitruuna 'Genova' | |
Genova (Genoa) on kotoisin Italiasta ja kuten Villafranca se vietiin ensin Kaliforniaan ja sieltä Floridaan vuonna 1881, jossa lajikketta kutsutaan nimellä Genoa. Genova on piikitön puu ja kasvaa hieman pienemmäksi kuin Eureka, mutta sietää paremmin kylmää ja kasvattaa tiheän lehvistön. Hedelmä on yleensä pinnalta sileä ja sisältä hyvin mehukas, terävästi hapan ja siinä on joitain siemeniä. Lajiketta viljellään paljon Etelä-Amerikassa. Chilessä se on päälajike ja Argentiinassa on oma kantansa, jonka sanotaan olevan alkuperäistä Genovaa tuottavampi, erityisesti tärkeimpänä satokautena paikallisen talven ja kevään aikaan. |
||
ENG | Genoa
lemon, Genova lemon |
|
FRA | Citron
de
Gênes, Citron Genova |
|
Kuvat | © CCPP |
|
LAT | Citrus × limon ’Interdonato’ | ![]() ![]() |
FIN | sitruuna 'Interdonato' | |
Interdonato on sukaattisitruunan ja sitruunan risteymä, joka löytyi eversti Interdonaton maatilalta Sisiliasta vuonna 1875. Hedelmä on iso, pitkänomainen ja sillä on tyvipuolessa "kaula" ja päässä nystyrä. Kuori on kirkkaankeltainen, sileä, kiiltävä ja ohut, mutta istuu tiukasti. Hedelmäliha on vihertävänkeltaista, raikkaan hapokasta, hieman kitkerää ja mehukasta. Siinä on 8-9 lohkoa ja muutamia siemeniä. Interdonato pääsato kypsyy sitruunoista ensimmäisenä jo syys-lokakuussa ja ehtii yleensä ennen Femminellon Primofiori-satoa. Interdonato on voimakaskasvuinen, yleensä piikitön puu ja kestää hyvin sitrusten mal secco näivetystautia, joka on varsin yleinen Italian sitruunatarhoissa. Sato on määrältään keskinkertainen ja muodostaa noin 5% Italian sitruunasadosta. Kuvien Interdonato-puu on nuori, eikä ole vielä tuottanut hedelmiä. Alemmassa kuvassa näkyy uutta kasvua ja nuppuja, jotka ovat väriltään tumman purppuranpunaisia. Väri on yleinen kaikissa sitruunoissa sekä muissa hyvin happamissa sitrushedelmissä. |
||
ENG | Interdonato
lemon |
|
FRA | Citron Interdonato | |
Kuvat | © Gene Lester | |
LAT | Citrus × limon ’Lisbon’ | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lisbon lienee maailman toiseksi tärkein sitruunalajike Eurekan jälkeen. Maissa, joissa Eureka on ykköslajike, on Lisbon luonnollinen kakkoslajike, koska monissa ilmastoissa lajikkeiden satokaudet täydentävät toisiaan. Vaikka kumpikin voi sitruunoiden tapaan kasvattaa joitain hedelmiä lähes vuoden ympäri, ajoittuu Eurekan pääsato myöhäiskeväästä - alkusyksyyn, kun taas Lisbonia korjataan eniten loppusyksystä varhaiskevääseen. Lisbon-nimen historia on mielenkiintoinen. Lisbon on australialainen lajike. Sitruunan siemeniä, joiden otaksuttiin olleen Portugalista vuonna 1820 lähetettyjä, kylvettiin Australiassa sopivaksi ajateltuun paikkaan. Kasvaneista taimista parhaita lisättiin ja seuraavan sukupolven puista parhaaksi todettu valittiin uuden kannan emopuuksi parikymmentä vuotta myöhemmin. Amerikasta tulleet asiantuntijat halusivat uutta lajiketta ja Kaliforniaan lähetettiin uuden kannan taimia ja siemeniä vuonna 1874. Uudelle lajikkeelle piti keksiä nimi ja koska siementen muistettin olleen portugalilaista alkuperää nimeksi valittiin Lisbon (Lissabon). Lajiketta tai nimeä ei tunneta Portugalissa. Lissabon on tärkeä lajike Kaliforniassa, Arizonassa, Australiassa, Uruguayssa ja Argentiinassa. Ehkäpä juuri talvisesta satokaudestaan johtuen Lisbon on huomattavasti Eurekaa talvenkestävämpi (mikään sitruuna ei kuitenkaan kestä pakkasta) ja sitä voidaan viljellä myös sisämaan ja ylänköalueiden viileämmillä seuduilla. Lisbon on myös Eurekaa n. 25% tuottavampi johtuen sekä hedelmien että puiden isommasta koosta. Samasta syystä on puut kuitenkin istutettava harvempaan. Lisbon kasvattaa runsaan ja tiheän lehvistön, jonka suojassa hedelmät ovat turvassa auringonpaahteelta, talven tuulilta ja kylmyydeltä. Lisbonpuussa on myös paljon isoja piikkejä, mikä taas tekee korjuun hieman hankalammaksi. Puiden hedelmissä ei sen sijaan ole kovin suuria eroja. Lisbon sitruuna on ehkä muodoltaan hieman pyöreämpi ja siinä on karheampi pinta. Mehukkuus ja hapokkuus on lajikkeilla sama. Lisbonista on useita kantoja. 'Limoneira 8A' on tällä hetkellä Argentiinan, Arizonan ja Kalifornian tärkein kanta (kaksi alinta kuvaa). Sen merkittävin ominaisuus on satokauden lähes ympärivuotisuus. Suotuisimmilla alueilla hedelmiä voidaan korjata kahdesti kuussa huhtikuusta lokakuulle ja kerran kuussa marraskuulta maaliskuulle. Lisäksi Limoneira 8A Lisbonin kuoressa on korkea pitoisuus sitruunaöljyä, jota sekä lääketeollisuus, elintarviketeollisuus että aromaterapia käyttävät. Katso Sitrusöljyt. |
||
ENG | Lisbon
lemon |
|
FRA | Citron Lisbon | |
Kuvat | (1) © IVIA OTRI (2-3) © CCPP (4) © Joe Real |
|
LAT | Citrus × limon ’Monachello’ | ![]() ![]() |
Monachello on italialainen sitruunalajike, jota viljellään erityisesti Messinan maakunnassa Italian eteläkärjessä. Monachello muodostaa noin 10-12 % Italian sitruunasadosta. Monachello ei kuki jatkuvasti Femminellojen tapaan eikä se alistu Verdelli-kasittelylle satoaikojen muuttamiseksi. Monachello on myös hidaskasvuisempi ja vie useita vuosia kauemmin ennen kuin puut saavuttavat maksimituottavuutensa. Monachellon suuri etu on sen kestävyys useimpiin Italian sitruunatarhoihin levinnyttä mal secco näivetystautia vastaan. Juuri taudin pahimmin valtaamilla etelän tuotantoalueilla Monachello menestyy hyvin. Lajikkeen hedelmät ovat keskikokoisia ja kaunismuotoisia. Monachellon ainoa satokausi alkaa joulukuun alussa. |
||
ENG | Monachello
lemon |
|
FRA | Citron Monachello | |
Kuvat | © C. Jacquemond / INRA | |
LAT | Citrus × limon ’Primofiori’ | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × limon 'Fino' Citrus × limon 'Mesero' Citrus × limon 'Blanco' |
|
Primofiori on ehkä yleisin Suomessa tarjolla oleva sitruuna. Lajikkeen alkuperäinen nimi on Fino. Espanjassa sitä kutsutaan yleisimmin nimellä Mesero, mutta lajiketta viedään ulkomaille nimellä Primofiori. On tärkeää, ettei espanjalaista Primofiori lajiketta sotketa italialaisen Femminello lajikkeen erääseen satokauteen nimeltään Primofiore. Primofiori (Mesero, Blanco) on Espanjan tärkein sitruunalajike ja muodostaa 65% (572 000 000 kg) maan koko sitruunatuotannosta. Espanjan toiseksi suurin lajike on Berna (33%). Suomeen tuodaan vuosittain eniten sitruunoita juuri Espanjasta (1 300 000 kg). Toiseksi suurin tuontimaa on Etelä-Afrikka (600 000 kg). Primofiori puut ovat nopeakasvuisia, voimakaskasvuisia ja runsassatoisia. Hedelmät ovat tyypillisiä sitruunoita, Bernaa hieman pyöreämpia ja niiden tyven kaula ja pään nystyrä ovat Bernaa huomaamattomampia. Hedelmät ovat hieman Bernaa pienempiä, mutta mehukkaampia. Bernasta poiketen Primofiorilla on vain yksi satokausi joka alkaa lokakuussa ja päättyy helmikuussa. Bernan pääsato on helmikuulta lokakuulle. Lajikkeiden korjuuajat täydentävät toisiaan samaan tapaan kuin Eureka ja Lisbon. Primofioria korjataan kauden aikana alueesta riippuen kahteen-kolmeen kertaan. Pienikokoisimmat hedelmät jätetään puhun kasvamaan kypsyysasteesta riippumatta. |
||
ENG | Primofiori
lemon, Fino lemon, Mesero lemon, Blanco lemon |
|
FRA | Citron Fino | |
Kuvat | (1-2) © CCPP (3) © IVIA OTRI |
|
LAT | Citrus × limon ’Santa Teresa’ | ![]() ![]() |
Syn | Citrus × limon 'Femminello
Santa Teresa' Citrus × limon 'Italian' |
|
Santa Teresa on alunperin eräs Femminellomuunnos. Femminello on puhtaasti italialainen lajike, mutta Santa Teresaa kasvatetaan myös Argentiiinan luoteisosissa, jossa sen kuoren korkeaa sitruunaöljypitoisuutta arvostetaan. Santa Teresaa kasvatetaan myös Turkissa nimellä 'Italian'. Suurin osa Italian Femminello lajikkeista on herkkä Italiassa laajalti levinneelle sitrusten mal secco näivetystaudille. Yksi syy sille, että lajikkeen osuus Italian sitrusviljelmillä kasvaa, on Santa Teresan vastustuskyky näivetystaudille. Turkissa 'Italian' lajiketta viljellään etelärannikolla Mersinin kaupungin ympäristössä. Santa Teresa on tavallista sitruunaa pyöreämpi ja paksukuorisempi ja siinä on paljon siemeniä. Hedelmä on mehukas ja pirteähappoinen. Santa Teresa on ehkä paksuhkon kuorensa ansiosta tukevarakenteinen ja kestää kuljetusta ja varastointia paremmin kuin aremmat sitruunalajikkeet. |
||
ENG | Santa
Teresa lemon |
|
FRA | Citron
Santa Teresa |
|
Kuvat | © C. Jacquemond / INRA | |
LAT | Citrus × limon ’Seedless’ | ![]() Seedless Lemon, Kalifornia ![]() Australialainen Seedless Eureka ![]() Eureka Seedless, Etelä-Afrikka |
siemenettömät sitruunat | ||
Seedless (siemenetön) sitruuna. Tällä hetkellä markkinoilla on kolme eri siemenetöntä sitruunalajiketta: kalifornialainen Seedless lemon, australialainen Seedless Eureka ja Etelä-Arfikkalainen Eureka Seedless. Seedles lemon (CCPP, Kalifornia) Lajike on tuotu Australiasta Kaliforniaan vuonna 1939 ja tunnettiin alunperin nimellä Seedless Lisbon. Lisbon on kuuluisa australialainen sitruunalajike ja tämän siemenettömän kannan otaksuttiin olevan Lisbon muunnos. Hedelmän DNA on tutkimuksissa kuitenkin osoittanut, ettei sitruuna ole Lisbon alkuperää ja sitä myydään nyt vain nimellä Siemenetön sitruuna. Seedless Eureka (Australia) Tämä vasta kymmenkunta vuotta sitten myyntiin tullut lajike on kotoisin Queenslandista, Australiasta ja polveutuu yli 10 vuotta jatkuneesta siemenettömään hedelmään pyrkineestä jalostusohjelmasta. Tämän Eureka muunnoksen ajatellaan olevan erityisen hyödyllinen ravintoloille, baareille ja elintarviketeollisuudelle sen täydellisen siemenettömyyden vuoksi. Eureka Seedless (CitroGold, Etelä-Afrikka) Tämä siemenetön lajike löytyi spontaanina Eureka muunnoksena vuonna 1996 Hoedspruitissa, Mpumalangan alueella Etelä-Afrikassa. Lajike otettiin jatkojalostukseen ja tuli markkinoille vartettuina taimina vuonna 2000 Nelspruitin trooppisten kasvien jalostuslaitoksesta. Lajikkeen on todettu säilyvän siemenettömänä useiden kasvisukupolvien ajan mikäli sitä lisätään suvuttomasti joko pistokkaina tai varttamalla. |
||
ENG | Seedless
lemon |
|
Photos | (1) © Joe Real (3) CitroGold |
|
LAT | Citrus × limon ’Villafranca’ | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × limon 'Corona Foothill Eureka' Citrus × limon 'Galligan Lisbon' |
|
Villafranca on vanha sisilialainen lajike, joka on tullut tunnetuksi Yhdysvaltojen kautta. Lajiketta vietiin Euroopasta Sanfordiin, Floridaan vuonna 1875 ja sitä kautta edelleen Kalifornian sitrusvyöhykkeelle. Villafranca oli kauan Floridan tärkein situunalajike, mutta nyt Bearss on syrjäyttänyt sen. Villafranca on ollut merkittävä lajike Queenslandissa, Australiassa, jossa sen kesäsatoa arvostetaan. Lajike on edelleen tärkeä Israelissa, jossa se on kakkoslajike Eurekan lälkeen. Hedelmä muistuttaa paljon Eurekaa, mutta satoajat ovat enemmän Lisbonin kaltaiset ja painottuvat talveen. Puu on nopeakasvuisempi, kookkaampi ja piikikkäämpi kuin Eureka. Villafranca kasvattaa tuuhean lehvistön hedelmien suojaksi. Vanhemmiten puu muuttuu piikkittömäksi ja täysikasvuista Villafrancaa ja sen hedelmää on vaikea erottaa Eurekasta. Kaliforniassa levinneiden 'Corona Foothill Eureka' ja 'Galligan Lisbon' lajikkeiden on nyttemmin todettu olevan vanhoja Villafranca-kantoja. |
||
ENG | Villafranca
lemon |
|
FRA | Citron Villafranca | |
Kuvat | (1,3) © CCPP (2) © C. Jacquemond / INRA |
|
Sitruunaristeymiä on useanlaisia. Tavallisimpia ovat sitruuna × mandariini, sitruuna × appelsiini ja sitruuna × sukaattisitruunaristeymät. Ryhmään kuuluviksi luetaan myös hedelmiä, jotka eivät ole sitruunaristeymiä, vaan muita sitrushedelmiä, joita käytetään ruuanlaitossa sitruunoiden tapaan. Kaikkien sitruunankaltaisten hedelmien alkuperää ei vielä varmuudella tunneta. |
LAT | Citrus × limon ’Lemonime’ | ![]() |
Syn | (Citrus × limon) ×
Citrus aurantiifolia Citrus tahitensis |
|
FIN | limettisitruuna | |
Sitruunan ja limetin risteymä |
||
ENG | Lemonime
Lemonlime Chinese lemon |
|
FRA | Lemonime | |
I TA | Limonima, limonetta | |
Kuva | © C. Jacquemond / INRA | |
|
||
LAT | Citrus × limon 'Limetta' | ![]() ![]() |
Syn | Citrus
limetta Risso |
|
FIN | välimerenlimetti | |
Välimerenlimetti on makeahko sitruunaristeymä. Monissa maissa hedelmää kutsutaan nimellä limetta. Ranskalainen nimi ’Mamelon’ tarkoittaa nänniä ja viittaa hedelmän nystyrän muotoon. Välimerenlimetti on vanha ja melko tunnettu hedelmä. Se on tärkeä kauppalajike Tunisiassa ja joillain Etelä-Italian alueilla. Kutsutaan myös italianlimetiksi. Luokitellaan usein limetteihin. Viimeisimmissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että bergamotti on pomeranssin ja välimerenlimetin risteymä. |
||
ENG | Sweet
limetta, Mediterranean sweet lemon Sweet lemon, Sweet lime, Italian lime |
|
FRA | Limette à mamelon, Limette d’Italie, Limon doux | |
DEU | Echte Limette, Süsse Limette, Süsse Zitrone | |
I TA | Limetta | |
ESP | Limón dulce | |
Kuvat | (1) © Home Citrus
Growers (2) Plantes du Sud |
|
|
||
LAT | Citrus × limon 'Millsweet' | ![]() ![]() |
FIN | millsweetlimetti | |
Tämä sitruunaristeymä on kotoisin Välimeren alueelta. Sen tiedetään kulkeutuneen Meksikon kautta Yhdysvaltoihin, jossa se sai nimen Millsweet vuonna 1943. Lajike on hapoton ja mehu makeahkoa. Pääkukinta-aika on keväällä, mutta Millsweet kukkii ja tuottaa hedelmiä vuoden ympäri. Luokitellaan usein limetteihin. |
||
ENG | Millsweet
limetta |
|
FRA | Limette millsweet | |
I TA | Limetta millsweet | |
ESP | Limón dulce millsweet | |
Kuvat |
|
© UCR Citrus Variety Collection |
LAT | Citrus × limon 'Lumia' | ![]() ![]() |
Syn | Citrus lumia Risso
& Poit. Citrus × limon var. lumia Swingle Citrus medica L. var. lumia |
|
FIN | lumiasitruuna | |
Lumiasitruuna on Välimeren maissa kasvava päärynänmuotoinen makeahko sitruuna, jonka hedelmä voi kasvaa jopa 18 cm pitkäksi (kuvassa). Hedelmä sekoitetaan usein intianlimettiin (Citrus limettioides) tai muihin makeisiin limetteihin. Lumiaa kutsutaan myös päärynäsitruunaksi ja ranskanlimetiksi sekä useilla kielillä komentajanpäärynäksi. Catanian yliopiston tutkijaryhmä Sisiliassa on hedelmien molekyylejä tutkimalla ja vertailemalla todennut sekä lumiasitruunan että aataminsitruunan (alla) olevan trigeneerisiä risteymiä. Ne olivat alunperin pomelon ja sukaattisitruunan hybridejä, jotka sitten risteytyivät sitruunan kanssa. |
||
ENG | Pear
lemon, French lime, Sweet lemon |
|
FRA | Lumie, Poire du commandeur | |
DEU | Birnenlimone, Süsse Limone, Komturbirne | |
I TA | Lumia, Pero del Commendatore | |
Kuvat | © Home Citrus
Growers |
|
LAT | Citrus × limon ' Pomum Adami' | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus lumia Risso & Poit var. pomum adami Citrus aurata Risso Citrus lumia 'Pomum d'Adamum' Citrus medica L. var. pomum adami |
|
FIN | aataminsitruuna | |
Marco Polo näki kasvin ensimmäisen kerran Persiassa, josta arabit toivat sen lähi-itään. Lajikkeen löysivät ranskalaiset seitsemännellä ristiretkellä Palestiinassa v. 1250 ja ristivät sen "aataminomenaksi". Tunnetaan paremmin nimillä aataminsitruuna ja paratiisinomena. Catanian yliopiston tutkijaryhmä Sisiliassa on hedelmien molekyylejä vertailemalla todennut, että sekä lumiasitruuna (yllä) että aataminsitruuna ovat trigeneerisiä risteymiä. Ne olivat alunperin pomelon ja sukaattisitruunan hybridejä, jotka sitten risteytyivät sitruunan kanssa. |
||
ENG | Adam's
apple |
|
FRA | Pomme d'Adam, Pomme du paradis. | |
DEU | Adamsapfel | |
I TA | Pomo d'Adamo | |
Kuva | (1) © Home Citrus
Growers (2-3) Petr Broža |
|
LAT | Citrus × limon 'Ponderosa' | ![]() ![]() |
Syn | Citrus pyriformis Hassk. Citrus limon L. var. pyriformis Burm.f. Citrus × limon ‘American Wonder’ = (Citrus × limon) × Citrus medica |
|
FIN | ponderosasitruuna | |
Päärynänmuotoinen
sitruuna. Kasvin lehdet ja hedelmän rakenne kertovat sen
olevan
sitruuna-sukaattisitruuna risteymä ja ponderosasitruuna
luokitellaankin
joskus sukaattisitruunan muunnokseksi. Isokokoiset lehdet, tuuhea
lehvistö, suuret näyttävät
hedelmät, matala
kasvutapa ja hyvä leikattavuus tekevät
ponderosasitruunasta
myös suositun
koristekasvin. |
||
ENG | Ponderosa
lemon |
|
FRA | Citron Ponderosa | |
Kuvat | © Aggie
Horticulture TAMU © UCR Citrus Variety Collection |
|
LAT | Citrus × limon 'Volkameriana' | ![]() ![]() |
Syn | Citrus volkameriana V.Ten.
& Pasq. Citrus limonia Osbeck 'Volkameriana' Citrus × limonia |
|
FIN | volkamerinsitruuna | |
Volkamerinsitruuna pidettiin aiemmin kantoninlimetin (Citrus limonia) ja sitruunan risteymänä, mutta aivan viimeisimmissä tutkimuksissa on paljastunut että volkamerinsitruuna of sukaattisitruunan ja pomeranssin risteymä kuten tavallinen sitruunakin. Samaa alkuperää ovat myös bergamotti ja intianlimetti (palestiinanlimetti). Puu tuottaa runsaasti hedelmiä ja on näyttävän näköinen. Sitä käytetään paljon myös koristeistutuksiin koska se kestää hyvin leikkaamista. Hedelmät ovat sitruunan muotoisia ja pinnalta hieman punertavia. Hedelmäliha on oranssiin vivahtavaa, hapahkoa, miellyttävän raikkaan tuoksuista ja usein siemenetöntä. Volkamerinsitruunaa voidaan käyttää ruoanlaitossa sitruunan tapaan. |
||
ENG | Volkamer
lemon |
|
FRA | Citron de Volkamer | |
Kuvat | © C. Jacquemond / INRA | |
|
||
LAT | Citrus × jambhiri Lush. | ![]() ![]() |
Viljeltyjä lajikkeita: ’Estes’, ’Milam’ |
||
FIN | karheakuorisitruuna | |
Limetin tapaan käytetty karheakuorinen sitruuna. Tunnetaan myös nimellä jambhiri. Uusimmissa molekyylitutkimuksissa karheakuorisitruunan on todettu olevan mandariinin ja sukaattisitrunan risteymä. Kuori on hieman tavallisen sitruunan kuorta paksumpi. Hedelmän alaosassa on selvä ruusukkeen muotoinen ulkonema. Jambhiri ei ole aivan yhtä mehukas kuin tavalliset sitruunalajikkeet, mutta sitä voidaan käyttää ruuanlaitossa sitruunan sijaan. |
||
ENG | Rough
lemon, Jambhiri orange, Citronelle |
|
FRA | Citron verruqueux | |
DEU | Rauhschalige Zitrone | |
I TA | Rugoso | |
ESP | Limón rugoso | |
Kuva | © CINHP /
G.McCormack, with permission © C. Jacquemond / INRA |
|
|
LAT | Citrus × jambhiri Lush. ’Lemandarin’ | ![]() ![]() Citrus × jambhiri 'Kona lime' |
Syn | Citrus
limonelloides
Hayata Citrus limonia Osbeck Citrus taitensis Risso (Citrus × limon) × Citrus reticulata |
|
FIN | mandariinisitruuna | |
Sitruunan ja mandariinin risteymä. Värin punaisuusaste vaihtelee ilmaston ja maaperän mukaan. Kuvassa Havaijilla kasvava lajike 'Kona Lime'. Ks. Limetit > kantoninlimetti Mandariinisitruunasta eli kantoninlimetistä on kolme päämuotoa, rangpurinlimetti ja otaheitelimetti, jotka esitellään limeteissä, sekä kusaie. |
||
ENG | Lemandarin |
|
FRA | Lemandarine | |
I TA | Lemandarina | |
Kuvat | © Ken Love | |
Linkit | Fruits of Warm Climates Rangpur Kona Lime |
LAT | Citrus × jambhiri Lush. ’Lemonange’ | ![]() |
Syn | (Citrus × limon) ×
Citrus sinensis
|
|
FIN | appelsiinisitruuna | |
Sitruunan ja appelsiinin risteymä, ks. Meyerinsitruuna alempana |
||
ENG | Lemonange |
|
Kuva | Kuva on lajikkeesta Improved Meyer Lemon | © Joe Real |
LAT | Citrus × jambhiri 'Meyer' | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × meyerii Yu Tanaka Citrus × limon var. meyerii (Citrus × limon) × sinensis |
|
FIN | sileäkuorisitruuna (meyerinsitruuna) | |
Sileäkuorisitruuna on Frank Meyerin Kiinasta vuonna 1908 löytämä hedelmä, jonka luullaan olevan appelsiini- tai mandariini-sitruuna risteymä. Liha, mehu ja maku ovat ’punertavia’. Punaisuusaste riippuu ilmastosta ja maaperästä. Hedelmän kuoren pintarakenne on muista sitruunoista poiketen sileä. Vähähappoisempi kuin muut sitruunat. Kukkii ja tuottaa satoa ympäri vuoden, pääsato joulu-huhtikuussa. Sileäkuorisitruuna tunnetaan myös nimellä meyerinsitruuna. Hedelmää ei viljellä kaupallisesti. Sen kuori on liian ohut ja hedelmä liian mehukas kestämään pitkää kuljetusta. Sileäkuorisitruunaa viljellään paljon kotipuutarhoissa ja koska puu hedelmineen on kaunis, koristaa se usein ovenpieliä erityisesti Yhdysvaltojen ja Australian sitrusvyöhykkeillä. Ruokaresepteissä muotiin tulleen sileäkuorisitruunan mehun voi korvata mehulla, jossa on puolet sitruunamehua ja puolet appelsiinimehua. |
||
ENG | Meyer
lemon |
|
Kuvat | (1-2) © Petr Broža (3) © Trade Winds Fruit |
|
LAT | Citrus × junos Siebold ex Tanaka | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus cavaleriei × Citrus sunki |
|
FIN | yuzu (yuzusitruuna) | |
Yuzu kuuluu ryhmään papedoiksi kutsuttuja kiinalais-japanilaisia happamia pikkusitruksia, joiden toinen vanhempi on ichanginpapeda Citrus cavaleriei ja toinen on hapanmandariini Citrus sunki. Yuzun hedelmä on tavallisesti mandariinin kokoinen tai hieman pienempi, mutta voi sen yleisimmän kasvualueen ulkopuolella hyvin lämpimässä ilmastossa joskus kasvaa appelsiinin kokoiseksi. Ohut kuori on raakana vihreä mutta kypsänä hieman punertavan keltainen. Hedelmä on vähämehuinen ja täynnä pulleita yksialkioisia siemeniä, joista ei kasva lajikeaitoja jälkeläisiä. Yuzun pienten lehtien ruodissa on leveät ja huomiota herättävän kookkaat siipipalteet, mikä saa lehden näyttämään kaksiosaiselta. Yuzu poikkeaa useimmista muista sitrushedelmistä talvenkestävyytensä suhteen. Yuzu-puun on todettu selvinneen jopa -9 asteen pakkasesta, mikä mahdollistaa yuzun viljelyn normaalia sitrusvyöhykettä kylmemmillä alueilla. Tavallinen sitruuna on erittäin hallanarka ja pudottaa lehtensä ja hedelmänsä jo parin miinusasteen lämpötilassa. Yuzu on kotoisin Kiinasta, mutta sitä kasvatetaan paljon Japanissa, jossa sekä mehua että raastettua kuorta käytetään perinteisessä japanilaisessa keittiössä. Hedelmän aromi on voimakas ja hieman terävä. Kuivattua kuorta käytetään mausteena. Japanissa hedelmiä käytetään ritualistisessa uuden vuoden seremoniassa hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Kuuman kylpyveteen laitetaan kokonaisia tai puolikkaita hedelmiä, jotka lämpimässä luovuttavat voimakasta aromiaan. Tämän myös talvipäivänseisausta juhlistavan kylvyn sanotaan ehkäisevän flunssaa, lämmittävän kehoa ja rauhoittavan mieltä. Yuzun tyypillinen hieman karvas, mutta eksoottisen hedelmäinen aromi on selvästi aistittavissa yuzulla maustetuissa siidereissä ja virvoitusjuomissa. Yuzua käytetään myös marmeladin ja hedelmäetikan valmistukseen ja sillä maustetaan leivonnaisia ja keittoja. |
||
ENG | Yuzu
lemon |
|
Kuvat | (1-2) © Jorma Koskinen (3-4) © Laaz |
|
Sitrussivut Citrus Pages ![]() |