Sitrussivut

Citrus Pages






Sukaattisitruuna flagbritish.jpg

Citrus medica

kirjolehtisormisukaattisitruuna

 Historia ja viljely
 Käyttö
 Sukaatin valmistaminen
 Sukaattisitruunan nimi
 Sukaattisitruunan luokitus

 Sukaattisitruuna

Bajoura  myskisukaattisitruuna
Sormisukaattisitruuna 
Brain
Cedruna
Corsican korsikansukaattisitruuna
Diamante
Etrog  etrogsukaattisitruuna
Moroccan
Yemen

 Lisää sukaattisitruunalajikkeita
kirjolehtisormisukaattisitruuna 'Buddha's Hand'
©
Laaz 
   











 

Historia ja viljely
Sukaattisitruuna, Citrus medica

Sukaattisitruuna 'Bajoura'
Sukaattisitruuna 'Brain'
Sukaattisitruuna on vanhin tunnettu sitruslaji. Sumerilaisen Nippur kaupungin raunioista Babylonian eteläosasta (nyk. Irak) on löydetty sukaattisitruunan siemeniä. Rauniot ovat peräisin 4000-luvulta eaa, joten sukaattisitruunaa viljeltiin Mesopotamiassa jo 6000 vuotta sitten. Latinalaisen nimen Citrus medica jälkiosa viittaa nykyisen Iranin tienoilla vuosina 700 - 500 eaa. sijainneeseen Median kuningaskuntaan, joka oli myöhemmän Persian valtakunnan edeltäjä. Medialaisten tiedetään olleen sukaattisitruunan viljelijöitä ja heidän otaksutaan levittäneen sen käyttöä lähialueen kansoille.

Aleksanteri Suuren joukot toivat sukaattisitruunan Persiasta Välimeren alueelle vuonna 325 eaa. Kreikkalaiset rupesivat viljelemään sitä Naxoksella ja Kreetalla sekä noin 200 vuotta eaa. siirtokunnassaan Palestiinassa. Säilyneistä dokumenteista on selvinnyt, että sukaattisitruuna oli tavallinen, kaupan oleva ruoka-aines Roomassa vuonna 301. Sardinia, Sisilia ja silloin Venetsian hallintaan kuuluneet Joonianmeren saaret, tärkeimpänä Corfu, toimittivat sukaattisitruunoita satoja vuosia Saksan, Ranskan ja koko Välimeren alueen juutalaisille heidän uskonnollisiin rituaaleihinsa (ks. Etrog).

Puu on hyvin arka sekä hallalle että kuivalle kuumuudelle ja menestyy parhaiten lauhkeilla alueilla, joissa äärilämpötilat puuttuvat. Sukaattisitruunan pääviljelyalueet ovat Sisilia, Korsika ja Kreeta sekä eräät pienemmät saaret Italian, Ranskan ja Kreikan rannikoilla. Israelissa rabbit viljelevät sukaattisitruunoita tarkoin määritellyin menetelmin uskonnolliseen käyttöön. Sukaattisitruunatuotteita valmistetaan Ranskassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.


Käyttö 
Useiden lajikkeiden hedelmäliha ja mehu ovat makeita. Mehua käytetään valmismehujen ja virvoitusjuomien maustamiseen. Sukaattisitruunan hedelmälihasta tehdään makeisia, marmeladia ja hilloja. Antiseptista sukaattisitruunaöljyä käytetään shampoon ja kosmeettisten valmisteiden ainesosana. Kuivattuja hedelmiä käytetään joissain maissa koiden torjuntaan. Joidenkin lajikkeiden paksu malto on mehevää ja muista sitruslajeista poiketen kypsytettynä syötävää. Kokonainen 'buddhankäsi' voidaan kypsyttää höyryssä tai karamellisoida ja käyttää jälkiruokana. 

Sukaatin valmistaminen
Kansainvälisesti tärkein sukaattisitruunan käyttötapa on meille leivonnasta tuttu sukaatti. Tätä sukaattisitruunan säilöttyä kuorta (engl. succade) käytetään maailmanlaajuisesti hedelmäkakkuihin ja muuhun leivontaan, makeisiin ja jälkiruokiin, mm. suomalaisille pääsiäisestä tuttuun pashaan. Kuva vieressä oikealla. Kun sukaatin valmistuksessa puhutaan kuoresta, tarkoitetaan kasviopillisesti hedelmän maltoa. Kuori on oikeammin pinnan ohut keltainen osa. Kuoren valkoista malto-osaa liotetaan ensin runsaassa suolavedessä (aiemmin merivedessä) 5-6 viikkoa karvauden poistamiseksi. Suolavesi vaihdetaan kahden viikon välein. Tämä puolivalmis tuote voidaan säilöä vahvempaan suolaliuokseen, pakata tynnyreihin ja lähettää jatkojalostukseen ulkomaille tai valmistaa heti. Suolattuja kuoria liotetaan viikon ajan tavallisessa vedessä suolan poistamiseksi. Vesi vaihdetaan kahden päivän välein. Kuoret kiehautetaan lopun suolan poistamiseksi. Sitten kuoret kuumennetaan halutun värisessä, voimakkaassa sukroosi-glukoosi liuoksessa niin, että ne hitaasti karamellisoituvat läpikuultaviksi. Aiemmin sukaatti kuivatettiin auringossa, jolloin se säilyi pitkään. Ennen purukumia lapset pureskelivat Välimeren ja Lähi-idän maissa edellisvuotista, hieman kuivahtanutta, mutta makeaa ja aromaattista sukaattia. Nykyisin sukaatti myydään ilmatiiviissä pakkauksissa, joissa se säilyy pehmeänä.  Alla kuvatuista lajikkeista erityisesti paksukuoriset Buddhankäsi, Diamante, Moroccan ja Yemen soveltuvat hyvin sukaatin valmistamiseen.
sormisukaattisitruuna
Sukaattisitruna 'Italian'
Sukaattia © ElinorD, Wikipedia
Halkaistu sormisukaattisitruuna, pelkkää maltoa


Sukaattisitruunan nimi
etrogsukaattisitruuna
Sukaattisitruuna 'Cedruna'
Sukaattisitruuna 'Etrog'
Sukaattisitruuna 'Diamante'
Sukaattisitruuna 'Etrog'

Sukaattisitruunan suomenkielisen nimen etuosan sukaatti arvellaan olevan sukua joko latinan mehua tarkoittavalle sanalle sucus, tai sen ajatellaan juontuvan sanskritin sokeria tarkoittavasta sharkara sanasta, persian shakar, kreikan sakharon, myöhäislatinan zuccarumin kautta italian zucchero sanaan, josta monen kielen sokeria tarkoittava nimi polveutuu. Eräät sukaattisitruunalajikkeet ovat sitrushedelmistä makeimpia. Yksi teoria on juutalaisen lehtimajanjuhlan ja siihen tehtävien katosten hepreankielinen nimi sukkot. Juhlassa tärkeä hedelmä on sukaattisitruuna (ks. alempana), joka on yksi kolmesta alkuperäisestä sitrushedelmästä. Katso Johdanto: Sitrusten suku.

On syytä muistaa, että englanniksi sukaattisitruuna on citron ja sitruuna on lemon. Ranskaksi sukaattisitruuna on cédrat, mutta sitruuna on citron. Ruotsiksi sukaattisitruuna on yleisimmin suckatcitron (sukaattisitruuna), mutta puun nimi on cedratträd. Citron ja cedrat nimien polveutuminen on yksinkertaisempaa. Mooses määritteli käytön setripuulle (hadar, kreikaksi kedros). Kun setrin merkitys myöhemmin väheni, se korvattiin setrin käpyä muistuttavalla sukaattisitruunalla, jota Palestiinan kreikkalaiset kutsuivat nimellä kedromelon, setriomena. Kedros muuttui latinaksi muotoon cedrus, josta polveutuvat sukaattisitruunalle sekä ranskan cédrat, saksan Zedrat että englannin citron. Kreikkalaisten setriomena kedromelon muuttui myöhemmin Roomassa muotoon malum citreum, josta ajan myötä omena malum putosi pois ja jäljelle jäi vain sana citreum, jonka perusmuoto on citrus, kitruspuu eli sukaattisitruuna. Kun Linné 1700-luvun jälkipuoliskolla antoi kasveille nimiä, valitsi hän parhaiten tuntemansa sukaattisitruunan perusteella sitrusten suvun nimeksi Citrus. Näin ollen sekä sukaattisitruuna että sana sitrus ja sitrushedelmien suvun latinalainen nimi Citrus ovat kaikki alunperin merkinneet setripuuta; lähi-idässä libanoninsetriä Cedrus libani, lännempänä Välimerellä meille tutumpaa Marokon Atlasvuorten mukaan nimettyä atlassetriä Cedrus atlantica.


Sukaattisitruunan ja sitrushedemien luokitus
Sitrushedelmien luokituksessa ja latinalaisissa nimissä  sekaannusta aiheuttaa se, että Linnén valittua kaikkien sitrushedelmien suvulle nimen Citrus sukaattisitruunan nimen mukaan (ks. yllä), aiemmin monet sitruslajit oli tapana luokitella sukaattisitruunan, Citrus medica, muunnoksiksi. Esim. sitruuna oli Citrus medica var. limonum, nykyisin: Citrus limon. Limetti oli Citrus medica var. acida, nykyisin Citrus aurantiifolia. Limetta oli Citrus medica var. limetta, nykyisin: Citrus limetta, jne.
 


 
 
LAT Citrus medica  L. Sukaattisitruunalajikkeita
Sukaattisitruunalajikkeita
sormisukaattisitruuna
Sukaattisitruuna 'Yemen'
Syn Citrus medica var. cedrata  Risso
Citrus aurantium var. medica  Wight & Arnott
Citrus crassa  Hassk.

Sukaattisitruuna 
 
Sukaattisitruuna on Välimeren pohjoisosan saarilla kasvava ikivihanta sitruspuu, joka hyvissä olosuhteissa voi kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi. Sukaattisitruunat jaetaan kolmeen päätyyppiin. 1. happamat, 2. makeat ja 3. kuivat, vailla hedelmälihaa olevat sukaattisitruunat. Happamia lajikkeita ovat mm. 'Diamante' ja 'Etrog'. 'Corsican' ja 'Moroccan' ovat makeita lajikkeita ja 'Buddhankäsi' sekä 'Yemen' kuivia. Happamien lajikkeiden kukkien terälehdet ovat punertavia ulkopinnalta, makeiden lajien kukat ovat kellertävän valkoisia.

Ylimmässä kuvassa on tavallisimpia sukaattisitruunoita. Kuvassa näkyy hedelmän paksu kuoriosa, josta sukaatti valmistetaan. Sukaattisitruunan muuta käyttöä kuvataan yllä kohdassa Käyttö ja sukaatin valmistusta kappaleessa Sukaatin valmistaminen.

Toisessa kuvassa kuusi erilaista sukaattisitruunaa. Lajikkeiden koko ja muoto poikkeavat suuresti toisistaan. Lajikkeiden lähempi esittely alla.
Kolmannessa kuvassa buddhankäsi, jossa on vain paksu valkoinen malto, ei lainkaan hedelmälihaa tai siemeniä.
Alimmassa kuvassa jemeninsukaattisitruuna, kuiva lajike, jossa ei ole lainkaan hedelmälihaa, vain mehevä kuori ja siemenet. 

ENG Citron
FRA Cédrat, Citron des juifs
DEU Zedrate, Zedrat-Zitrone, Zitronat-Zitrone, Judenapfel
I TA Cedro, Cedrato
ESP Cidra, Cidro, Cidrero, Poncil
SVE Suckatcitron, Sötcitron, Cedratträd (puu)
Kuvat   (1-2) ©  Petr Broža
(3) © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
      


 
 
 LAT Citrus medica L. 'Bajoura' myskisukaattisitruuna
 Syn
Citrus medica ssp. bajoura  Bonavia ex Engl.

    myskisukaattisitruuna
 
Myskisukaattisitruuna on pieni, ohutkuorinen, hyvin hapan sukaattisitruuna. Lajin ajatellaan mahdollisesti olevan sitruunan ja sukaattisitruunan risteymä. Tunnetaan myös nimellä myskisitruuna. Hedelmän kukassa ja kuoressa on hento myskin aromi.

 ENG Musk citron
 DEU Moschus-Zitrone
 ESP Acitrón, Biznaga mexicana
    ©  Petr Broža



 
LAT  Citrus medica L.  'Fingered' ('Buddha's Hand')
sormisukaattisitruuna
sormisukaattisitruuna
hedelmälihaton sormisukaattisitruuna

sormisukaattisitruuna 'Buddhankäsi'
'Buddhankäsi'
kirjolehtisormisukaattisitruuna
kirjolehtibuddhankäsi
Syn
Citrus medica var. sarcodactylis (Hoola van Nooten) Swingle
Citrus medica var. digitata (Lour.) Risso

   sormisukaattisitruuna
   
Voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen lajike, jota Kiinassa ja Japanissa käytetään uhrilahjana temppeleissä. Aiemmin hedelmää käytettiin myös ilmanraikastimena ja tuhohyönteisten torjumiseen liinavaatteista. Kiinassa lajikkeesta on useita nimettyjä muunnoksia. Sormisukaattisitruunasta on kaksi päämuotoa. Ensimmäinen on kokonaan hajautunut pieniksi sormimaisiksi ulokkeiksi (kaksi ylintä kuvaa). Toisessa muodossa vain osa hedelmästä jakautuu muodostaen kämmenen mallisen hedelmän (kaksi alinta kuvaa). Tämä muoto tunnetaan myös nimellä 'Buddhankäsi'.

Sormisukaattisitruunassa ei ole lainkaan hedelmälihaa, vaan koko hedelmä muodostuu pehmeästä malto-osasta (toinen kuva ylhäältä), joka on kokonaan syötävää. Koko hedelmä voidaan höyryttää ja kandeerata. Suuria buddhankäsiä käytetään myös meille leipomisesta tutun sukaatin valmistamiseen. Kandeeraamismenetelmä on kuvattu yllä olevassa johdannossa (ks. Käyttö ja sukaatin valmistaminen)




 ENG Fingered citron, Buddha's hand
 FRA Cédrat main de Bouddha
 DEU Gefingerte Zitronat-Zitrone
 I TA Cedro a mano di Budda
ESP  
SVE Fingercitron
 DAN Buddhafinger
Kuvat     (1) © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection

(3) © Gene Lester
(4) ©  Laaz
       
 


 
 LAT Citrus medica L. ’Brain’ Sukaattisitruuna 'Brain'
     
   sukaattisitruuna 'Brain'
   
Hyvin paksukuorinen lajike, jonka hieman aivokudoksen pintarakennetta muistuttava kuori on hankkinut sille englanninkielisen lisänimen Brain.

 ENG ‘Brain’ citron
 FRA Cédrat  'Brain'
 GER Gehirnförmige Zedratzitrone
    ©  Petr Broža
 


 
 LAT Citrus medica L. ’Cedruna’ Citrus medica 'Cedruna'
Sukaattisitruuna 'Cedruna'
Sukaattisitruuna 'Cedruna'
   
 
   sukaattisitruuna 'Cedruna'
   
Cedruna on hyvin vanha lajike. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta ja saapui Persian kautta lähi-itään 300-luvulla eaa. Eurooppaan Cedrunan arvellaan tulleen Sisilian ja Sardinian kautta 200-luvulla eaa. Sen viljelyalueita olivat pitkään Calabria ja Campania Italiassa jo jossain määrin sitä on viljelty Dalmatian rannikon ja Joonianmeren saarilla.

Lehtien ruodit ovat hyvin kapeasti siipipalteisia. Kukkien nuput ja aivan nuoret versot ovat usein punertavia väreiltään. Cedruna kuuluu happamiin sukaattisitruunoihin. Hedelmät ovat suuria ja ovaalin muotoisia. Kypsyttyään hedelmissä on voimakas tummankeltainen väri. Cedruna on hyvin hallanarka ja joskus pudottaa lehtensä talvella, mutta kasvattaa uudet lehdet keväällä. Muutoin sukaattisitruunat ovat ikivihreitä. Cedruna niin kuin muutkin sukaattisitruunat viihtyvät parhaiten Välimeren saarten rannikoilla, missä lämmin merivesi suojelee niitä talvella kylmältä ja toisaalta viilentää kesän hellettä.


 ENG Cedruna citron
 FRA Cédrat Cedruna
    ©  Petr Broža



 
LAT Citrus medica L. ‘Corsican’ korsikansukaattisitruuna
korsikansukaattisitruuna
Korsikansukaattisitruunamarmeladia
Syn
Citrus medica var. dulcis  Risso & Poit.
 
  korsikansukaattisitruuna
 
Korsikalainen lajike, jota viljellään myös Yhdysvalloissa. Kuuluu makeisiin sukaattisitruunoihin. Joidenkin mielestä hyvissä olosuhteissa kasvanut Corsican on yksi makeimmista sitrushedelmistä. Hedelmäliha on lähes hapoton.

Kuori keltainen, kiiltävä, epätasainen; pituussuuntaiset uurteet ulottuvat kärjestä tyveen asti. Hedelmä on ovaalin muotoinen, hedelmäliha vähämehuinen. Kuori hyvin paksu, makea ja mehukas.

Mehua käytetään sitrusmehutiivisteisiin ja virvoitusjuomiin.
Korsikansukaattisitruunasta valmistetaan hilloja, marmeladia ja makeisia. Alimmassa kuvassa korsikalaisen sukaattisitruunamarmeladipurkin etiketti.

ENG Corsican citron, Citron of Commerce
FRA Cédrat de Corse
DEU Korsische Zedrat-Zitrone
Kuvat   © UCR Citrus Variety Collection
(3)  © Home Citrus Growers
     



 
LAT Citrus medica L. ’Diamante’ Sukaattisitruuna 'Diamante'
Sukaattisitruuna 'Diamante'
Syn Citrus medica ’Italian’
Citrus medica ’Sicilian’
  sukaattisitruuna 'Diamante'
 
Diamanten hedelmä on usein ellipsin muotoinen ja muista sukaattisitruunoista poiketen sen pinta on sileä, italiaksi: Cedro liscio. Siinä on hyvin paksu, kiinteä kuori, jonka malto on mehevää. Hedelmälihaa on vähän. Se on kuivahkoa mutta hyvin hapanta sitruunan tapaan.

Hedelmän kärjessä on leveä, nännimäinen uloke. Tämän Calabriassa viljeltävän lajikkeen tuntee sen kulmikkaista 'olkapäistä'.

Puu on pieni, harva ja leveäkasvuinen. Siinä on jonkun verran piikkejä, jotkut melko suuria ja teräviä. Muiden happamien sukaattisitruunoiden tapaan sen lehti- ja kukkaversot sekä kukkien terälehdet ovat pinnaltaan punertavia.
Diamante soveltuu erittäin hyvin sukaatin valmistamiseen. Sen happamasta kuoresta saadaan hyvin läpikuultavaa sukaattia. Hedelmä soveltuu etrogiksi.

ENG Italian citron
DEU Glatte Zedrat-Zitrone
I TA Cedro liscio
Kuva   (1) © Home Citrus Growers
© UCR Citrus Variety Collection
       


     

  
LAT Citrus medica L. 'Etrog ' etrogsukaattisitruuna

etrogsukaattisitruuna

etrogsukaattisitruuna

Citrus medica 'Etrog'
Syn Citrus medica var. ethrog Engl.
Citrus limonimedica  Lush.
  etrogsukaattisitruuna
 
Lajikenimi 'Etrog' on väärinymmärrys. Etrog (Ethrog, Esrog) on juutalaisessa lehtimajanjuhlassa käytettävän sukaattisitruunan hepreankielinen nimitys. Koska tämä alunperin Kreikasta Palestiinaan tullut lajike oli maassa yleisin, ruvettiin lajikettakin kutsumaan Etrogiksi. 

Etrogsukaattisitruunan alkuperä on tuntematon, mutta varhaisimmat tiedot siitä ovat Kreikasta. Korfun saari oli pääviljelyalue satoja vuosia. Tänään saarella ei kasva ainuttakaan sukaattisitruunaa, kumkvatteja kylläkin. Kreikan saarista sukaattisitruunoita viljellään vielä Kreetalla, jossa niistä valmistetaan sukaattia sekä Naxoksella, jossa tehdään makeaa likööriä nimeltään kitron. Lajike tunnetaan myös nimellä kreikansukaattisitruuna sekä nimillä 'Corfu' ja 'Greek'.

Etrog on päälajike Israelissa. Tätä lajiketta voidaan käyttää etrogsukaattisitruunana juutalaisessa lehtimajanjuhlassa (Sukkot). Elonkorjuun ensimmäiset hedelmät viedään neljän kasvin kimppuna (Lulav) temppeliin kiitosuhriksi. Yksi kasveista on etrog, sukaattisitruuna.Tähän käytettävien hedelmien tulisi olla noin viiden unssin painoisia (142 g), ei ovaalin muotoisia, vaan kärkeä kohti kapenevia, keltaisia ja virheettömiä. Puun täytyy kasvaa omajuurisena (ei vartettuna niin kuin useimmat sitruspuut). Etrogsukaattisitruunan lisäksi kolme muuta tämän sivun lajiketta, Diamante, Moroccan, ja Yemen soveltuvat käytettäviksi sukkot-juhlassa etrogina. Myös sitrussivujen englanninkielisessä versiossa esiteltävä Balady käy tähän tarkoitukseen.

Joskus etrogsukaattisitruunan väitetään olleen käytössä jo raamatun tapahtumien aikaan ja että se olisi yksi komesta alkuperäisestä sitrushedelmästä (ks. Johdanto: Sitrusten suku). Nykytutkimus ei vahvista tätä tietoa. Sumerilaisten tiedetään viljelleen sukaattisitruunoita jo noin 4000 v. eaa. ja on mahdollista että hedelmä tai sen aiempi sukulainen oli tunnettu myös Välimeren rantavaltioissa.

Meidän tuntemamme sukaattisitruuna tuli Eurooppaan Aleksanteri Suuren sotajoukkojen palatessa Persiasta vuonna 325 eaa. Myöhemmät kreikkalaiset siirtolaiset toivat sukaattisitruunan Palestiinaan noin vuonna 200 eaa., mikä suurin piirtein vastaa juutalaisia uskonnollisia tekstejä, joissa kerrotaan Etrog-lajikkeen olleen tunnettu jo Toisen Temppelin aikana, joka tuhoutui roomalaisten hyökkäyksessä v. 70. Joidenkin tutkijoiden mielestä etrogsukaattisitruuna ei ole puhdas sukaattisitruuna vaan tuntemattoman sukaattisitruunalajikkeen ja sitruunan risteymä Citrus limonimedica Lush.

Wikipediassa on etrogsukaattisitruunasta, sen historiasta ja käytöstä artikkeli nimellä Greek Citron.

ENG  Etrog citron, Greek citron, Corfu citron
DEU  Hebräische Zedrat-Zitrone
Kuvat   (1-2) © CCPP
© UCR Citrus Variety Collection
(3) © Trade Winds Fruit
      
 

 
 
LAT Citrus medica L. ’Moroccan’ Sukaattisitruuna 'Moroccan'
Sukaattisitruuna 'Moroccan'


  sukaattisitruuna 'Moroccan'
 
Marokkolainen Moroccan löytyi vasta toisen maailmansodan jälkeen syrjäiseltä vuoristoseudulta. Sen kuvasi ensimmäisen kerran professori Henri Chapot artikkelissaan Un curieux cédrat Marocain, joka julkaistiin 1950.

Moroccan kuuluu makeisiin sukaattisitruunoihin. Versojen punertava väri puuttuu ja kukat ovat kellertävän valkoiset. Keltainen kuori on hyvin ohut, valkoinen malto on paksu, hedelmälihaa on hyvin vähän, mutta se on makeaa. Siemeniä on paljon ja ne ovat suuria. Moroccan soveltuu hyvin sukaatin valmistamiseen.

Moroccan on yksi lajikkeista, joita voidaan käyttää juutalaisessa lehtimajanjuhlassa. Muut lajikkeet on lueteltu edellä kohdassa Etrog. Alemmassa kuvassa Moroccan sukkaattisitruuna on ripustettu koristamaan lehtimajaa, sukkahia. Oikeaoppisimmissa hedelmissä on kärjessä jäljellä pitom, kukan kuivunut luotti.

Henri Chapot löysi kaksi viljeylajiketta: Assads ja  M'Guergueb.



ENG Moroccan citron
FRA
 
Photo   © Satmarer, Wikipedia
© Yankelowitz, Wikipedia
 Links    



 
LAT Citrus medica L. ’Yemen’ Sukaattisitruunalajike 'Yemen'

Yemen citron, Citrus medica 'Yemen'
Syn
Citrus medica 'Temoni'

  sukaattisitruuna 'Yemen'
 
Jemeniläinen Yemen kuuluu makeisiin sukaattisitruunoihin mutta on samalla hedelmälihaton. Hedelmässä on vain keltainen kuori ja paksu, mehevä, makea, valkoinen malto sekä siemenet, ei lankaan hedelmälihaa. Jemeninsukaattisitruuna soveltuu erinomaisesti sukaatin valmistamiseen.

Hedelmän koko vaihtelee suuresti olosuhteiden mukaan. Huonoina vuosina se voi jäädä sitruunan kokoiseksi, hyvinä vuosina se voi kasvaa greipin mittoihin. Muoto vaihtelee pitkulaisesta pyöreään.  Pinta on rosoinen ja syvään uurtunut. Hedelmä soveltuu etrogiksi.

Tunnetaan myös nimellä Temoni.
 
ENG Yemen citron
FRA
Photos   © UCR Citrus Variety Collection
         


 

Lisää sukaattisitruunalajikkeita.

Sitrussivujen englanninkielisen version Citrus Pages sivulla
Sukaattisitruunat Citrons on lisää sukaattisitruunalajikkeita:
Balady, Italian, Mexican, Odorata, Sicilian ja Yunnan
.