Sitrussivut
Citrus Pages ![]() |
Appelsiini | ![]() |
|
Citrus ×
sinensis |
![]() |
Historiaa Portugalinappelsiini Orangeriasta ansariksi Appelsiini Suomeen Kasvatus Sato Appelsiinilajikkeita Appelsiini Makeat aikaiset appelsiinit Myöhäiset tuoremehuappelsiinit Napa-appelsiinit Veriappelsiinit |
'Jincheng' appelsiineja © Jorma Koskinen |
Sato
|
LAT | Citrus × sinensis (L.) Osbeck | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus aurantium var. sinensis L. Aurantium sinense L. |
|
FIN | Appelsiini | |
Appelsiini on pieni, 3-5 m korkea ainavihanta puu, jonka ehytlaitaisissa lehdissä on kapeasti siipipalteinen ruoti. Pienissä, valkoisissa ja voimakkaasti tuoksuvissa kukissa on viisi terälehteä ja paljon heteitä. Appelsiini on eniten viljelty hedelmäpuu ja toiseksi eniten viljelty hedelmä maailmassa. Banaani (joka ei ole puu) on numero yksi ja viinirypäle kolmas. Neljäntenä tulevat omenat. Mutta jos kaikki sitrushedelmät lasketaan yhteen, ovat ne ylivoimaisesti suurin viljeltyjen hedelmien ryhmä. Appelsiinin suurimmat kasvattajat ovat Brasilia, Yhdysvallat, Espanja, Kiina, Meksiko, Turkki ja Etelä Afrikka. Suurimmat appelsiinin viejämaat ovat Etelä Afrikka, Yhdysvallat, Espanja, Turkki, Kiina, Brasilia ja Meksiko. (katso Johdanto: tuotanto 2007/08) Appelsiini on kiehtonut ihmisten mieliä jo kauan ennen kuin sitä oltiin Euroopassa edes nähty. Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli vietti kolmannella ristiretkellä (1187-1192) yli vuoden (kesästä 1191 syksyyn 1192) Palestiinassa. Perimätiedon mukaan hän vietti aikaa myös Jaffan appelsiinilehdoissa eikä kotimaahan palattuaan lakannut kuvailemasta kokemiaan makuja ja öisiä huumaavia tuoksuja. Emme kuitenkaan tarkkaan tiedä mitä lajikkeita siellä silloin kasvatettiin. Pomeranssin sukuiset hedelmät ovat todennäköisempi vaihtoehto ja niiden kukat ovat myös tuoksuvampia kuin appelsiinin. Nykymuotoiset makeat appelsiinit tulivat Kiinasta Eurooppaan vasta 1650-luvulla. Vaikka appelsiini vakiinnutti asemansa Euroopassa vasta Hollannin ja Portugalin kauppalaivastojen vakituisena paluurahtina 1600-luvun jälkipuolella on se sittemmin kohonnut suosituimmaksi sitrushedelmäksi. Appelsiinituoremehun lisääntynyt käyttö 1950-luvulta alkaen ja uusien myöhäisten lajikkeiden myötä syntynyt appelsiinien ympärivuotinen saatavuus (ks. Sato) ovat olleet omiaan nostamaan appelsiinin arvoasemaa. |
||
ENG | Sweet
orange |
|
FRA | Orange douce, Orange de Malte | |
DEU | Apfelsine | |
I TA | Arancia | |
ESP | Naranja (dulce) (hedelmä), Naranjo de la China (puu) | |
Kuvat | © Jorma Koskinen | |
|
|
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Makeat aikaiset appelsiinit | ||
LAT | Citrus × sinensis ’Shamouti’ | ![]() ![]() ![]() |
Syn | Citrus sinensis 'Jaffa' |
|
FIN | Shamoutiappelsiini eli "Jaffa-appelsiini " | |
Shamouti- eli Jaffa-lajike syntyi erilaistuneena oksaversona vanhemmasta Beledi-lajikkeesta Jaffan kaupungissa Palestiinassa 1844. Sen kuori on paksu mutta irtoaa helposti kokonaisina lohkoina. Hedelmä on mehukas ja hyvälaatuinen. Jaffassa on oma hieno arominsa. Laji on kuitenkin osoittautunut araksi kasvitaudeille ja sen viljelyala on supistunut. Edelleen ykköslajike (75%) Israelissa ja Libanonissa, kakkoslajike Syyriassa. Israelilaiset Jaffan viljelijät ovat myyneet Jaffan silmuja ja taimia mm. espanjalaisille kasvattajille, joilla on oikeus käyttää appelsiineistaan Jaffa-nimeä silloin kun lajike on israelilaista alkuperää. Yhdysvalloissa on kaksi erillistä omaa lajiketta, joista yhtä siellä kutsutaan Florida Jaffaksi ja toista Joppa-lajikkeeksi. Kaikki kolme ovat lähtöisin palestiinalaisesta Beledi-lajikkeesta, mutta jokaisella on omat erityispiirteensä. Israelilaista lajiketta kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä Shamouti tai Palestine Jaffa. Jotta asia vielä hieman mutkistuisi, ovat yhdysvaltalaiset viljelijät myynet sekä oman Joppa-lajikkeensa että Florida Jaffa -lajikkeen taimia ulkomaille suositulla Jaffa-nimellä. Suomeen Israelista tuotavat shamoutiappelsiinit ovat nykyisin osa israelilaista Jaffa-tuotemerkkiä. Samalla Jaffa-tuotemerkillä tuodaan myös muita appelsiinilajikkeita (esim. Jaffa Valencia ja Jaffa Navel) sekä Jaffa-mandariineja ja Jaffa-greippejä. Selvyyden vuoksi vanhan Jaffa-appelsiinin oikea nimi olisi siis shamoutiappelsiini, tässä tapauksessa Jaffa Shamouti. Shamouti eli Jaffa tunnetaan myös nimillä Cyprus Oval, Palestine Jaffa, Ronde ja Chamouti Yaffaoui. Muita Jaffa-sitrushedelmiä
|
||
ENG | Shamouti
orange, Palestine Jaffa orange |
|
FRA | Orange shamouti | |
Kuvat | © Jorma Koskinen | |
|
|
Espanja-sivulla on espanjalaisia 'Blancas'-ryhmän appelsiineja: Berna, Castellana, Comuna Lisää makeita aikaisia lajikkeita Citrus Pages sivulla Sweet oranges: Florida Jaffa, Marss, Parson Brown, Pineapple, Trovita |
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Lisää Valencia-lajikkeita Citrus Pages sivulla Sweet oranges: Campbell Valencia, Cutter Valencia, Dom João, Frost Valencia, Harward Late Valencia, Rhode Red Valencia, |
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
LAT | Citrus × sinensis ’Washington Navel’ | ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||
FIN | Napa-appelsiini 'Washington Navel' | |
Alkuperäinen brasiliensis (navel) -appelsiini tuotiin Brasiliasta 1870 Washingtoniin, josta se lähetettiin jatkojalostukseen Kaliforniaan. Riversiden sitruskoetarha on sittemmin lähettänyt tätä navel-kantaa silmuina ja taimina ympäri maailmaa niin, että nykyisin jopa Brasiliassa kasvavat napa-appelsiinit ovat tätä Kaliforniassa jalostettua kantaa. Alkuperäistä Brasilian kantaa kutsutaan nimellä Bahia. Kuori on ohut ja irtoaa helposti. Lajike viihtyy hyvin myös kuumassa tropiikin ilmastossa. Washington on kookas, laadultaan erinomainen, hyvin mehukas, makea, siemenetön ja hyvän makuinen. Washington kypsyy vuoden alussa ja satokausi jatkuu pitkälle kevääseen. Washington Navel on kautta maailman arvostetuin napa-appelsiini. Sitä pidetään yleisesti korkealuokkaisimpana syöntiappelsiinina sekä koostumuksensa että arominsa puolesta. Washington Navel ei sovellu valmistuoremehuihin eikä muuhunkaan teolliseen käsittelyyn. Suomeen tuodaan jonkin verran tätä lajiketta mm. keskitalvella Marokosta nimellä Navel. Toinen kahdesta Washington Navel lajikkeen emopuusta, historialliseksi muistomerkiksi nimetty Parent Washington vuodelta 1873 siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1902. (Toinen emopuista kuoli 1922.) Puu voi edelleen hyvin ja kantaa hedelmää. Ylin oikealla oleva valokuva on otettu joulukuussa 2005. Toinen kuva ylhäältä on otettu samasta puusta satokauden jälkeen maaliskuussa 2002 ja siinä näkyy vanha rautainen, sittemmin kielletty hallan torjuntaan käytetty "smudge pot". Vuonna 1873 alue oli maaseutua. Nykyään puu kasvaa keskellä Riversiden kaupunkia pienessä aitauksessa Magnolia ja Arlington Avenuen risteyksessä. On mielenkiintoista ajatella, että kaikki maailman napa-appelsiinit ovat tämän yhden 135-vuotiaan puun jälkeläisiä. Lajike on toiseksi eniten viljelty appelsiini maailmassa heti Valencian jälkeen. Puun monivaiheisesta historiasta kertoo C.N. Roistacherin mielenkiintoinen slideshow. Johtava lajike Brasiliassa, Kaliforniassa, Paraguayssa, Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Japanissa. Tunnetaan myös nimellä Bahia-appelsiini. Ei pidä sekoittaa Washington Sanguineen, joka on puoliveriappelsiini eikä nimestään huolimatta ole sukua tälle napa-appelsiinille, vaan on espanjalaisen Doble Fina -veriappelsiinin silmumuunnos. |
||
ENG | Washington
Navel Orange, Bahia orange Seedless sweet orange, Loose-skinned sweet orange |
|
FRA | Orange Washington Navel, Orange Bahia | |
Kuvat | (1) © Roistacher C.N. (2) © Home Citrus Growers (3) © C. Jacquemond / INRA (4) © Jorma Koskinen |
|
LAT | Citrus × sinensis 'Navelina' | ![]() ![]() |
Syn | Citrus sinensis 'Dalmau' Citrus sinensis 'Smith's Early' Citrus sinensis 'Washington Early' |
|
FIN | Napa-appelsiini 'Navelina' | |
Navelina-lajikkeella on mielenkiintoinen historia. Napa-appelsiinien satokautta on haluttu kehittää pidemmäksi sesongin alkupäästä. Vuonna 1910 löytyi Kaliforniasta Washington-puun (ks. yllä) aikaisin kukkiva juuriverso, jonka annettiin kasvaa jotta paremmin huomattaisiin sen ominaisuudet. Vuonna 1933 tämä lajike lähetettiin jatkojalostukseen Espanjaan, jossa sitä lisättiin useaan kertaan ja aina valittiin taimista ne, jotka parhaiten vastasivat odotuksia. Lajike oli kypsä tuotavaksi markkinoille vuonna 1990, jolloin espanjalaiset antoivat sille nimeksi Navelina, pikku napa tai "napanen". 80 vuoden jalostustyön tuloksena oli syntynyt keskikokoinen hieman päärynän muotoinen siemenetön hedelmä, jossa on kiiltävä tummanpunertava kuori, ja jonka napa-aihio on pieni tai puuttuu. Hedelmä on makea, mehukas ja hiukan aromikkaampi kuin Washington, ja se kypsyy aivan ensimmäisten joukossa kauden alussa marras-, hyvinä vuosina jopa lokakuussa. Navelinaa tuodaan Espanjasta Suomeen paljon marras-helmikuussa. Keskitalvella Navelina on eräs yleisimmistä appelsiineista kaupoissa. Erityisesti loppukauden kypsäksi ehtinyt, kuoreltaan voimakkaan punainen Navelina on eräs makeimpia ja laadultaan parhaimpia Suomessa yleisesti saatavilla olevia appelsiineja. Tunnetaan myös nimillä Dalmau, Smith's Early ja Washington Early. |
||
ENG | Navelina
orange |
|
FRA | Orange Navelina, Orange Washington précoce | |
Kuvat | © C. Jacquemond
/ INRA © Jorma Koskinen |
|
Muita napa-appelsiineja: Espanja-sivun napa-appelsiini: Ricalate Navel- eli Napa-appelsiini -lajikkeita Citrus Pages sivulla Sweet oranges: Early navel oranges: Atwood, Fisher, Skagg's bonanza, Mid-season navels: CaraCara, Fukumoto, New Hall, Late navel oranges: Autumn Gold, Barnfield, Chislett, Powell, Wiffen, Rohde Navel |
Bruñó [lue:
brunjó] on
espanjalainen tuotemerkki, jonka omistaa kahden veljeksen vuonna 1977
perustama
Hermanos
Bruñó
niminen
yritys, joka
myy appelsiineja ja klementiinejä sekä meloneja ja
vesimeloneja. Yritys
sijaitsee lähellä Alcalá de Chivertin kaupunkia Castellonin maakunnassa
Välimeren rannalla. Hermanos Bruñó työllistää 125 henkilöä ja
pakkaa ja
myy lähialueen sopimusviljelijöiden tuotteita. Bruñón
sitrushedelmiä tuodaan Suomeen paljon. Kaupoissa
myydään mm. klementiinejä Bruñó nimellä, mutta kyseessä ei ole lajike vaan tuotemerkki
(aivan kuten Jaffa).
Pakkauslaatikosta
saattaa nähdä mikä lajike on kyseessä.
|
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Puoliveriappelsiinit |
LAT | Citrus × sinensis 'Puoliveriappelsiini-ryhmä' | ![]() Cara Cara ![]() Ruby ![]() ![]() ![]() ![]() Washington Sanguine |
Citrus
sinensis 'Red Navel' (Cara Cara) Citrus sinensis ’Ruby’ Citrus sinensis 'Washington Sanguine' |
||
FIN | Puoliveriappelsiinit |
|
Puoliveriappelsiinit ovat appelsiineja, joiden hedelmäliha on heikosti punertavaa tai kaksiväristä siten, että hedelmälohkon reunoilla on tummempaa väriä, joka sitten lohkon sisällä vaalenee (ylin kuva). Puoliveriappelsiinien mehu on usein tavallisen appelsiinimehun väristä tai hyvin heikosti punertavaa, vaikka hedelmäliha olisikin punaista. Hedelmän pinta on useimmiten tavallisen appelsiinin näköinen. 'Cara Cara' ('Red Navel', ylin kuva) ja 'Ruby' (toinen kuva) kuten muutkin puoliveriappelsiinit, saavat värinsä hedelmässä olevasta lykopeenistä, joka on karotenoidi ja kuuluu samaan ryhmään beetakaroteenin kanssa. Usein näiden lajikkeiden mehu on vain hieman punertavaa. 'Washington Sanguine' (kolme alinta kuvaa) on täysveriappelsiini Doblefinan puoliverimuunnos, joka on syntynyt Valenciassa. Muista puoliveriappelsiineista poiketen Washington Sanguine saa hyvissä olosuhteissa myös kuoreensa punaista pigmenttiä. Lajiketta kasvatetaan ympäri maailmaa ja se tunnetaan myös nimillä Bahia Sanguinea, de Malte, Maltaise Demi-Sanguine, Grosse Ronde, Grosse Sanguine, Pedro Veyrat, Sanguine Grosse Ronde ja Washington Sangre. Washington Sanguine on ainoa Suomessa yleisesti saatavilla oleva puoliveriappelsiini. Sitä tuodaan keväisin paljon mm. Espanjasta ja Marokosta. Vaikka lajikkeeseen joskus ei kehity lainkaan "veren" väriä kuoreen ja hedelmälihaankin vain muutamia punertavia pilkkuja sinne tänne, on Washington Sanguinessa kuitenkin hento mutta selkeästi tunnistettava veriappelsiinin aromi. Muita puoliveriappelsiineja ovat mm: Citrus × sinensis 'Maltaise Sanguine' ks. engl. blood oranges Maltaise Sanguine Citrus × sinensis 'Vainiglia Sanguigno' ks. engl. blood oranges Vainiglia Sanguigno Citrus × sinensis ’Saint Michael’ ('St. Michel') |
||
ENG | Red
Navel, Ruby
and Washington Sanguine light blood oranges |
|
FRA | Oranges demi-sanguines Red Navel, Ruby et Washington Sanguine | |
Kuvat | © Jorma Koskinen |
|
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Veriappelsiinit |
LAT | Citrus × sinensis 'Veriappelsiini-ryhmä' | ![]() Thermal Tarocco ![]() Doblefina ![]() ![]() Bream Tarocco |
Citrus
sinensis 'Thermal Tarocco' Citrus sinensis 'Sanguinello Moscato' Citrus sinensis 'Bream Tarocco' |
||
FIN | veriappelsiinit |
|
Veriappelsiineilla ovat sekä hedelmäliha että mehu punaisia. Hedelmän ulkopinnassa saattaa joskus olla myös hieman punertavaa pigmenttiä. Väriaineina niissä on lykopeenin lisäksi antosyaania. Thermal Tarocco on keskikokoinen siemenetön veriappelsiini joka on Tarocco tummaveriappelsiinin muunnos. Lajike on kotoisin Thermalin kaupungista Kaliforniasta. Kolmesta Tarocco lajikkeesta Thermalissa on vähiten väripigmenttejä. 'Sanguinello Moscaton' erityispiirre on, että hedelmät kasvavat ja kypsyvät puun keskiosissa, jolloin lehvistö suojaa niitä liialta auringon paahteelta. Tämä edesauttaa veriappelsiinin tumman värin syntymistä sekä kuoreen että hedelmälihaan. Tämä on ykköslajike Etna-tulivuoren rinteillä Sisiliassa. Sitä kutsutaan myös paternonappelsiiniksi vuoren rinteellä sijaitsevan Paterno nimisen kaupungin mukaan. Sanguinello Moscato on maineikas veriappelsiini, jota paikalliset pitävät maultaan ja aromeiltaan parhaana veriappelsiinina. 'Bream Tarocco' veriappelsiinissa (alimassa kuvassa) on antosyaania sama määrä, joka värjää granaattiomenat punaisiksi. Bream on keskikokoinen lähes siemenetön lajike jonka tumman punainen väri vaatii kylmän talven kehittyäkseen sekä kuoreen että pintaan. Espanjalaisia veriappelsiineja ovat mm. 'Doblefina', ks. Espanja, Doblefina 'Entrefina', ks. Espanja, Entrefina sekä Muita tunnettuja veriappelsiineja ovat vanhan italialaisen Sanguinello-ryhmän lajikkeet. Ks. engl. blood oranges Sanguinello. |
||
ENG | Thermal
Tarocco, Sanguinello Moscato and Bream Tarocco full blood oranges. |
|
FRA | Oranges Sanguines Thermal Tarocco, Sanguinello Moscato et Tarocco Rosso | |
Kuvat | © Jorma Koskinen |
|
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Tummaveriappelsiinit |
LAT | Citrus × sinensis 'Tummaveriappelsiini-ryhmä' | ![]() ![]() Tarocco ![]() Sanguinelli ![]() ![]() ![]() ![]() Moro |
Citrus
sinensis 'Tarocco' Citrus sinensis 'Spanish Sanguinelli' Citrus sinensis 'Moro' |
||
FIN | Tummaveriappelsiinit |
|
Tummaveriappelsiinit ovat kotoisin Sisilian ylänköalueilta ja Etnan rinteiltä ja kasvavat hyvin Espanjan viileimmillä seuduilla. Myös Kalifornian sisäosissa on alueita, joissa viileän vyöhykkeen sitrushedelmät viihtyvät. Hedelmän kuoressa on punertava tai tummanpunainen pinta ja hedelmäliha ja mehu ovat täysin kypsyttyään tummanpunaisia. Hedelmän maussa jotkut tunnistavat vadelmaa, varjomorellia (kirsikkalajike) ja passio-hedelmää. Tummaveriappelsiinien väri tulee sekä hedelmälihassa että kuoren pinnalla olevista lykopeenistä ja antosyaanista, joita molempia on kaksinkertainen määrä puoliveri- tai veriappelsiineihin nähden. Tummimmissa veriappelsiineissa pintaa värittävää antosyaania on sama määrä, joka värjää tummimpien viinirypäleiden kuoret. 'Tarocco' on allunperin vanha italialainen veriappelsiinilajike. Amerikkalaiset ovat kehittäneet siitä lukuisia muunnoksia mm. Thermal Tarocco lajikkeen, jossa melko vähän pigmenttiä sekä Bream Taroccon. Sekä Italiassa että Yhdysvalloissa monet pitävät Taroccoa herkullisimpana veriappelsiinina ja erityisesti se on kokkien suosiossa sekä makunsa että helpon käsiteltävyytensa ansiosta. 'Sanguinelli' on veriappelsiineista kaikkein tummakuorisin, joskus lähes viininpunainen. Lajike syntyi Espanjassa erilaistuneena runkoversona vuonna 1950, mutta on jo valtaamassa alaa Espanjan muilta veriappelsiineilta. Syynä on Sanguinelliin luotettavasti kehittyvä, eri vuosien lämpötilavaihteluista riippumaton tumma väri. Tunnetaan myös nimillä Spanish Sanguinelli, Sanguinella, Sanguinilla Negra, Allota ja Blutoval. (Spanish) Sanguinelliä ei pidä sekoittaa vanhaa italialaiseen Sanguinello veriappelsiiniin, jonka kanssa sillä ei ole mitään yhteistä historiaa. 'Moro' lienee tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuin veriappelsiinilajike. Moroa tuodaan myös Suomeen paljon tammi-helmikuussa sekä Italiasta että Espanjasta. Lidl on ilahduttavasti tuonut pienehköjä, mutta yleensä tummasti värittyneitä Moroja pitkin kevättä Italiasta. Vaikka Moro kuuluu kasvitieteellisesti tummaveriappelsiineihin, ei se yleensä saa kuoreensa lainkaan tummaa pigmenttiä. Värin kehittyminen hedelmän sisällä on yhtä epävarmaa ja vaihtelee suuresti eri vuosina, viljelmän eri osissa ja jopa saman puun eri puolilla. Tummimmat appelsiinit kehittyvät puun varjoisella puolella alimmilla oksilla lehvistön sisällä auringolta piilossa. Värivaihtelusta huolimatta maku on aina erinomainen ja liha sekä mehu saattavat parhaimmillaan olla kaikista veriappelsiineista syvimmin tummanpunaisia. Monien mielestä aivan tumman Moron mehu on syvän Burgundin viinin värinen. Alimmassa kuvassa saman puun eri puolilta samana päivänä kerättyjä Moro-appelsiineja. |
||
ENG | Tarocco,
Spanish Sanguinelli and Moro deep blood oranges. |
|
FRA | Oranges sanguines Tarocco, Sanguinelli et Moro. | |
Kuvat | © Jorma Koskinen | |
Takaisin appelsiinilajikkeisiin | Takaisin alkuun |
Sitrussivut Citrus Pages ![]() |