Sitrussivut Citrus Pages |
Historia ja viljely Käyttö Sukaatin valmistaminen Sukaattisitruunan nimi Sukaattisitruunan luokitus Sukaattisitruuna Bajoura
myskisukaattisitruuna Lisää sukaattisitruunalajikkeitaSormisukaattisitruuna Brain Cedruna Corsican korsikansukaattisitruuna Diamante Etrog etrogsukaattisitruuna Moroccan Yemen |
|
kirjolehtisormisukaattisitruuna 'Buddha's Hand' © Laaz |
Historia ja viljely
Käyttö
Sukaattisitruunan nimi
|
LAT | Citrus medica L. | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus
medica var.
cedrata Risso Citrus aurantium var. medica Wight & Arnott Citrus crassa Hassk. |
|
Sukaattisitruuna | ||
Sukaattisitruuna on Välimeren pohjoisosan saarilla kasvava ikivihanta sitruspuu, joka hyvissä olosuhteissa voi kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi. Sukaattisitruunat jaetaan kolmeen päätyyppiin. 1. happamat, 2. makeat ja 3. kuivat, vailla hedelmälihaa olevat sukaattisitruunat. Happamia lajikkeita ovat mm. 'Diamante' ja 'Etrog'. 'Corsican' ja 'Moroccan' ovat makeita lajikkeita ja 'Buddhankäsi' sekä 'Yemen' kuivia. Happamien lajikkeiden kukkien terälehdet ovat punertavia ulkopinnalta, makeiden lajien kukat ovat kellertävän valkoisia. Ylimmässä kuvassa on tavallisimpia sukaattisitruunoita. Kuvassa näkyy hedelmän paksu kuoriosa, josta sukaatti valmistetaan. Sukaattisitruunan muuta käyttöä kuvataan yllä kohdassa Käyttö ja sukaatin valmistusta kappaleessa Sukaatin valmistaminen. Toisessa kuvassa kuusi erilaista sukaattisitruunaa. Lajikkeiden koko ja muoto poikkeavat suuresti toisistaan. Lajikkeiden lähempi esittely alla. Kolmannessa kuvassa buddhankäsi, jossa on vain paksu valkoinen malto, ei lainkaan hedelmälihaa tai siemeniä. Alimmassa kuvassa jemeninsukaattisitruuna, kuiva lajike, jossa ei ole lainkaan hedelmälihaa, vain mehevä kuori ja siemenet. |
||
ENG | Citron |
|
FRA | Cédrat, Citron des juifs | |
DEU | Zedrate, Zedrat-Zitrone, Zitronat-Zitrone, Judenapfel | |
I TA | Cedro, Cedrato | |
ESP | Cidra, Cidro, Cidrero, Poncil | |
SVE | Suckatcitron, Sötcitron, Cedratträd (puu) | |
Kuvat | (1-2) © Petr
Broža (3) © C. Jacquemond / INRA © UCR Citrus Variety Collection |
|
LAT | Citrus medica L. 'Fingered' ('Buddha's Hand') |
![]() ![]() hedelmälihaton sormisukaattisitruuna ![]() 'Buddhankäsi' ![]() kirjolehtibuddhankäsi |
Syn | Citrus medica var. sarcodactylis (Hoola van Nooten) Swingle Citrus medica var. digitata (Lour.) Risso |
|
sormisukaattisitruuna | ||
Voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen lajike, jota Kiinassa ja Japanissa käytetään uhrilahjana temppeleissä. Aiemmin hedelmää käytettiin myös ilmanraikastimena ja tuhohyönteisten torjumiseen liinavaatteista. Kiinassa lajikkeesta on useita nimettyjä muunnoksia. Sormisukaattisitruunasta on kaksi päämuotoa. Ensimmäinen on kokonaan hajautunut pieniksi sormimaisiksi ulokkeiksi (kaksi ylintä kuvaa). Toisessa muodossa vain osa hedelmästä jakautuu muodostaen kämmenen mallisen hedelmän (kaksi alinta kuvaa). Tämä muoto tunnetaan myös nimellä 'Buddhankäsi'. Sormisukaattisitruunassa ei ole lainkaan hedelmälihaa, vaan koko hedelmä muodostuu pehmeästä malto-osasta (toinen kuva ylhäältä), joka on kokonaan syötävää. Koko hedelmä voidaan höyryttää ja kandeerata. Suuria buddhankäsiä käytetään myös meille leipomisesta tutun sukaatin valmistamiseen. Kandeeraamismenetelmä on kuvattu yllä olevassa johdannossa (ks. Käyttö ja sukaatin valmistaminen) |
||
ENG | Fingered
citron, Buddha's hand |
|
FRA | Cédrat main de Bouddha | |
DEU | Gefingerte Zitronat-Zitrone | |
I TA | Cedro a mano di Budda | |
ESP | ||
SVE | Fingercitron | |
DAN | Buddhafinger | |
Kuvat | (1) © C. Jacquemond
/ INRA © UCR Citrus Variety Collection (3) © Gene Lester (4) © Laaz |
|
LAT | Citrus medica L. ’Diamante’ | ![]() ![]() |
Syn | Citrus
medica ’Italian’ Citrus medica ’Sicilian’ |
|
sukaattisitruuna 'Diamante' | ||
Diamanten hedelmä on usein ellipsin muotoinen ja muista sukaattisitruunoista poiketen sen pinta on sileä, italiaksi: Cedro liscio. Siinä on hyvin paksu, kiinteä kuori, jonka malto on mehevää. Hedelmälihaa on vähän. Se on kuivahkoa mutta hyvin hapanta sitruunan tapaan. Hedelmän kärjessä on leveä, nännimäinen uloke. Tämän Calabriassa viljeltävän lajikkeen tuntee sen kulmikkaista 'olkapäistä'. Puu on pieni, harva ja leveäkasvuinen. Siinä on jonkun verran piikkejä, jotkut melko suuria ja teräviä. Muiden happamien sukaattisitruunoiden tapaan sen lehti- ja kukkaversot sekä kukkien terälehdet ovat pinnaltaan punertavia. Diamante soveltuu erittäin hyvin sukaatin valmistamiseen. Sen happamasta kuoresta saadaan hyvin läpikuultavaa sukaattia. Hedelmä soveltuu etrogiksi. |
||
ENG | Italian
citron |
|
DEU | Glatte Zedrat-Zitrone | |
I TA | Cedro liscio | |
Kuva | (1) © Home Citrus
Growers © UCR Citrus Variety Collection |
|
LAT | Citrus medica L. 'Etrog ' | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus medica var. ethrog Engl. Citrus limonimedica Lush. |
|
etrogsukaattisitruuna | ||
Lajikenimi 'Etrog' on väärinymmärrys. Etrog (Ethrog, Esrog) on juutalaisessa lehtimajanjuhlassa käytettävän sukaattisitruunan hepreankielinen nimitys. Koska tämä alunperin Kreikasta Palestiinaan tullut lajike oli maassa yleisin, ruvettiin lajikettakin kutsumaan Etrogiksi. Etrogsukaattisitruunan alkuperä on tuntematon, mutta varhaisimmat tiedot siitä ovat Kreikasta. Korfun saari oli pääviljelyalue satoja vuosia. Tänään saarella ei kasva ainuttakaan sukaattisitruunaa, kumkvatteja kylläkin. Kreikan saarista sukaattisitruunoita viljellään vielä Kreetalla, jossa niistä valmistetaan sukaattia sekä Naxoksella, jossa tehdään makeaa likööriä nimeltään kitron. Lajike tunnetaan myös nimellä kreikansukaattisitruuna sekä nimillä 'Corfu' ja 'Greek'. Etrog on päälajike Israelissa. Tätä lajiketta voidaan käyttää etrogsukaattisitruunana juutalaisessa lehtimajanjuhlassa (Sukkot). Elonkorjuun ensimmäiset hedelmät viedään neljän kasvin kimppuna (Lulav) temppeliin kiitosuhriksi. Yksi kasveista on etrog, sukaattisitruuna.Tähän käytettävien hedelmien tulisi olla noin viiden unssin painoisia (142 g), ei ovaalin muotoisia, vaan kärkeä kohti kapenevia, keltaisia ja virheettömiä. Puun täytyy kasvaa omajuurisena (ei vartettuna niin kuin useimmat sitruspuut). Etrogsukaattisitruunan lisäksi kolme muuta tämän sivun lajiketta, Diamante, Moroccan, ja Yemen soveltuvat käytettäviksi sukkot-juhlassa etrogina. Myös sitrussivujen englanninkielisessä versiossa esiteltävä Balady käy tähän tarkoitukseen. Joskus etrogsukaattisitruunan väitetään olleen käytössä jo raamatun tapahtumien aikaan ja että se olisi yksi komesta alkuperäisestä sitrushedelmästä (ks. Johdanto: Sitrusten suku). Nykytutkimus ei vahvista tätä tietoa. Sumerilaisten tiedetään viljelleen sukaattisitruunoita jo noin 4000 v. eaa. ja on mahdollista että hedelmä tai sen aiempi sukulainen oli tunnettu myös Välimeren rantavaltioissa. Meidän tuntemamme sukaattisitruuna tuli Eurooppaan Aleksanteri Suuren sotajoukkojen palatessa Persiasta vuonna 325 eaa. Myöhemmät kreikkalaiset siirtolaiset toivat sukaattisitruunan Palestiinaan noin vuonna 200 eaa., mikä suurin piirtein vastaa juutalaisia uskonnollisia tekstejä, joissa kerrotaan Etrog-lajikkeen olleen tunnettu jo Toisen Temppelin aikana, joka tuhoutui roomalaisten hyökkäyksessä v. 70. Joidenkin tutkijoiden mielestä etrogsukaattisitruuna ei ole puhdas sukaattisitruuna vaan tuntemattoman sukaattisitruunalajikkeen ja sitruunan risteymä Citrus limonimedica Lush. Wikipediassa on etrogsukaattisitruunasta, sen historiasta ja käytöstä artikkeli nimellä Greek Citron. |
||
ENG | Etrog
citron, Greek citron, Corfu citron |
|
DEU | Hebräische
Zedrat-Zitrone |
|
Kuvat | (1-2) © CCPP © UCR Citrus Variety Collection (3) © Trade Winds Fruit |
|
LAT | Citrus medica L. ’Moroccan’ | ![]() ![]() |
sukaattisitruuna 'Moroccan' | ||
Marokkolainen Moroccan löytyi vasta toisen maailmansodan jälkeen syrjäiseltä vuoristoseudulta. Sen kuvasi ensimmäisen kerran professori Henri Chapot artikkelissaan Un curieux cédrat Marocain, joka julkaistiin 1950. Moroccan kuuluu makeisiin sukaattisitruunoihin. Versojen punertava väri puuttuu ja kukat ovat kellertävän valkoiset. Keltainen kuori on hyvin ohut, valkoinen malto on paksu, hedelmälihaa on hyvin vähän, mutta se on makeaa. Siemeniä on paljon ja ne ovat suuria. Moroccan soveltuu hyvin sukaatin valmistamiseen. Moroccan on yksi lajikkeista, joita voidaan käyttää juutalaisessa lehtimajanjuhlassa. Muut lajikkeet on lueteltu edellä kohdassa Etrog. Alemmassa kuvassa Moroccan sukkaattisitruuna on ripustettu koristamaan lehtimajaa, sukkahia. Oikeaoppisimmissa hedelmissä on kärjessä jäljellä pitom, kukan kuivunut luotti. Henri Chapot löysi kaksi viljeylajiketta: Assads ja M'Guergueb. |
||
ENG | Moroccan citron | |
FRA |
||
Photo | © Satmarer,
Wikipedia © Yankelowitz, Wikipedia |
|
Links |
LAT | Citrus medica L. ’Yemen’ | ![]() ![]() |
Syn | Citrus medica 'Temoni' |
|
sukaattisitruuna 'Yemen' | ||
Jemeniläinen Yemen kuuluu makeisiin sukaattisitruunoihin mutta on samalla hedelmälihaton. Hedelmässä on vain keltainen kuori ja paksu, mehevä, makea, valkoinen malto sekä siemenet, ei lankaan hedelmälihaa. Jemeninsukaattisitruuna soveltuu erinomaisesti sukaatin valmistamiseen. Hedelmän koko vaihtelee suuresti olosuhteiden mukaan. Huonoina vuosina se voi jäädä sitruunan kokoiseksi, hyvinä vuosina se voi kasvaa greipin mittoihin. Muoto vaihtelee pitkulaisesta pyöreään. Pinta on rosoinen ja syvään uurtunut. Hedelmä soveltuu etrogiksi. Tunnetaan myös nimellä Temoni. |
||
ENG | Yemen citron | |
FRA | ||
Photos | © UCR Citrus Variety Collection | |
Lisää sukaattisitruunalajikkeita. Sitrussivujen englanninkielisen version Citrus Pages sivulla Sukaattisitruunat Citrons on lisää sukaattisitruunalajikkeita: Balady, Italian, Mexican, Odorata, Sicilian ja Yunnan. |