Hieman kasvioppia Historiaa Käyttö Maku Pomeranssin nimi Pomeranssi Pomeranssimarmeladi Pomeranssin kuori Pomeranssiöljy Pomeranssiliköörit ja muut alkoholijuomat Elintarvikemauste Lääkeaine Perusrunko Muuta Pomeranssilajikkeita |
|
Isolehtikinotto Citrus ×
aurantium 'Chinotto grande' © C. Jacquemond / INRA |
Käyttö
Maku
Pomeranssin nimi
|
|
||
LAT | Citrus × aurantium L. | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × aurantium var. amara Engl. |
|
FIN | pomeranssi | |
Pomeranssimarmeladi Pomeranssin kuori Pomeranssiöljy Pomeranssiliköörit ja muut alkoholijuomat Elintarvikemauste Lääkeaine Perusrunko Muuta Pomeranssi, joka tunnetaan myös nimellä karvasappelsiini, on appelsiinin näköinen hedelmä. Pomeranssin kuori on paksumpi ja tiukasti kiinnittynyt niin, että hedelmän kuoriminen on vaikeaa. Hedelmälohkojen kärkien välissä oleva keskusta jää usein ontoksi (kuva oikealla). Pomeranssin hedelmä on hieman appelsiinia pienempi ja muodoltaan litteämpi. Pomeranssi ei ole kovin mehukas ja siinä on paljon isohkoja siemeniä. Pitkän historiansa aikana on pomeranssille kehittynyt enemmän käyttötapoja kuin millekään muulle sitrushedelmälle. Marmeladi Kenties merkittävin pomeranssin kaupallinen merkitys tällä hetkellä on anglosaksisten maiden aamiaisten pomeranssimarmeladi Seville Orange Marmalade. Suurin osa maailman pomeranssituotannosta myydään Englantiin, Skotlantiin ja Etelä-Afrikkaan, missä niistä valmistetaan marmeladia. Englantilaisten rakastama marmeladi tehdään kokonaisista pomeranssin hedelmistä (ks. Sevillano alla). Suomeen ei valitettavasti tuoda tuoreita pomeransseja, mutta Stockmannilla myytävästä pomeranssivalmisteesta voi itse valmistaa marmeladia. Pomeranssimarmeladin teko-ohje ja kaupan valmiita pomeranssimarmeladeja sivulla Sitrusmarmeladit. Pomeranssin kuori Pomeranssin auringossa kuivattu ja hienoksi jauhettu kuori on mm. mämmin, glögin, piparkakkujen ja muiden leivonnaisten mauste. Pomeranssiöljy Pomeranssin kukista saadaan höyrytislaamalla neroliöljyä ja liuottimilla neroliabsoluuttia (kiinteä aines, joka voidaan alkoholilla liuottaa juoksevaksi). Neroli on eräs arvostetuimmista ja kalleimmista hajuvesien raaka-aineista. Lehdistä ja vihreistä oksista saadaan höyrytislaamalla petitgrain-öljyä ja puolikypsän, vielä hieman vihertävän hedelmän kuorista saadaan kylmäpuristamalla bigaradia-öljyä parfyymiteollisuuden ja aromaterapian tarpeisiin (vertaa paraguaynpomeranssi ja sitrusöljyt). Appelsiininkukkavesi (jonka oikea nimi olisi pomeranssinkukkavesi) on öljyn höyrytislauksen sivutuote. Pomeranssiliköörit ja muut alkoholijuomat Pomeranssi on tärkeä makuaine alkoholiteollisuudelle. Jamaikalaista alkuperää olevaa 'Jackmel' lajiketta ja käytetään kuuluisien Grand Marnier ja Cointreau pomeranssilikööreiden valmistamiseen. Curaçaon saarella kasvavaa Citrus aurantium var. curassaviensis lajiketta, paikalliselta nimeltään 'Laraha', käytetään Triple Sec ja kaikkien Curacao liköörien valmistamiseen. Curacao-liköörien eri värit tulevat muista raaka-aineista, kaikkien sitrusmaku tulee samasta pomeranssista. Menetelmässä pomeranssit kuoritaan ja hedelmäosa käytetään muihin valmisteisiin, mm. kosmetiikkaan. Kuoret lohkotaan ja kuivataan auringossa rutikuiviksi. Sen jälkeen kuoret laitetaan teräksisiin säiliöihin maseroitumaan puhtaan alkoholin kanssa kolmeksi viikoksi. Kone pyörittää seosta hitaasti. Syntynyt massa tislataan ja näin saadaan voimakas pomeranssiuute, joka käytetään pomeranssiliköörien valmistukseen. Suurimmilla valmistajilla on omat vartioidut viljelmänsä ja salaiset menetelmänsä maun uuttamiseen. Samanlaista pomeranssiuutetta käytetään myös italialaisten katkeroiden (amaro) valmistamiseen ja glögien mausteena. Elintarvikemauste Kaikkia näitä hedelmäöljyjä käytetään terpeenien poistamisen jälkeen elintarviketeollisuudessa mm. makeisten, jäätelön, leivonnaisten, hillojen, virvoitusjuomien ja purukumin mausteina. Lääkeaine 100 g pomeranssin lehtiä sisältää 300 mg askorbiinihappoa (C-vitamiinia). Raa'an, vielä vihreän hedelmän kuori sisältää 3-14% neohesperidin dihydrochalconia, joka on 20 kertaa makeampaa kuin sakariini ja 200 kertaa makeampaa kuin syklamaatti, mutta sen laajempaa käyttöä makeutusaineena estää raaka-aineen vähäinen saatavuus. Pomeranssinkuori on luonnollinen synefriinin lähde, josta voidaan valmistaa mm. nuhalääkkeitä. Pomeranssiuutetta käytetään yrttilääkkeenä ja kiinalaisessa lääketieteessä ruokahalun vähentämiseen ja painon hallintaan. Pomeranssin mehu on voimakkaasti antiseptista ja Afrikassa pomeranssin puolikkaalla tyrehdytettiin verenvuotoa ja hoidettiin tulehtuneita haavoja. Pomeranssin siemenöljyä käytetään saippuan raaka-aineena. Tyynenmeren saarilla murskatuista hedelmistä ja lehdistä tehtiin kuumentamalla tahnaa, jota käytettiin saippuan korvikkeena ja hiusten pesuun. Perusrunko Pomeranssi on yksi niistä harvoista sitruslajeista ja ainoa kaupallisesti tärkeä sitruskasvi jota voidaan viljellä omajuurisena. Kaikki muut syötävät sitruslajit vartetaan luonnonlajien juuriin tai runkoon. Eräs pomeranssin suurimmista merkityksistä nykyisin on sen käyttö juurina, joihin muita sitruslajeja vartetaan. Pomeranssin kestävyys esim. appelsiineja ja mandariineja vaivaaville kasvitaudeille ja tuhohyönteisille on moninkertainen jalostetumpiin lajikkeisiin verrattuna. Lisää tietoa asiasta löytyy Trifoliates & rootstock sivulta. Muuta Pomeranssin kaikkia osia voidaan hyödyntää. Pomeranssipuu on hienosyistä ja kovaa. Puuta käytetään koristekaiverruksiin kalusteissa ja Kuubassa siitä tehdään pesäpallomailoja. Pomeranssi kasvaa mitä erilaisimmissa olosuhteissa ja vaatii hyvin vähän tai ei lainkaan hoitoa. Se sietää myös jonkin verran hallaa. Pomeranssi voi hyvissä olosuhteissa olla pitkäikäinen. Joidenkin puiden Espanjassa arvellaan olevan yli 600 vuotta vanhoja. Versailles'n linnassa Ranskassa kasvaa pomeranssipuu, jonka sanotaan olevan istutettu vuonna 1421. Viljeltyjä pomeranssilajikkeita: African, Brazilian, Rubidoux, Standard, Oklawaha ja Trabut. Raholan syötävissä sanoissa on lisätietoja pomeranssista ja pomeranssilikööreistä. |
||
ENG | Sour
orange, Seville orange, Bitter orange |
|
FRA | Orange amère (hed.), oranger à fruits amers (puu) | |
DEU | Pomeranze, Bitterorange | |
I TA | Arancia amara, melangolo | |
ESP | Naranja agria, naranja amarga | |
Kuvat |
(1,4) with permission of Thomas Schoepke (2) © C. Jacquemond / INRA (3) UCR Citrus Variety Collection (5-6) © J.-M. Bossennec / INRA (7) © Petr Broža (8) © Petr Prokop |
|
Pomeranssilajikkeita
|
|
Pomeranssilajikkeita tunnetaan yli 80. Niistä kaupallisesti merkittäviä on noin kolmekymmentä. Pomeranssit jakautuvat neljään pääryhmään. Suluissa on mainittu alempana esitellyt lajikkeet. | |
1. Varsinaiset pomeranssit : | pomeranssi, sevillanpomeranssi ja goutoupomeranssi |
2. Karvasimeläpomeranssit: | 'Bittersweet' ja 'Paraguay' |
3. Koristelajikkeet: | tuoksupomeranssi ja kinotto (myrtinlehtipomeranssi) |
4. Pomeranssimuunnokset: | bergamotti, tosupomeranssi, kesäpomeranssi ja muut daidai-lajikkeet |
LAT | Citrus × aurantium L. 'Sevillano' | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus × aurantium 'Real' Citrus × aurantium 'Agrio de España' Citrus × aurantium 'Sans épine' |
|
FIN | sevillanpomeranssi | |
Tämä on Etelä-Espanjassa pomeranssin suurimmalla viljelyalueella Sevillan kaupungin ympäristössä tavallisin pomeranssilajike, joka tunnetaan myös nimellä Real, kuninkaallinen. Puu on piikitön ja hedelmät hieman litteitä. Kuoren on väri on voimakas keltaoranssi, joka auringossa hohtaa kultaisena puun tummanvihreää lehvistöä vasten. Tätä "marmeladilajiketta" viedään Englantiin, Skotlantiin ja Etelä-Afrikkaan pomeranssimarmeladin (Seville orange marmalade) raaka-aineeksi. Lajikkeen tyypillinen lievä karvaus tekee sen ihanteelliseksi marmeladin valmistukseen sillä sen voimakas sitrusmainen aromi viipyy suussa kauan. Sevillanpomeranssin viljelyalue on viime vuosina hieman supistunut. Vuonna 2006 se oli Sevillan kaupungin ympäristössä noin 1200 hehtaaria ja vuosituotanto 17 000 tonnia. Viime aikoina espanjalaiset ovat itse ruvenneet jalostamaan raaka-ainetta elintarviketuotteiksi niin, että ulkomaan vienti on enää 1700 tonnia hedelmiä. Anglo-saksisissa maissa syödään aamiaisella pomeranssimarmeladia (Seville orange marmalade), koska se maistuu appelsiinisemmalle. Kun appelsiinia (Citrus sinensis) keitetään, katoaa siitä appelsiinin maku. Siksi suomalaista appelsiinimarmeladia ei tehdä appelsiinin hedelmistä vaan appelsiinimehutiivisteestä, johon on lisätty mausteeksi appelsiiniöljyä ja joihinkin tuotteisiin myös appelsiininkuorta. Pomeranssimarmeladi maistuu voimakkaan sitrushedelmäiseltä ja on skoteille ja englantilaisille ainoa vaihtoehto. Pomeranssi käytetään marmeladiin kokonaan ja marmeladissa on myös ohuita kuoren viipaleita. Pomeranssimarmeladin teko-ohje täältä. Kaupan pomeranssimarmeladeja täältä. Päinvastoin kuin muut pomeranssit, jotka tulivat Eurooppaan hitaasti ristiretkien mukana 1100- ja 1200-luvuilla (karvasimeläpomeranssi alla), seviljanpomeranssi tuli Espanjaan suoraan etelästä Marokon kautta arabivalloittajien mukana. Arabit valtasivat Hispalis nimellä tunnetun kaupungin 19. heinäkuuta vuonna 711, antoivat sille nimeksi Ishbilia (josta nimi Sevilla polveutuu) ja hallitsivat sitä yli 500 vuotta aina vuoteen 1248 asti, jolloin Sevilla palasi katolisen Espanjan hallintaan. Arabit toivat tullessaan pomeranssin ensimmäisen vuosituhannenvaihteen tienoilla ja totesivat uuden kasvin viihtyvän erityisen hyvin Sevillan ja Málagan ympäristössä alueella, jolle he antoivat nimeksi Al-andalus. |
||
ENG | Seville orange | |
FRA | Bigarade d'Espagne, Bigarade sans épine, Orange amère | |
ESP | Naranja amarga, naranja agria | |
Kuvat | (1) © C. Jacquemond
/ INRA © UCR Citrus Variety Collection |
|
|
||
LAT | Citrus × aurantium L. 'Bittersweet' | ![]() 'Dummet Bittersweet of Florida' ![]() karvasimeläpomeranssi 'Paraguay' ![]() karvasimeläpomeranssi 'Apepu' |
Syn | Citrus aurantium var.
bigaradia
Hook f. Citrus aurantium ssp. aurantium Citrus bigaradia Risso & Poit. Citrus bigarradia Loisel. Citrus vulgaris Risso |
|
FIN | karvasimeläpomeranssi | |
Tämä pomeranssilajike tunnetaan myös nimellä paraguaynpomeranssi. Se tuli Eurooppaan ristiretkien mukana lähi-idästä ja vuodesta 1322 alkaen puita tiedetään viljellyn ja kaupatun Nizzan seudulla. Tämä lajike kulkeutui Pariisiin ja Versailles'n linnaan ja tuli kuninkaiden ja ylhäisön suosikiksi. Silloin lajiketta kasvatettiin varta vasten rakennetuissa kasvihuoneissa nimeltään orangerie (ruotsiksi pomeranshus) muiden sitrushedelmien kanssa. Tämä lajike kulkeutui Kolumbuksen toisella retkellä 1493 laivojen mukana ensimmäisenä myös Uuteen maailmaan. Karvasimeläpomeranssi on isokokoinen piikikäs puu, jonka suurimmat viljelmät ovat Floridassa ja Paraguayssa Etelä-Amerikassa. Molemmilla alueilla puut levisivät pian luontoon, jossa niitä yhä kasvaa villinä. Samoin tapahtui myös Karibianmeren saarilla. Hedelmät ovat keskikokoisia, vähähappoisia ja makeahkoja, joskin samalla karvaita. Paraguaynpomeranssin lehdistä ja oksista saadaan höyrytislaamalla petitgrain (Paraguay) -öljyä, joka on korvaamaton kölninvesien (Eau de Cologne) valmistuksessa. Puolikypsän, vielä hieman vihertävän hedelmän kuoren uloimmasta osasta saadaan kylmäpuristamalla aitoa bigaradiaöljyä. Näitä öljyjä käytetään laajasti hajuvesiin ja aromaterapiaan. Katso sitrusöljyt. Karvasimeläpomeranssin viljelylajikkeista esim. 'Bittersweet of Florida' on lähes hapoton ja hyvin makea, mutta samalla karvas. Lajikkeita käytetään marmeladin tekoon. Karibianmeren saarilla hedelmien kuivatetuista kuorista tehdään pomeranssitislettä, jota käytetään tunnettujen sitrusliköörien mausteena (Grand Marnier, Cointreau ja Triple Sec). Pomeranssin mehua käytetään latinalaisen Amerikan maissa marinointiin. Kuuban 'mojo' on marinadia, jossa on puolet pomeranssin mehua ja puolet öljyä, mausteena valkosipulia ja muita sipuleita. Raholan syötävissä sanoissa on lisätietoja Mojo-kastikkeesta. Meksikossa pomeranssimehua käytetään ruoanlaitossa viinietikan tapaan ja karvasimeläpomeranssi halkaistaan, sen päälle sirotellaan suolaa sekä sivellään chilitahnaa ja hedelmät syödään. Lajikkeita: 'Bittersweet of Florida', 'Paraguay', 'Apepu', 'Dummet', 'Orlando' |
||
ENG | Bittersweet orange, Paraguayan Bigarade | |
FRA | Bigarade Paraguay, Bigarade Apepu | |
Kuvat | © UCR Citrus
Variety Collection (3) © C. Jacquemond / INRA |
|
|
||
LAT | Citrus × aurantium L. ’Bouquetier’ | ![]() ![]() 'Bouquet de fleurs' ![]() 'Bouquetier de Nice à fleurs doubles' |
Viljeltyjä
lajikkeita: Citrus × aurantium ’Bouquet’ Citrus × aurantium ‘Bouquetier à Grandes Fleurs’ Citrus × aurantium ‘Bouquetier de Nice à Fleurs Doubles’ |
||
FIN | tuoksupomeranssi | |
Ranskan Rivieralla, Algeriassa ja Tunisiassa viljellään erityisiä suuri- ja/tai runsaskukkaisia pomeranssilajikkeita pelkästään parfyymituotantoa ja neroli-öljyä varten. Puut ja niiden hedelmät ovat pienikokoisia. Arvostetuimpien lajikkeiden kukat ovat kerrattuja. Näiden lajikkeiden kukista saatava neroli-öljy ja absoluutti on kallista. Katso sitrusöljyt. Näitä tuoksupomeransseja viljellään useita lajikkeita (nimet ylempänä), joiden kukkien koko ja muoto poikkeavat hieman toisistaan. Alimmassa kuvassa yksi arvostetuimmista lajikkeista: Nizzalainen kerrattukukkainen tuoksupomeranssi. Näiden lajikkeiden öljy on kalliimpaa kuin kulta. |
||
ENG | Bitter
orange perfumery varieties |
|
FRA | Bigarade
bouquet
(Bouquet de fleurs,
Bigarade riche dépouille) Bigarade bouquetier à grandes fleurs (à peau épaisse) Bigarade bouquetier de Nice à fleurs doubles (bouquetier à fruits plats) |
|
Kuvat | (1-2) © Gene Lester (3) © Home Citrus Growers |
|
LAT | Citrus ×
aurantium
L.
'Chinotto'
('Myrtle-leaf') |
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||||
Syn | Citrus
aurantium var. myrtifolia Ker-Gawl. Citrus myrtifolia Raf. Citrus bigaradia Risso & Poit. var. chinensis |
|||||||||||||||
FIN | kinotto | |||||||||||||||
Kinotto on saanut toisen nimensä myrtinlehtipomeranssi myrttipensaan (Myrtus communis) lehteä muistuttavista lehdistään. Kinottoa viljellään välimeren rannikolla Ranskassa nimellä kiinanpomeranssi (chinois) ja Italian Liguriassa, jossa sitä kutsutaan nimellä chinotto. Se on suosittu koristepuuna puistoissa ja käytävien varsilla kauniin ja tiiviin lehvistön sekä näyttävien hedelmiensä ansiosta. Hedelmä ei ole tuoreena syötävä, mutta niitä karamellisoidaan kokonaisina hienoihin jälkiruokiin. Italiassa kinottoa käytetään lukuisiin eri virvoitusjuomiin. 'kinottofiilien' italiankielisillä kotisivulla kerrotaan puusta enemmän. Virvoitusjuomalaatuja löytyy kymmenittäin. Myrtinlehtipomeranssia eli kinottoa kasvatetaan useita viljelylajikkeita:
|
||||||||||||||||
ENG | Myrtle-leaved
orange, Chinotto orange, Ornamental orange, Myrtle-leaf orange (US) |
|||||||||||||||
FRA | Orange à feuilles de myrte, Bigaradier chinois | |||||||||||||||
DEU | Myrtenblättrige Bitterorange | |||||||||||||||
ESP | Naranjo de oja de mirto | |||||||||||||||
I TA | Chinotto, Arancio a foglia mirtella | |||||||||||||||
Kuvat | (1) © C. Jacquemond
/ INRA (2) © Petr Broža (3) © Petr Prokop |
|||||||||||||||
|
||
LAT | Citrus ×
bergamia Risso 'Bergamotti-ryhmä' |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn |
Citrus
aurantium ssp. bergamia (Risso et Poit.)
Wight & Arn. ex Engl. Citrus aurantium var. bergamia Loisel. |
|
FIN | bergamotti | |
Bergamottiöljyt Bergamotin kuori Lehdet ja oksat Mehu Hedelmäliha Muuta Bergamotti on pomeranssiristeymä, jonka maku on pistävän kitkerä, ja joka siksi on syötäväksi kelpaamaton. Sen on uusimmissa tutkimuksissa1 todettu olevan pomeranssin ja sukaattisitruunan risteymä. Kalifornialainen tiedemiesryhmä2 kylläkin löysi bergamotista pomeranssin ja välimerenlimetin geenejä. Bergamotti-ryhmä tunnetaan vain viljelylajikkeina ja se koostuu neljästä pääryhmästä: Common-ryhmä, tavalliset bergamotit, Melarosa-ryhmä jonka hedelmät ovat litteitä, Torulosa-ryhmä jonka hedelmät ovat uurteisia ja Piccola-ryhmä jonka puut ovat kääpiöityneitä. Vain tavallisilla bergamoteilla on kaupallista merkitystä ja tärkeimmät viljelylajikkeet olivat pitkään 'Femminello' ja 'Castagnaro'. 'Femminello' on hidaskasvuinen ja pienikokoinen mutta runsassatoinen. 'Castagnaro' taasen on nopeakasvuinen, suurikokoinen mutta pienisatoinen ja hedelmän kuoriöljy on vähemmän aromaattinen. Näiden uusi risteymä 'Fantastico' ('Inserto') on nopeakasvuinen, keskikokoinen, runsassatoinen ja aromaattinen. Se on viime vuosina käytännössä vallannut Italian koko kaupallisen bergamottiviljelyn. Bergamottia viljellään lähes yksinomaan Calabrian maakunnassa Italian eteläkärjessä. Sen rannikkoa suojaa vuoristo kylmiltä pohjoistuulilta ja siellä on manner- Italian suurin aurinkotuntien summa, vuoden korkein keskilämpötilä, pienin päivä- ja yölämpötilojen ero eikä hallaa esiinny talvella. Bergamotti kukkii maalis-huhtikuussa ja hedelmät kypsyvät joulukuulta helmikuulle. Bergamottiöljyt: Bergamottiöljyä on kolmea päälaatua. Kallein on puolikypsän, vielä vihertävän hedelmän kuoren uloimmasta osasta kylmäpuristettu öljy, jonka oikea nimi olisi Bergamot Bigaradia. Laajimmin hajuste- ja kosmeettisessa teollisuudessa käytetty laatu on oksista, lehdistä ja raakileista höyrytislattu bergamottiöljy, jonka oikea nimi olisi Bergamot Petitgrain. Murskatusta kypsästä hedelmästä saadaan höyrytislaamalla halvempaa bergamottiöljyä mm. saippuoiden ja pesuaineiden tuoksuihin. Katso sitrusöljyt. Bergamotin kuori: Bergamotti tunnetaan lähinnä sen kuoresta kylmäpuristettavasta aromaattisesta bergamottiöljystä. Sitä käytetään parfyymeissä, sekä kuuluisan Earl Grey (Greyn jaarli) teen, tupakan ja sikaarien mausteena. Bergamottiöljyä käytetään myös makeisten, marmeladien ja sitrusliköörien mausteena. Öljyä käytetään aromaterapiassa sen lukuisten terveysvaikutusten vuoksi. Lehdet ja oksat: Puun lehdistä ja oksista saadaan höyrytislaamalla bergamottiöljyä, josta italialainen Gian Paolo Feminis ryhtyi 1700-luvulla valmistamaan Kölnissä (ranskaksi Cologne) hajustetta nimellä Aqua Mirabilis. 1803 Wilhelm Mühlens osti "ihmeveden" oikeudet ja ryhtyi myymään sitä ranskankielisellä nimella Eau de Cologne (Kölnin vesi) koska pää markkina-alue oli Ranska. Hänen talonsa ja tehtaansa osoite oli alunperin 4711 Köln, sittemmin Glockengasse 26-28, jossa firma edelleen sijaitsee. Koska jäljittelijöitä ilmestyi nopeasti Mühlens lisäsi nimeen kotitalonsa numeron ja pian kuuluisin kölninvesi ja ensimmäinen teollisesti valmistettu parfyymi sai nimen Eau de Cologne 4711. Hajusteen päätuoksu on bergamotti. Bergamottiöljystä tuli pian useiden korkealaatuisten parfyymien, partavesien ja muiden hajusteiden ainesosa. Öljyä käytetään myös, saippuoissa sekä kasvo- ja käsivoiteissa. Mehu: mehusta valmistettiin aiemmin kalsiumsitraattia ja sitruunahappoa, nykyisin sitä käytetään sitrusvirvoitusjuomien mausteena. Hedelmäliha: kuorien poistamisesta jäävää hedelmämassaa käytetään rehuna ja hyytelöimisaine pektiinin raaka-aineena. Muuta: Frascatissa Italiassa oli tapana lisätä yksi bergamotti viinitynnyriin antamaan viiniin raikasta aromia. Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto antoi sukellusveneiden miehistöille runsaasti Kölninvettä 4711 raikastamaan ilmaa koska pesumahdollisuudet olivat vähäisia. Tarina kertoo, että miehet eivät kölninvettä käyttäneet vaan säästivät sen lahjaksi vaimoilleen ja morsiamilleen. Viljeltyjä bergamottilajikkeita: Castagnaro, Femminello ja Fantastico (Inserto) Raholan syötävissä sanoissa on lisätietoja bergamotista. |
||
ENG | Bergamot,
Bergamot orange, Lemon bergamot |
|
FRA | Bergamote, Bergamotier (puu) | |
DEU | Bergamotte, Strauchorange | |
I TA | Bergamotta (hed.), Bergamotto (puu) | |
ESP | ||
Kuvat | (1,2) © Gene Lester (3) © Franck Curk / INRA (4) CCPP (5) Mäurer & Wirtz GmbH & Co. © UCR Citrus Variety Collection |
|
1
RFLP analysis
of the origin
of Citrus bergamia, Citrus jambhiri,
and Citrus limonia
Federici, C.T., Roose, M.L. and Scora, R.W. 2000. Acta Hort. (ISHS) 535:55-64 http://www.actahort.org/books/535/535_6.htm http://plantbiology.ucr.edu/faculty/roose.html#2 2 Citrus phylogeny and genetic origin of important species as investigated by molecular markers E. Nicolosi, Z. N. Deng, A. Gentile, S. La Malfa, G. Continella and E. Tribulato Istituto di Coltivazioni arboree, University of Catania, Italy. Theoretical and Applied Genetics 100(8): 1155-1166. http://www.springerlink.com/content/tjggcl5wyyu6l69d/ |
LAT | Citrus × aurantium L. 'Daidai-ryhmä' | ![]() ![]() 'Natsudaidai' ![]() 'Nanshodaidai' |
'Natsudaidai' Citrus natsudaidai Hayata 'Nanshodaidai' Citrus taiwanica Tanaka & Y. Shimada 'Kikudaidai' Citrus canaliculata Y. Tanaka 'Zadaidai' Citrus rokugatsu Yu. Tanaka |
||
FIN | kesäpomeranssi ja nanshonpomeranssi | |
Daidai-ryhmä on
joukko Japanissa, Taiwanilla ja Kiinassa kasvavia
pomeranssilajikkeita, jotka jossain luokitellaan Citrus aurantiumin
(pomeranssin) synonyymeiksi. Erityisesti natsudaidai ja
nanshô-daidai luokitellaan Japanissa omiksi lajeikseen. Daidai-lajikkeissa on suurikokoiset hedelmät, joissa on hyvin paksu tiukasti istuva kuori, hapan mehu ja paljon isoja siemeniä. Nuppuja ja nuoria kukkia kuivataan ja käytetään mausteena hienoissa teelaaduissa Kiinassa ja Japanissa. Mehusta ja kuorista tehdään pomeranssietikkaa. Daidai-lajikkeita käytetään koristekasveina runsaiden hedelmien ja lähes ympärivuotisten tuoksuvien kukkien vuoksi. Muista pomeransseista (ja useimmista muistakin sitrushedelmistä) poiketen daidai-lajikkeiden hedelmät kypsyvät kesällä. Ne pysyvät kiinni oksissa yli vuoden ja putoavat vasta kun uudet hedelmät kasvaessaan työntävät edellisvuotiset hedelmät tieltään. Kahdessa ylimmässä kuvassa kesäpomeranssi Citrus × aurantium L. 'Natsudaidai' ('Natsumikan') Citrus natsudaidai Hayata Viljelylajikkeita: Beni Amanatsu, Kawano, Tajima ja Natsudaidai. Alimmassa kuvassa nanshonpomerassi Citrus × aurantium L. 'Nanshodaidai' Citrus taiwanica Tanaka & Y. Shimada Daidai-lajikkeisiin kuuluvat myös Citrus Pages sivuilla esiteltävät karheakuoripomeranssi 'Kikudaidai' Citrus canaliculata ja pehmytkuoripomeranssi 'Zadaidai' Citrus rokugatsu. |
||
ENG | Japanese
summer orange Japanese bitter mandarin |
|
FRA | Bigarade natsudaïdaï, Bigarade nanshô-daïdaï | |
Kuvat | ©
UCR Citrus Variety Collection (3) © Petr Broža |
|
Lisää
pomeranssilajikkeita:
Variegated sour orange Panaché kirjolehtipomeranssi Abers Narrow Leaf kapealehtipomeranssi Willowleaf sour orange pajunlehtipomeranssi Smooth Flat Seville australianpomeranssi Japanilaisia pomeranssiristeymiä: Kikudaidai Citrus canaliculata karheakuoripomerassi Yama-mikan Citrus intermedia vuoripomeranssi Khatta Citrus karna karnanpomeranssi Kithcli Citrus maderaspatana gunturinpomeranssi Miarai Citrus miaray mindanaonpomeranssi Zadaidai Citrus rokugatsu pehmytkuoripomeranssi Sanbokan Citrus sulcata paksukaulapomeranssi |
Sitrussivut Citrus Pages ![]() |