Sitrussivut

Citrus Pages

   
Share















lippusuomi.jpg
Mandariini
Citrus reticulata
 

Clemenvilla (tangelo x klementiini)                                                                                               
 Historia ja nykyisyys
 Mandariinien laaja ryhmä
 Luokitus
 Viljely
 Käyttö
 
 Tämän sivun mandariinilajikkeet

 Mandariinit Citrus reticulata  




 

 Englanninkielisellä sivulla Mandarin hybrids on lisää mandariineja
 ja mandariinin lähisukulaisia:


 Tangelo × klementiini risteymät  (englanniksi)
 Kuningasmandariini × välimerenmandariini risteymät (englanniksi)
 Tangori × välimerenmandariini × mandariini risteymät (englanniksi)
 Mandariinien pienihedelmäiset lähisukulaiset  (englanniksi)
 
Klementiinejä
© Gérard Paillard / INRA








Historia ja nykyisyys
Mandariineja on viljelty Kiinassa ja Japanissa runsaasti jo 1500-luvulla. Mandariini saapui länsimaihin tärkeimmistä sitrushedelmistä viimeisenä 1800-luvun alussa.  Vuonna 1805 kaksi mandariinilajiketta lähetettiin Kantonista, Kiinasta Englantiin, josta mandariinit vähitellen levisivät Välimeren alueelle. Vuoteen 1850 mennessä mandariini oli jo laajalti viljelyssä Italiassa. 1840-luvun lopulla Italian konsuli New Orleansissa tilasi Japanista kaksi mandariinipuuta ja istutti ne konsulaattinsa eteen. Puita lisättiin ja ne kulkeutuivat sekä Kaliforniaan että Floridaan. Owari satsuma tuli Japanista vuosina 1876-1878 sekä Eurooppaan että Yhdysvaltoihin, jossa vuosina 1908-1922 miljoona satsuman tainta istutettiin Meksikonlahden rantavaltiohin. Kuningasmandariini tuli vuonna 1882 ja Ponkan mandariini vuonna 1893.

Mandariinin laajempi kaupallinen viljely alkoi länsimaissa vasta 1900-luvun alussa. Mandariinin suurimmat viljelijät ovat Kiina, Espanja, Brasilia, Japani ja Turkki, mutta suurimmat mandariinin viejämaat ovat Espanja, Kiina, Marokko, Turkki ja Etelä-Afrikka. Katso: Johdanto, Sitrusten tuotanto maailmassa 2007-08.
Klementiini 'Algerian'

Hapanmandariini Citrus sunki




Mandariinien laaja ryhmä

Nasnaranmandariiini Citrus amlycarpa


Japanilainen kuningasmandariini
Mandariinien ja sen lähisukulaisten muodostama ryhmä on monimuotoisin ja lajikemäärältään suurin sitrushedelmien lohko. Mandariinin kaupallisesti merkittävien lajikkeiden lukumäärä on samaa luokkaa kuin kaikkien muiden sitrushedelmien kauppalajikkeiden määrä yhteensä. Ranskan kansallisen maatalouden tutkimusinstituutin (INRA) Korsikalla sijaitsevalla koeasemalla (SRA) kasvaa yli 360 eri mandariinipuuta. Kun otetaan huomioon puut, joilla on eri nimi, mutta joiden tiedetään olevan samaa lajikketta, jää jäljelle noin 240 eri mandariinilajiketta. Suuri osa tämän mandariinisivun valokuvista on peräisin tästä Korsikan sitrustarhasta. Kun Japanissa tiedetään olevan yli 100 nimettyä satsumalajiketta, arvellaan tunnettujen mandariinilajikkeiden määräksi yli 400. Kaupallisesti merkittäviä mandariinin viljelylajikkeita arvioidaan olevan yli 300.

Tämän sivun hedelmät on mandariinilajikkeissa alempana jaoteltu yhdeksään pääryhmään. Niissä esitellään lyhyen tekstin ja kuvan kera noin 40 yleisintä mandariinia. Näiden lisäksi Espanja-sivulla esitellään 10 espanjalaista alkuperää olevaa mandariinia. Tällä sivulla on myös noin 25 linkkiä Sitrussivujen englanninkielisessä versiossa esiteltyihin lajikkeisiin, mikä nostaa esiteltyjen mandariinilajikkeiden määrän noin 75:een. Lisäksi mainitaan noin 40 näiden läheisintä sisarlajiketta. 


Luokitus

Kaikki mandariinit luetaan nykyisin kuuluvaksi yhteen lajiin Citrus reticulata Blanco.
Mandariinin puutarha- eli viljelylajikkeet  jaetaan usein seuraaviin ryhmiin (suluissa niiden aiemmat luokitukset):

Mandariini-ryhmä (Citrus reticulata)
Tangeriini-ryhmä (Citrus × tangerina)
Klementiini-ryhmä (Citrus × clementina)
Tangori-ryhmä (Citrus × tangor)
Kuningasmandariinit (Citrus × nobilis)
Tangelo-ryhmä (Citrus × tangelo)
Satsuma-ryhmä (Citrus × unshiu) ja
Välimerenmandariini (Citrus × deliciosa).
Kuningasmandariini

Klementiini 'Corsica' © C. Jacquemond / INRA

Viljely
Klementiini 'Oroval'

'Orlando' mandariini
Mandariinit ovat sitrushedelmistä sopeutuvaisimpia; niitä voidaan viljellä Välimeren lauhkean ilmaston seuduilta kostean ja kuuman trooppisen ilmaston kautta lähes kuivaa autiomaata muistuttaviin olosuhteisiin asti. Mandariinit sietävät sitrushedelmistä parhaiten kuivuutta ja kylmyyttä. Puut eivät vaurioidu muutaman asteen pakkasessakaan. Satsumien kerrotaan kestäneen -11 asteen pakkasta. Mandariini taasen, päinvastoin kuin muut sitrushedelmät, ei kypsyttyään säily pitkään puussa, vaan on poimittava melko pian. Koska mandariinin ohut kuori on pehmeä ja irtoaa helposti, se kestää huonosti myös pitkää kuljetusta ja varastointia. Mandariini on parhaimmillaan kun se syödään 2 - 3 viikon kuluessa poimimisesta.
   
   Käyttö
Suurin osa mandariineista syödään tuoreena hedelmänä. Jonkin verran tuoremehua valmistetaan. Mandariini koristaa monia kakkuja ja leivonnaisia ja niitä käytetään hedelmäsalaatteihin ja muihin jälkiruokiin. Mandariiniöljyllä on merkittävä asema elintarviketeollisuudessa: sitä käytetään mausteena makeisissa, hyytelöissä, jäätelöissä, purukumeissa ja leivonnaisissa. Se tuo sitrusaromia moniin pullotettuihin virvoitusjuomiin. Mandariinin kuoriöljyllä ja siemenuutteella maustetaan paitsi mandariini- myös muita tunnettuja sitrusliköörejä. Mandariineista on helppo tehdä hyvää marmeladia. Kotitekoisen mandariinimarmeladin resepti täältä.


 

Tämän sivun mandariinilajikkeet


1.    Mandariinit  

2.           Mandariini-ryhmä     (Citrus reticulata)
 

3.           Tangeriini-ryhmä     (Citrus × tangerina)

 
4.           Klementiini-ryhmä    (Citrus × clementina)
 
Espanja-sivulla esitellyt espanjalaiset klementiinilajikkeet  (Arrufatina, Clemenpons, Clementard,
Clemenules, Esbal, Fina, Hernandina, Marisol, Oronules ja Oroval.)

Muiden maiden klementiinilajikkeita
Marisol,  ClemenulesOroval
AlgerianNourSidi Aissa
CorsicaCaffinFina

Yleisiä mandariiniristeymiä:  ClemenvillaMandora,  NovaOr

Bruñó klementiinit

 
5.            Satsuma-ryhmä        (Citrus × unshiu)

6.            Välimerenmandariini-ryhmä  (Citrus × deliciosa)

7.           Tangori-ryhmä    (Citrus × tangor)


8.            Kuningasmandariini-ryhmä     (Citrus × nobilis)

 
9.           Tangelo-ryhmä     (Citrus × tangelo)

MinneolaPearlOrlandoSunshineRumeliini (UGLI ®)
  
  
Englanninkielisellä sivulla Mandarin hybrids on lisää mandariineja ja mandariinin lähisukulaisia:

10. Tangelo x klementiini risteymät  (englanniksi)
11. Kuningasmandariini x välimerenmandariini risteymät (englanniksi)
12. Tangor x välimerenmandariini x mandariini risteymät (englanniksi)
13. Mandariinien pienihedelmäiset lähisukulaiset  (englanniksi)

Sour mandarin (Citrus sunki, Citrus reticulata var. austera)  hapanmandariini
Cleopatra (Citrus reshni) kleopatranmandariini
Shekwasha (Citrus depressa)  litteämandariini
Nasnaran (Citrus amblycarpa)  nasnaranmandariini
Kinokuni (Citrus kinokuni)  kishumandariini
Citrus lycopersicaeformis  koknimandariini
Citrus oleocarpa  timkatmandariini

 






 
Mandariinit
Citrus reticulata


LAT  Citrus reticulata  Blanco    Mandariini, Citrus reticulata

Mandariini, Citrus reticulata
Syn
Citrus nobilis  Andrews, non Lour.
   
FIN Mandariini
    Vaikka mandariini tuli sitrushedelmistä viimeisenä kaukoidästä Eurooppaan, on se sittemmin kasvanut yhdeksi suosituimmista sitrushedelmistä. Mandariinin suosiota on lisännyt sen koko; hedelmä mahtuu helposti eväslaatikkoon, reppuun mukaan retkelle tai vaikkapa taskuun. Mandariini on kätevä ja nopea kuoria kaikissa tilanteissa ja sen lohkot aukeavat helposti. Mandariini mahtuu hyvin myös lapsen käteen ja monien mandariinien siemenettömyys on lapsille lisäplussaa.
 
ENG Mandarin, Common mandarin, True mandarin
Mandarin orange, Culate mandarin
FRA Mandarine
DEU Mandarine
I TA Mandarina
ESP Mandarina
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
      





Mandariinit


LAT Citrus reticulata 'Ponkan'
Suntaramandariini (Ponkanmandariini)
Suntaramandariini (Ponkanmandariini)
Syn Citrus reticulata var. poonensis  (Hayata) H.H. Hu
Citrus poonensis  Tanaka
Citrus reticulata 'Poongan'
Citrus reticulata ’Suntara’

FIN mandariini 'Suntara'  ('Ponkan')
  
Suntaramandariini on todennäköisesti eniten viljelty yksittäinen mandariinilajike maailmassa. Suntara on ykköslajike Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa. Laji on nopeakasvuinen keskisuuri puu, hedelmät kirkkaan punaisia. Kutsutaan myös ponkanmandariiniksi.

ENG Suntara mandarin, Suntara orange, Ponkan mandarin, Chinese Honey
FRA Mandarine Suntara, Mandarine Ponkan
Kuvat    (1) © C. Jacquemond / INRA
(2) © Aggie Horticulture TAMU
        


 
LAT Citrus reticulata ’Changsa’ Changsanmandariini
Changsanmandariini
Syn
 Citrus reticulata ’Tshangsa’

FIN mandariini 'Changsa'
  
Changsanmandariini on viime aikoina kasvattanut suosiotaan viileillä kasvualueilla selvittyään hyvin ennätyksellisistä pakkasjaksoista. Changsaa  viljellään kaikilla sitrushedelmien kasvatusalueilla. Changsa on runsassatoinen. Hedelmät ovat pieniä ja niissä on siemeniä, mutta ne ovat hyvin makeita ja mehukkaita. Changsaa käytetään mandariinituoremehun valmistamiseen.

ENG Changsa mandarin
FRA Mandarine Changsa, Mandarine Tch'ang-cha
Kuvat   (1) © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
      


 
LAT Citrus reticulata 'Fuzhu'    Fuzhunmandariini, Citrus reticulata var. erythrosa
Syn Citrus erythrosa  Tanaka
Citrus reticulata Blanco var. erythrosa H. H. Hu
Citrus reticulata 'Zhuju'
FIN mandariini 'Fuzhu'
  
Alunperin kiinalaista fuzhunmandariinia viljellään myös Japanissa. Se on voimakasvärisempi kuin satsuma. Erythrosa mandariineissa on paljon väriaineita niin kuoressa, lihassa kuin mehussakin ja ne näyttävät usein hehkuvan punaisilta.

Muita kiinalaisia viljelylajikkeita:  'Bintang ju', 'Caoshixianggan', 'Hongpizhuju', 'Liahong', 'Mantouhong', 'San hu hong chu', 'Zaohong', 'Zhuhongju', 'Zhuju'
 
ENG Fuzhu mandarin, Red-skinned orange
FRA Mandarine Fuzhu, Orange du Japon à peau rouge
Kuva                
© C. Jacquemond / INRA
      


 
LAT Citrus reticulata 'Antillaise' Antillienmandariini
   
 

FIN Antillienmandariini
   Karibianmeren saarilla (Antillit) kasvava litteänpyöreä mandariinilajike.
 

ENG  West Indian mandarin
FRA  Mandarine antillaise
Kuva   © C. Jacquemond / INRA
      


 
 LAT  Citrus reticulata 'Kishu'


Citrus kinokuni 'Mukakukishu'
'Mukakukishu.

Kishumandariini Citrus kinokuni
'Kinokuni'

Citrus kinokuni 'Nanfeng' (Cherry Orange)
''Nanfeng' (Cherry Orange)
)
 Syn  Citrus kinokuni  hort. ex Tanaka
FIN  Kishumandariini
  Kishumandariini on Japanin kishû mikan.  Tätä hyvin vanhaa mandariinia on viljelty myös Kiinassa vuosisatojen ajan. Joidenkin lajikkeiden, kuten kiinalainen 'Nanfeng', sanotaan olleen viljelyssä yli 1300 vuotta ja säilyneen muuttumattomana niin ettei se ole risteytynyt muiden mandariinilajikkeiden kanssa. Lajikkeen kerrotaan aiemmin olleen vain keisarillisen perheen yksinoikeus.

Hedelmä on pieni tai hyvin pieni, muodoltaan hieman litistynyt, kirkkaan oranssinpunainen ja pinnaltaan kiiltävä. Aromaattinen kuori on hyvin ohut ja irtoaa helposti.  Hedelmäliha on kiinteää ja hyvin mehukasta. Valtaosa hedelmistä on siemenettömiä. Hedelmät kypsyvät sitrussesongin puolivälissä, loppuvuodesta alkaen. Kishumandariini on hyvin suosittu Japanissa miellyttävän makunsa ja voimakkaan aromaattisen tuoksunsa takia. Japanissa viljellään neljää lajiketta, joista 'Hirakishu' on suurin ja 'Mukakukishu' täysin siemenetön. Yhdysvaltalainen 'Seedless Kishu' on 'Mukakukishun' jälkeläinen.

Viljelylajikkeita:
Japani: Hirakishu, Kishu, Mukakukishu, Mohachi
USA: Seedless Kishu
Kiina: Nan feng mi chu (Nanfeng), Donghuamiju, Kinokuni, Shiju
Vietnam: Vietnam

Talvella 2009-2010 tuotiin Suomeen ensimmäistä kertaa kiinalaista 'Nanfeng' lajiketta kauppanimellä 'Cherry Oranges' ("kirsikka-appelsiini"). Mandariini on kaupallisista sitrushedelmistä pienikokoisimpia, mutta hyvin mehukas ja maukas. Suurin osa hedelmistä on siemenettömiä. Tuottaja ilmoittaa lajikkeen olevan Citrus kinokuni hort. ex Tanaka. Japanilainen sitrustutkija T. Tanaka nimesi puun sen erään kiinalaisen puutarhalajikkeen 'Kinokunin' mukaan. 'Kinokuni' lajikkeen hedelmät ovat n. 4-5 cm halkaisijaltaan.

Alimmassa kuvassa Suomessa myytyjä kishumandariineja. Vasemmalta alkaen 'Ortanique' ja 'Fortuna' mandariinit kokovertailun vuoksi. Oikealla kishumandariineja, jotka lienevät 'Nanfeng' lajiketta kauppanimeltään "Cherry Orange" ja halkaisijaltaan n. 25 mm.

Kuvat
© UCR Citrus Variety Collection
© (2-3) Jorma Koskinen
        



 Muita reticulata mandariineja:  Pixie, Daisy, ja Gold Nugget
  

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun




Tangeriini-ryhmä
Citrus reticulata


LAT Citrus reticulata  Blanco  Tangeriini

Tangeriini
Syn Citrus × tangerina  Tanaka
FIN Tangeriini
 
Tangeriinit ovat ryhmä alunperin Tangerin sataman kautta muihin maihin kulkeutuneita marokkolaisia mandariinilajikkeita ja niiden myöhempiä risteymiä. Useimmat Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa viedyt ensimmäiset mandariinilajikkeet kulkivat tätä reittiä. Pohjois-Amerikassa myös muita mandariinilajikkeita kutsutaan yleisesti tangeriineiksi. Kasvitieteilijät ovat yrittäneet rajoittaa tangeriini nimen käyttämisen vain näihin voimakkaan punakuorisiin viljelylajikkeisiin, mutta Amerikassa tangeriini on tullut yleisnimeksi ja tarkoittaa mandariiniä.

Alla mainittujen joulutangeriinin ja australiantangeriinin lisäksi Tanaka luokitteli Citrus tangerina ryhmään myös lajikkeet:
Redskin
(Du Cap),
Sanguigno
(Trabut) joka on veritangeriini,
Swatow
(Vermillion) ja
Kauko-Aasialaiset Da hong pao (Juhong) sekä Suen (Suen Kat).
 
ENG Tangerine
FRA Tangerine 
DEU Tangerine 
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
        


  
LAT Citrus reticulata ’Dancy’  Tangeriini 'Dancy'

Tangeriini 'Dancy'

Tangeriini 'Dancy'
Syn Citrus reticulata ‘Christmas’
Citrus reticulata ‘Red Tangerine’
Citrus tangerina ’Bijou'
Citrus tangerina ‘Moragne’   
FIN Joulutangeriini
  
Punakuorinen ja punalihainen marokkolainen tangeriinilajike, joka kypsyy joulukuun alussa ja perinteisesti yhdistetään jouluun ja joulun tuoksuun. Vielä pari vuosikymmentä sitten tätä voimakkaan aromaattista, tuoksuvaa mandariinia tuotiin Suomeen juuri joulun alla. Viime vuosina sitä ei enää ole ilmestynyt kauppoihin Suomessa. Miksi? Ehkä siksi, että siinä on siemeniä. Maku kuitenkin voittaa monen muun mandariinilajikkeen. Kaikkein maukkaimmissa ja aromaattisimmissa mandariineissa on aina siemeniä. Tangeriinin kuoresta, kuten samaan asemaan joutuneen aidon välimerenmandariinin kuoresta,  valmistetaan mandariiniöljyä aromiksi elintarviketeollisuudelle ja aromaterapiaa varten.

'Dancy' on yksi kaupallisesti merkittävimmistä vanhoista mandariinilajikkeista maailmassa. 'Dancy' on eniten viljelty mandariini Yhdysvalloissa ja Keski-Amerikassa. Se tunnetaan eri puolilla maailmaa useilla nimillä kuten: Christmas, Red Tangerine, Bijou ja Moragne. Kutsutaan myös punatangeriiniksi. Makuominaisuuksiensa takia joulutangeriinia on käytetty paljon kasvinjalostustyössä kehitettäessä uusia lajikkeita. Ensimmäiset tangorit ja tangelot (alempana) saivat nimiensä alkuosan toiselta vanhemmaltaan  'Dancy' tangeriinilta.

ENG Red tangerine, Dancy tangerine
FRA Mandarine Dancy, Mandarine Bijou, Mandarine Moragne
Kuvat     © C. Jacquemond / INRA
© Aggie Horticulture TAMU
        


 
LAT Citrus reticulata  ’Beauty’ Tangeriini 'Beauty'
Tangeriini 'Beauty'
Tangeriini 'Beauty'
Syn
Citrus reticulata
‘Beauty of Australia’
Citrus reticulata ‘Beauty of Glen Retreat’
Citrus tangerina ‘Indol’
Citrus tangerina ‘Zanzibar’

FIN Australiantangeriini
  
'Beauty' on vuonna 1888 Brisbanen läheltä Australiasta Glen Retreat-nimiseltä tilalta löytynyt ’Dancy’-lajikkeen eli joulutangeriinin muunnos, jota viljellään nykyisin ympäri maailman. Samasta lajikkeesta on eri puolilla maailmaa käytössä lukuisia nimiä: Beauty of Australia, Beauty of Glen Retreat, Indol ja Zanzibar. Kutsutaan myös sansibarintangeriiniksi.


ENG Beauty tangerine, Beauty of Australia,
Beauty of Glen Retreat, Indol, Zanzibar
FRA Mandarine Beauty, Mandarine Indol, Mandarine Zanzibar
Kuva   © C. Jacquemond / INRA
      



 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun



 
Klementiini-ryhmä
Citrus reticulata


LAT Citrus reticulata  Blanco
Klementiini 'Fina Sodea'


Klementiini 'Corsica'


Klementiini 'Algerian'


Klementiinejä


Klementiinejä
Syn Citrus × clementina Tanaka
Citrus reticulata
var. chrysocarpa  Tanaka
Citrus deliciosa x sinensis
FIN Klementiini
  
Ensimmäinen klementiinipuu kasvoi 
munkkien ylläpitämän Pères du Saint-Esprit orpokodin puutarhassa Misserghinin kylässä lähellä Oranin kaupunkia Algeriassa. Puutarhassa kasvoi siemenestä kasvatettuja välimerenmandariineja (Citrus × deliciosa). Läheisissä puutarhoissa kasvoi sekä appelsiineja että pomeransseja. Puu jäi aluksi unohduksiin kunnes isä Clément (oik. Vincent Rodier 1829-1904), jonka vastuulla puutarhan hoito oli, huomasi, että orpokodin lapset rupesivat syömään sen hedelmiä, jotka olivat makeampia kuin muut mandariinit ja kypsyivät niitä paljon aikaisemmin. Vuonna 1902 professori Trabut Algerian puutarhayhdistyksestä julkaisi ensimmäisen klementiiniä koskevan artikkelin ranskalaisessa puutarha-alan julkaisussa. Klementiini nimettiin löytäjänsä isä Clémentin mukaan.

Aiemmin klementiiniä luultiin mandariinin ja pomeranssin risteymäksi, mutta vuonna 2002 Korsikan sitruskoetarhalla tehdyissä klementiinin kromosomien tutkimuksessa selvisi, että klementiini on välimerenmandariinin ja vanhan Comuna appelsiinilajikkeen risteymä.

Klementiini on helposti kuorittava siemenetön mandariini, jonka aromikas maku miellyttää monia. Tarhassa, jossa on muita siemenellisiä sitrushedelmiä lähellä, saattaa ristipölytys aiheuttaa joitain siemeniä myös klementiinin hedelmiin. 

Klementiinin siemenistä ei kasva emokasvin kaltaisia jälkeläisiä. Sitruskasvien mielenkiintoisesta seksielämästä sekä peittyvien ja vallitsevien ominaisuuksien geneettisestä vaihtelusta johtuen klementiinin siemen kantaa aina myös isovanhempien (8 kpl) geenejä eikä edes kontrolloidussa pölytyksessä koskaan tuota täysin vanhempien kaltaista jälkeläistä. Klementiinilajikkeita voidaan lisätä vain kasvullisesti joko silmuttamalla, varttamalla pistokkaita tai kloonaamalla. Siemen kyllä kasvaa hyvin ja kelpaa kotiviljelyyn jossa lajikeaitoudella ei ole väliä. Tarhatun klementiinin siemenistä kasvaa keskimäärin yksi kahdestasadasta lajikeaidoksi ja viidestä muusta tulee klementiini. Muista194:stä voi kasvaa vaikka kokonaan toisia sitrushedelmiä riippuen siitä missä ympäristöissä aiemmat sukupolvet ovat kasvaneet. Hyvin vanhojen, etupäässä Algerian ja Marokon Atlas-vuoriston laaksoissa eristyksissä kasvaneiden lajikkeiden siemenistä tulee varmimmin klementiinejä, varsinkin jos myöhemmät tarhaviljelmät on pidetty erillään muista sitrushedelmistä. Tälläisiä kasveja on syötävissä sitrushedelmissä kolme: klementiini, 'Temple' tangori ja pomelo.


Alempana esiteltyjen kaikkien tunnetuimpien klementiinilajikkeiden lisäksi yleisiä klementiinejä ovat mm: Bruno (Huomaa Bruñó klementiinit alempana), Monreal, SodeaOrogrande ja Ragheb.     

ENG Clementine, Loose rind mandarin,  Mandarin orange
FRA Clémentine
I TA Clementina, Mandarancia 
ESP Clementina
Kuvat   (1) © CCPP
(2,4-5)) © Gérard Paillard / INRA
(3) © C. Jacquemond / INRA
      


Espanjalaisia klementiinilajikkeita

Klementiinistä on tullut suomalaisten suosikkimandariini. Espanja on johtava kasvatusmaa josta klementiinejä Suomeen tuodaan. Espanjan klementiinilajikkeiden kirjo on laaja ja niiden ominaisuudet vaihtelevia. Klementiinien satokausi on pitkä. Ensimmäiset lajikkeet kysyvät jo lokakuun puolivälissä ja kausi jatkuu pitkälle keskitalveen. Espanja sivulla esitellään espanjalaista alkuperää olevat klementiinilajikkeet:

Arrufatina, Clemenpons, Clementard, Clemenules, Esbal, Fina, Hernandina, MarisolOronules ja Oroval.




Syksyn suosikkiklementiinit
LAT Citrus reticulata Klementiini 'Marisol'
Klementiini 'Clemenules'
Klementiini 'Clemenules'
Klementiini 'Oroval'
  
Citrus reticulata ‘Marisol’ 
Citrus reticulata 'Clemenules'
Citrus reticulata 'Oroval'
 



Näitä kolmea espanjalaista klementiiniä viljellään paljon myös muissa maissa.
Katso tarkemmat esittelyt Espanja-sivulta kohdasta klementiinit.


Marisol (ylimmässä kuvassa)
Nimi tarkoittaa merta ja aurinkoa. Joillekin marisol-klementiinien ilmestyminen kauppoihin loka-marraskuussa on ensimmäinen merkki lähestyvästä talvesta. Monet pitävät klementiinin pirteästä hapokkuudesta.

Clemenules (Nules)
Clementina de Nules on klementiini Nulesin kaupungista Espanjassa. Monien mielestä Clemenules on makein ja aromiltaan parhain klementiini. Siemenettömät ja mehukkaat hedelmät kypsyvät marraskuussa.

Oroval (alin kuva)
Oroval on klementiiniksi suurikokoinen, pinnaltaan hieman karkea espanjalainen klementiini.




ENG  Clementines Marisol, Clemenules and Oroval
FRA  Clémentines Marisol, Clemenules et Oroval
Kuvat   (1) © UCR CCPP
(2-3) © Gene Lester
(4) © Joe Real
           


Pohjois-Afrikan tähtiä
LAT Citrus reticulata Klementiini 'Algerian'

Klementiini 'Nour'

Klementiini 'Sidi Aissa'
  
Citrus reticulata 'Algerian'
Citrus reticulata 'Nour'
Citrus reticulata 'Sidi Aissa'



Algerian (Commune) (ylin kuva)
Yksi vanhimmista klementiineistä; kotoisin Algerian pohjoisosista, jossa klementiini lajikkeena syntyi; levinnyt sieltä Commune nimellä lähes kaikkiin Välimeren maihin, joissa mandariineja viljellään. Kestää hyvin hallaa.

Nour
Nour on tärkeä marokkolainen klementiini. Hedelmät pinnaltaan voimakkaan punaisia ja usein hieman karheita. Hedelmäliha on pehmeätä, hyvin mehukasta ja hyväaromista. Kypsyy tammikuussa ja satoaika kestää maaliskuulle.

Sidi Aissa
(alin kuva)
Espanjalaisen Fina lajikkeen spontaani muunnos Marokosta. Hedelmät ovat isokokoisia ja niissä on vahva kuori, joka kestää hyvin kuljetusta ja varastointia. Sidi Aissa on tuottoisa puu. Satoaika alkaa marraskuussa.

Muita Pohjois-Afrikan klementiinejä: Monreal ja Carte Noir.

ENG  Clementines Algerian, Nour and Sidi Aissa
FRA
 Clémentines Commune, Nour et Sidi Aissa
Kuvat   (1) © C. Jacquemond / INRA
(2) © Gene Lester
(3) © Joe Real
         


Kansainvälisiä klementiinejä
LAT Citrus reticulata Klementiini 'Corsica'

Klementiini 'Fina'

Klementiini 'Caffin'
  
Citrus reticulata ‘Corsica’  
Citrus reticulata 'Fina'
Citrus reticulata 'Caffin'
 


Corsica (ylin kuva)
Corsica on keskikokoinen helposti kuorittava klementiini joka kasvaa isoissa monen hedelmän terttumaisissa muodostelmissa. Korsikan saari on Ranskan ainoa alue, jossa klementiini kasvaa. Saarella on 1950-luvulta alkaen kehitelty satoisampia ja ominaisuuksiltaan parempia klementiinilajikkeita. Korsikan klementiinejä kasvatetaan ympäri maailmaa. Corsicasta on useita viljelylajikkeita eri olosuhteisiin. Kuvassa on Corsica 2.

Fina
Lajike on tuotu Algeriasta Espanjaan 1925. Lähes kaikki Espanjan omat klementiinilajikkeet polveutuvat Finasta. Puu on lehtevä ja runsastuottoinen. Monet pitävät vanhaa Fina lajiketta Espanjan klementiinien aatelistoon kuuluvana. Lajiketta kasvatetaan paljon myös Yhdysvalloissa.

Caffin
(alin kuva)
Caffin on eräs aikaisimpia klementiinejä.
Pinta saa voimakkaan värin heti kypsyttyään mutta ei säily puussa pitkään vaan on noukittava aikaisin. Mehukas ja hyväarominen.

ENG Clementines Corsica, Fina and Caffin
FRA Clémentines Corsica, Fina et Caffin
Kuvat  
(1) © Franck Curk / INRA
(2) © Joe Real
(3) CCPP
        
 
 
Mandariiniristeymiä
LAT Citrus reticulata
Mandariini 'Clemenvilla'

Mandariini 'Clemenvilla'
Clemenvilla


'Ortanique' mandariini

'Ortanique' mandariini

'Ortanique' mandariini
Mandora (Ortanique)
   
Citrus reticulata 'Clemenvilla' ('Nova')
Citrus reticulata 'Mandora'

   Clemenvilla on yksi parhaista mandariinihedelmistä. Se on  herkullinen, voimakasarominen ja hyvin mehukas. Klementiineistä Clemenvillan erottaa mm. paksumpi, pinnaltaan hieman appelsiinin pintaa muistuttava kuori, joka ei lohkea aivan yhtä helposti.

Jos Clemenvilla-viljelmä on erillinen, ovat hedelmät täysin siemenettömiä, mutta jos aivan läheisyydessä on pölyttäviä sitruslajikkeita, saattaa Clemenvilloissa olla joitain siemeniä.

Nimestään huolimatta Clemenvilla ei ole aito klementiini vaan mutkikas sitrusristeymä. Toinen sen vanhemmista on Fina klementiini (= välimerenmandariini x appelsiini) ja toinen Orlando tangelo (= tangeriini x greippi). Tätä neljän sitruslajikkeen risteymää myydään joissain maissa  tangelolajikkeena Nova. Tälläisissä monimutkaisissa risteymissä lasketaan minkä hedelmän geenejä on laskennallisesti eniten. Koska greippikin on appelsiinin ja pomelon risteymä on Clemenvillassa tosiasiallisesti eniten appelsiinin geenejä. Clemenvilla on erinomainen marmeladilajike.

 

Mandora on yksi kaikkein voimakasaromisimmista ja mehukkaimmista mandariineista. Sen kuori on paksuhko ja hieman vaikeasti irtoava. Mandorassa on siemeniä (jotka ovat helposti itäviä ja sopivat kotikasvatukseen), mutta hedelmän aromi ja mehukkuus ovat vaivan arvoisia.
Mandora on (Clemenvillan ja Minneolan ohella) paras mandariini marmeladin tekoon. Mandariinimarmeladin resepti täältä.

Mandorat sukulaisineen tuntee helposti hedelmän alapinnalla olevasta pyöreästä renkaasta. 'Mandora' (Mandor) on kasviopillisesti tangori, mandariinin ja appelsiinin risteymä. Mandor on eurooppalainen nimitys hedelmälle, joka alunperin syntyi Jamaikalla luonnonvaraisena risteymänä, jolle annettiin nimeksi Ortanique (kuvaus alempana).

Iso osa Suomessa keväisin myytävistä Mandoreista tulee Kyprokselta, jossa ilmasto suosii tätä mandariinia. Samaa lajiketta tuodaan Suomeen hieman aiemmin lopputalvella Israelista nimillä Or ja Topaz sekä Etelä-Afrikasta nimillä Or, Orri ja Tambor. Hieman myöhemmin lajiketta tuodaan Marokosta ja Espanjasta nimellä Ortanique.

Mandora ja Ortanique tunnetaan myös nimillä: Artounik, Australique, Orantanique, Ormanda, Ortaline,Uruline, Urunique ja Villa Late.


Myös Espanjasta ja Etelä-Amerikasta tuotava Fortuna (yhdysvaltalainen Fortune) on erinomaisen aromikas ja siksi myös hyvä marmeladimandariini.



ENG  Ortanique mandarin, Topaz mandarin
FRA  Mandarine Ortanique, Orantanique, Australique, Urunique
Kuvat   (1-2) © C. Jacquemond / INRA
(3-5) © Gene Lester
      


Bruno appelsiineja Bruñó klementiinit Bruñó klementiinit

 

Bruñó (lue: brunjoo) on espanjalainen tuotemerkki, jonka omistaa kahden veljeksen vuonna 1977 perustama Hermanos Bruñó niminen yritys, joka myy appelsiineja ja klementiinejä sekä meloneja ja vesimeloneja. Yritys sijaitsee lähellä Alcalá de Chivertin kaupunkia Castellonin maakunnassa Välimeren rannalla.  Hermanos Bruñó työllistää 125 henkilöä ja pakkaa ja myy lähialueen sopimusviljelijöiden tuotteita.

Klementiineistä Bruñón valikoimiin kuuluvat lajikkeet 
Arrufatina, ClemenponsClemenules, FinaHernandina, Oronules ja Oroval sekä klementiiniristeymät Clemenvilla, Fortuna ja Ortanique. Bruñó tuotemerkkiä ei pidä sekoittaa klementiinilajikkeeseen Bruno, jota ei viime vuosina enää ole tuotu Suomeen.

Appelsiineista Bruñón tuotteisiin kuuluvat:  Lane Late, NavelNavelate, NavelinaSalustiana ja Valencia Late.

Bruñón sitrushedelmiä tuodaan Suomeen paljon. Kaupoissa myydään klementiinejä Bruñó nimellä, mutta kyseessä on tuotemerkki (aivan kuten Jaffa). Pakkauslaatikosta saattaa nähdä mikä lajike on kyseessä.

 



 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun



 
Satsuma-ryhmä
Citrus reticulata


LAT Citrus reticulata  Blanco Satsuma 'Okitsu'
 

Satsuma 'Miho'


Satsuma, Citrus unshiu


Satsuma 'Miyagawa'


Satsuma 'Kimbrough'

'Kimbrough' satsuma
Syn
Citrus
× unshiu Marcow.
Citrus reticulata var. satsuma
 Blanco


Satsuma
   Satsuma ei ole sen enempää mandariinin kuin klementiininkään lähisukulainen. Vanha kiinalainen Wenzhoun alueelta tullut lajike, jonka japanilaisia muunnoksia satsumat ovat, saattaa tietenkin polveutua jostain muinaisesta mandariinin kiinalaisesta kantamuodosta.

Satsuma muodostaa oman lajinsa Citrus unshiu, ja poikkeaa monin tavoin tavallisesta mandariinista Citrus reticulata.

Ensimmäiset tunnetut maininnat satsumoista ovat Japanista 1600-luvulta. Satsuma ei kuitenkaan ole hedelmän japaninkielinen nimi, vaan Yhdysvaltojen silloisen suurlähettilään kenraali Van Valkenbergin vaimon antama. Hän lähetti satsumapuita kotiin vuonna 1878. Nimi tulee Japanin eteläisimmän pääsaaren Kyūshūn eteläisimmästä maakunnasta Kagoshimasta. Sen aiempi historiallinen nimi oli Satsuma, jossa ensimmäisten satsumoiden arvellaan syntyneen Kiinasta tuodun Wenchou lajikkeen muunnoksena. Kiinalainen nimi muuttui japaniksi muotoon Unshȗ ja latinaksi muotoon Citrus unshiu. Japaniksi satsuma on nimeltään Unshȗ mikan.

Japani on tullut tunnetuksi satsumoiden kasvattajana ja kehittäjänä. Suurin osa tunnetuista satsumoista on jalostettu Japanissa, jossa tiedetään olevan yli 100 nimettyä satsuman viljelylajiketta.

Satsumoiden kuoren pinta on usein sileä ja kiiltävämpi kuin muiden mandariinien. Satsuman kellertävä väri poikkeaa mandariineille tyypillisestä kirkkaan punertavasta oranssista. Satsumoiden muoto on usein matalampi ja litteämpi kuin muiden mandariinien ja niiden oksan tyven puoli sekä alapuoli saattavat olla sisään painuneita. Näin hedelmästä tulee joskus kiekkomainen. Tämä muista mandariineista helposti erottuva hedelmä on kaupallisesti hyvin tärkeä. Satsuma on kaikista sitrushedelmistä aikaisin. Ensimmäiset satsumat kypsyvät joskus jo syyskuussa ja loput viimeistään loka-marraskuussa. Tämä on viljelijöille ja myyjille tärkeää, koska tuohon aikaan ei muita sitrushedelmiä juuri ole kaupan. Aikainen sesonki on viime vuosina lisännyt satsuman suosiota ja uusia viljelylajikkeita kehitetään koko ajan. Alla luetellut aikaiset ja myöhäiset satsumat ovat molemmat hyvin aikaisia sitrushedelmiä ja ensimmäiset kypsyvät mandariinit.

Satsumat ovat yksi suosituimmista mandariiniryhmistä. Niiden kuori on hyvin ohut ja irtoaa helposti. Satsumat ovat siemenettömiä, hyvin mehukkaita ja vähähappoisempia kuin muut mandariinit.

Satsumoiden vaalean kellertävään kuoreen saattaa jäädä vihertävää väriä kypsänäkin (ks. keskimmäinen kuva). Tämä voi riippua mm. kypsymisen loppuaikana vallinneesta säästä. Satsumoita käsitellään joskus kypsyttämöissä etyleenikaasulla, jotta niiden kuori saataisiin kellertämään niin, että ne menisivät paremmin kaupaksi. Tämä käsittely ei vaikuta niiden makuun. Vähävärisyys on satsumoille luontaista eikä merkitse, että hedelmä olisi raaka tai virheellinen.

ENG Satsuma mandarin
FRA Mandarine satsuma
Kuvat   (1) © Petr Broža
(2) © Aggie Horticulture TAMU
(3-4) © C. Jacquemond / INRA
(5-6) © Laaz
        


Aikaisia Wase satsumalajikkeita
LAT Citrus reticulata  Blanco    Satsuma 'Miyagawa'
Satsuma 'Okitsu'
Satsuma 'Kuno'
 
Citrus reticulata 'Miyagawa' 
Citrus reticulata ’Okitsu’ 
Citrus reticulata ’Kuno' 

   

Koska satsumat ovat kaikista mandariinilajikkeista aikaisimpia ovat nämä aikaiset satsumat hyvin aikaisia mandariineja.

'Miyagawa'  (ylimmässä kuvassa) on hyvin aikainen Wase lajike. Laji syntyi oksaversona vanhasta Zarai lajikkeesta 1923. Miyagawa on Japanin yleisin aikainen satsumalajike. Hedelmät satsumoiksi suuria, siemenettömiä ja hyvin mehukkaita. 

'Okitsu'
(keskellä) on risteytys, joka tehtiin Okitsussa Honshun saarella Japanissa 1940. Vanhemmat ovat 'Miyagawa'-satsuma (yllä) ja sitruskasveihin kuuluva
Poncirus trifoliata. Okitsu kypsyy jo varhain syksyllä. Okitsu kypsyy yleensä ennen kuin se ehtii saada kunnollista keltaista väriä pintaansa. Okitsua tuodaan Suomeen syksyin paljon mm. Espanjasta. Kutsutaan myös nimellä Okitsu Wase.

'Kuno Wase' (alimmassa kuvassa) tuntee myös nimet Wase, Wasi ja Temprana. 

Muita aikaisia satsumoita ovat mm. Espanja-sivun satsuma: Clausellina sekä

Citrus Pages sivun satsumat Miho ja Seto  että Iseki, Matsuyama ja  Obawase 

ENG Miyagawa, Okitsu and Kuno satsumas
FRA Miyagawa, Okitsu et Kuno variétés de mandarine satsuma.
Kuvat     © UCR Citrus Variety Collection
(2-3) © CCPP
      


 Myöhäisiä Unshû satsumalajikkeita
LAT Citrus reticulata  Blanco     Satsuma 'Owari'

Satsuma 'Silverhill'

Satsuma 'Dobashi Beni'
 
Citrus reticulata ’Owari’ 
Citrus reticulata 'Silverhill' 
Citrus reticulata 'Dobashi Beni' 

   

"Myöhäiset" satsumalajikkeet kypsyvät marras - joulukuussa ja ovat siis aikaisia mandariinilajikkeita.

'Owari' (ylimmässä kuvassa)
Owari lienee maailmalla yleisin satsumalajike. Se on muunnos unshû-lajikkeesta ’Ikiriki.’ Owaria kutsutaan Japanissa myös nimellä Aichi. Owaria tuodaan Suomeen alkutalvesta paljon, mm.Espanjasta. Hedelmät kypsyvät aikaisin eivätkä aina ehdi saada täysin keltaista väriä kypsymiseen mennessä.


'Silverhill'
Hyvin mehukas vähähappoinen ja makea satsumalajike, joka kypsyy marraskuussa. Hedelmät ovat hyvälaatuisia ja kestävät säilytystä ja kuljetusta hyvin. Puu on runsastuottoinen ja sietää hyvin hallaa.  

'Dobashi Beni' (alimmassa kuvassa)  
Poikkeaa muista satsumalajikkeista kuorensa voimakkaan punaisen värin ansiosta. Lajike kypsyy satsumaksi myöhään, vasta marraskuun lopulla - joulukuun alussa. Dobashi Beni on Owarista syntynyt erilaistunut oksaverso, joka lajikkeena tuli myyntiin 1940.

Muita myöhäisiä satsumalajikkeita ovat mm.
Aoshima, Hayashi, Ishikawa, Kimbrough ja Sugyiama.

ENG Owari, Silverhill and Dobashi Beni satsumas
FRA Owari, Silverhill et Dobashi Beni variétés de mandarine satsuma.
Kuvat     (1,3) © CCPP
(2) © Joe Real
      


Uusia satsumalajikkeita 
LAT Citrus reticulata  Blanco    
Satsuma 'Dart North'
Satsuma 'Dart South'
  Citrus reticulata ’Dart North’
Citrus reticulata ‘Dart South’
FIN Uusia satsumalajikkeita
  


Satsumoiden suuren suosion takia uusia satsumalajikkeita kehitellään koko ajan. Uuden lajikkeen tulo myyntiin kestää noin 25 - 30 vuotta ensimmäisestä onnistuneesta risteytyksestä. Ohessa kaksi aivan hiljattain myyntiin tullutta uutta Owari-satsuman muunnosta Kalifornian yliopiston Riversiden sitruskoetarhasta: Darth North ja Dart South.

Muita uusia satsumalajikkeita: Armstrong ja Xie Shan.





ENG New satsuma cultivars: Dart North and Dart South .
FRA Satsumas Dart North et Dart South.
Kuvat   © CCPP
      

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun



   


Välimerenmandariini-ryhmä
Citrus reticulata


LAT Citrus reticulata  Blanco     Välimerenmandariini, Citrus deliciosa

Välimerenmandariini, Citrus deliciosa

Välimerenmandariini, Citrus deliciosa
Syn
Citrus deliciosa Tenore
Citrus nobilis var. deliciosa  Loureiro
Citrus salicifolia  Raf.

FIN Välimerenmandariini
  
Välimerenmandariini luokiteltiin aiemmin omaksi lajikseen
Citrus × deliciosa Tenore, mutta nyttemmin kaikki mandariinit luokitellaan lajiin Citrus reticulata Blanco.

Tämä "alkuperäinen" välimerenmandariini on vanhin Euroopassa tunnettu mandariini ja lienee kasvanut Italiassa jo vuonna 1812, kun mandariinit lajina vasta tekivät tuloaan muualle Eurooppaan. Puun lehdet ovat pitkät ja kapeat ja oksat taipuvat alaspäin pajun tapaan. Sekä lehdissä että kuorissa on voimakas aromaattinen mandariinin tuoksu. Lajiketta käytetään mm. mandariiniöljyn valmistamiseen. Koska tätä lajiketta ei koskaan ole tavattu Kiinassa tai Japanissa, oletetaan sen olevan hyvin varhainen, mahdollisesti Italiassa syntynyt muunnos.

Välimerenmandariinissa on herkullinen, voimakas maku, mutta paljon siemeniä. Sitä ei tuoda enää Suomeen. Muita mandariinilajikkeita tuodaan entiseen tapaan.

Pohjois-Amerikassa samaa mandariinia kutsutaan pajunlehtimandariiniksi  (Willowleaf mandarin) lehtiensä muodon vuoksi tai itkuraitamandariiniksi (Weeping Willow mandarin) itkuraitaa (Salix × sepulcralis) muistuttavan kasvutapansa vuoksi.

Katso lisää, Espanja: välimerenmandariini

ENG Mediterranean mandarin, Italian tangerine
Willowleaf mandarin
FRA Mandarine Méditerranéenne, Mandarine d’Italie 
I TA Avana
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
© CCPP
      

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun





Tangori-ryhmä
Citrus × nobilis


LAT Citrus × nobilis Lour. 'Temple' tangori
'Temple' tangori
'Temple' mandariini
Temple

'Ortanique' mandariini
'Ortanique' mandariini
Mandariini 'Ortanique'
Ortanique

'Ellendale' mandariini
Ellendale

Mandariini 'Murcott'
Citrus reticulata 'Murcott'
Murcott
Syn Citrus × tangor  Tanaka
Citrus reticulata x sinensis

Citrus × nobilis 'Temple' 
Citrus × nobilis 'Ortanique'
Citrus × nobilis 'Ellendale' 
Citrus × nobilis 'Murcott' 

FIN Tangori
   Tangori on tangeriinin ja appelsiinin risteymä.
Osa lajikkeista on syntynyt luonnossa kuten Ortanique  ja Temple, molemmat Jamaikalla, sekä Ellendale Australiassa ja osa risteytyksen tuloksena kuten Murcott Yhdysvalloissa.

Temple on Jamaikalta kotoisin oleva luonnollinen tangori eli appelsiinin ja mandariinin risteymä. Laji löydettiin ja kuvattiin 1896 ja siitä tuli heti niin suosittu, että monta vuosikymmentä tangorristeymiä kutsuttiin kielestä riippuen templemandariineiksi tai templeappelsiineiksi. Temple tunnetaan myös nimillä Magnet ja Royal. Templen siemenistä ei kasva emokasvin kaltaisia jälkeläisä, ks. klementiini.


Ortanique (lue: ortanik) on tangori, tangeriinin ja appelsiinin risteymä. Se löytyi sattumalta Jamaikalla vuonna 1900 ja nimi tulee lyhenteistä orange, (appelsiini), tangeriini ja jamaique (jamaikalainen). Ortanique' issä on joitain siemeniä, mutta se on poikkeuksellisen mehukas. Ortanique' iä tuodaan Suomeen keväisin mm. Espanjasta ja Marokosta.

Hedelmä on mandariiniksi isokokoinen ja sen kuori on voimakkaan punaoranssin värinen.
Ortanique on yksi mehukkaimmista mandariineista. Hedelmät ovat siemenettömiä kun ne kasvavat erillään muista mandariinilajikkeista, mutta jos lähistöllä on pölyttäviä mandariineja saattaa Ortanique'in hedelmiin kehittyä siemeniä ristipölytyksen ansiosta.

Ortanique on laadultaan ja maultaan yksi kaikkein parhaimmista mandariineista. Se on myös yksi parhaimmista lajikkeista mandariinimarmeladiin. Hedelmät kypsyvät Espanjassa helmikuun lopulta alkaen, Marokossa hieman aiemmin ja pysyvät puussa korkealaatuisina pitkään, mikä parantaa viljelyn kannattavuutta.

Ortaniquen ainoa ongelma on tiukasti istuva kuori, joka joskus hieman vaikeutta mandariinin kuorimista. Kuoresta irtoaa taitettaessa paljon aromaattista mandariiniöljyä.

Useassa maassa kasvatetaan samantyyppisiä mandariinin ja appelsiinin risteymiä. Kyprokselta lajiketta tuodaan Suomeen nimellä Mandor ja Mandora, Etelä-Afrikasta nimillä Orri, Or ja Tambor sekä Israelista nimillä Or ja Topaz. Muita nimiä ovat: Artounik, Australique, Orantanique, Ormanda, Ortaline, Uruline, Urunique ja Villa Late.


Ellendale on Australiassa hyvin suosittu. Lajike löytyi Ellendale-nimiseltä tilalta luonnonristeymänä 1878. Nykyään lajiketta viljellään ympäri maailmaa. Ellendalen hedelmät ovat suuria ja mehukkaita. Niissä on hyvin ohut pehmeä kuori, joka on helppo kuoria. Puu kantaa paljon hedelmää ja joskus sen ohuet oksat katkeavat hedelmien painosta ellei niitä tueta. Maahantuojat ovat viime vuosina ilahduttavasti tuoneet Ellendalea Suomeen. Saatavuutta rajoittaa lyhyt sesonki loppukeväällä maalis-huhtikuussa. Tätä aromikasta ja mehukasta lajiketta kannattaa kokeilla.
Siitä käytetään myös nimiä Ellendale Beauty, Ellendale Leng, Grant, Hearne, Leng Ellendale, Savio ja Super Malvasio.


Murcott
on kotoisin Yhdysvalloista. Charles Murcott Smith risteytti tangeriinin ja 'Mediterranean Sweet' appelsiinin v. 1922. Murcottin hedelmät ovat litteähköjä ja niissä on kiiltävän sileä ohut kuori, jotka on helppo kuoria. Lajike on myöhäinen ja kypsyy vasta helmi-maaliskuussa.  Murcott tunnetaan myös nimillä Honey Murcott ja Smith.

Muita tangorlajikkeita ovat mm. 
Ambersweet, Asco, Cinto, Dweet ja Poggio.
ENG Temple (top), Ortanique, Ellendale and Murcott (bottom) tangors.
FRA Tangors Temple, Ortanique, Ellendale et Murcott
Syn
Royal mandarin, Temple orange, Tangor

Kuvat    (1-2,4-5) © Gene Lester
(3) Joe Real
(6,9) © C.Jacquemond/INRA 
(7) © CCPP
           

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun



 
Kuningasmandariini-ryhmä
Citrus × nobilis
 
 
LAT Citrus × nobilis  Loureiro Kamputseanmandariini
Syn Citrus nobilis var. typica  Loureiro
 
Citrus × nobilis ’Geleking’
Citrus × nobilis ’Yellow King’
FIN kuningasmandariini 'Yellow King'
    
Citrus
× nobilis -ryhmän mandariinit ovat kotoisin Indo-Kiinasta, tarkemmin eteläisestä Vietnamista, josta ne ovat kulkeutuneet pohjoiseen, Kiinan kautta Japaniin. Ranskalaisessa alan kirjallisuudessa hedelmää nimitettiin Cambogen eli Kamputsean mandariiniksi. Japanin nimi Kunenbo viittaa Japanissa, Kiinassa, Taipeissa ja Okinawalla tavattuihin nobilis lajikkeisiin erotuksena satsumoista. Kauko-Idän nobilis-lajikkeet ovat kooltaan mandariineista suurimpia.

Kuningasmandariini on kulkeutunut Kaakkois-Aasiasta hollantilaisen siirtotyövoiman mukana Surinamiin (Etelä-Amerikkaan) ja sieltä siirtolaisten mukana Eurooppaan. Lajikkeen on myös arveltu olevan aasialainen luonnollinen tangor eli mandariinin ja appelsiinin risteymä. Pinnan rosoisuus vaihtelee maaperän ja kasvuolosuhteiden mukaan.
Yellow King lajikkeen alkuperäinen nimi on 'Geleking' joka viittaa kuoren voimakkaan kellertävään väriin. Kuori on paksuhko, mutta irtoaa helposti. 

ENG Cambodian mandarin, Indo-Chinese mandarin
Yellow King mandarin
FRA Mandarine Yellow King, Orange de Blida
Kuva   © C. Jacquemond / INRA
      
 
 

LAT Citrus × nobilis  Loureiro Kuningasmandariini, Citrus nobilis var. nobilis

Kuningasmandariini, Citrus nobilis var. nobilis

Kuningasmandariini, Citrus nobilis var. nobilis
  Citrus × nobilis ’King of Siam’
Citrus × nobilis ‘Rodeking’
Citrus × nobilis ‘Som Khing’
FIN Kuningasmandariini  'King'
    
Etelä-Vietnamista, Saigonin alueelta kotoisin oleva lajike, joka jo vuosisatoja sitten kotiutui myös Thaimaahan. Tunnetaan myös lajikenimellä 'Siaminkuningas'.

Ensimmäiset King-mandariinit tulivat Pohjois-Amerikkaan siemeninä Saigonista 1882. Kaupallinen merkitys on vähentynyt, mutta edelleen suosittu lajike Yhdysvaltojen eteläosien sitrusvyöhykkeellä, jossa Kingiä kasvatetaan kotipihoilla. Lajike vaatii paljon lämpöa ja aurinkoa ja kypsyy sen vuoksi hyvin myöhään.

Tyypillistä nobilis lajikkeille on, että niiden muoto, koko ja maku vaihtelevat huomattavasti olosuhteista riippuen. Ympättynä pomeranssin (Citrus aurantium) juuriin Floridan rehevässä maassa hedelmät ovat suuria, sileitä ja maukkaita. Karheasitruunan (Citrus jambhiri) juurilla laihemmassa maassa tulee hedelmistä pienempia, pinnaltaan hyvin rosoisia ja maultaan vaatimattomampia. Nimi 'Rodeking' viittaa tämän nobilis-lajikkeen kuoren punaiseen väriin. Vrt. Geleking yllä. Kuori on paksuhko, mutta irtoaa helposti.

Kuningasmandariini on noussut uuteen arvoon kun sitä on Yhdysvalloissa käytetty uusissa mandariiniristeytyksissä. Mm. Kinnow ja Encore ovat uusia lajikkeita joihin on saatu kuningasmandariinista aromia ja kokoa.
 
ENG King mandarin,  King of Siam mandarin  
FRA Mandarine Roi de Siam, Mandarine King
Kuva   © UCR Citrus Variety Collection
(2-3) © C. Jacquemond / INRA 
        
 
 
 
LAT Citrus × nobilis Loureiro ’Japon’  Japaninmandariini, Citrus nobilis 'Japon'
Japaninmandariini, Citrus nobilis 'Japon'
Syn
Citrus × nobilis ‘du Japon’

FIN Japaninmandariini 
  
Japanissa kasvava Citrus nobilis-mandariinilajike. Japaninkielinen nimi Kunenbo viittaa tähän mandariiniin erotuksena muista japanilaisista mandariineista ja satsumoista (Unshȗ mikan). Ominaisuudet kuten Kuningasmandariini yllä.

Muita kuningasmandariinin viljelylajikkeita: 'Guanxi Shagan', 'Huang Yen Man Chieh', 'Huangyan Bendi-guangju', 'Shagan' (Kiina), Som-Chuck' (Thaimaa)
 
ENG Japanese mandarin
FRA Mandarine du Japon
Kuva   © C. Jacquemond / INRA
        

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun





Tangelo-ryhmä
Citrus × tangelo


LAT Citrus × tangelo  J.W. Ingram & H.E. Moore
'Minneola' tangelo
'Minneola' tangelo
'Minneola' tangelo
Minneola

'Pearl' mandariini
Pearl

Mandariini 'Orlando'
Orlando

Mandariini 'Sunshine'
Sunshine
Syn Citrus reticulata Blanco 'Tangelo'  Swingle
Citrus reticulata x paradisi
  Citrus × tangelo 'Minneola' 
Citrus × tangelo 'Pearl' 
Citrus × tangelo 'Orlando' 
Citrus × tangelo 'Sunshine' 
FIN Tangelo
  Tangelo on tangeriinin ja greipin risteymä.

Tangelon viljeltyjä lajikkeita ovat mm:  Minneola, Pearl, Orlando ja Sunshine.

Minneola, eräs tunnetuimpia tangeloita, on Duncan-greipin ja joulutangeriinin risteytys jonka tehtiin Yhdysvalloissa 1931. Lajiketta kutsutaan myös nimellä Honeybell. Lajikkeen tuntee sen tyypillisestä muodosta, jossa on yläosassa suippo ’kaula’. Minneolaa kasvatetaan useissa maissa ja sitä tuodaan paljon myös Suomeen. Israelilainen Jaffa Minneola on suosittu lajike. Tämä mehukas, pirteänhapokas sitrushedelmä kypsyy verraten myöhään keväällä ja maussa tunnistaa toisen sen vanhemmista, greipin.



Pearlin
 vanhemmat ovat Imperial-greippi ja välimerenmandariini 'Willowleaf', mikä näkyy Pearlin kapeissa pajumaisissa lehdissä.







Orlandolla
 on samat vanhemmat kuin Minneolalla, mutta päinvastaiset ominaisuudet: sen hedelmä on täysin pyöreä ja lajike kestää paremmin kylmää, maku on makeampi ja hedelmät kypsyvät aikaisin. Orlando on toinen vanhemmista monessa mandariininiristeymässä. Nova eli Clemenvilla on tangelo, jonka toinen vanhempi on Fina klementiini.







Sunshine
 on 1925 tehty Duncan-greipin ja joulutangeriinin risteytys. Lajike muistuttaa sekä muodoltaan että maultaan yhtä paljon greippiä kuin tangeriinia.

Muita tangelolajikkeita ovat mm:
 Allspice, Florida, Mandalo
Sunrise, Sunshine, Thornton, Wekiwa, Webber ja Williams
 

ENG Minneola (top), Pearl (second), Orlando (third) and Sunshine (bottom) tangelos
FRA Tangelos Minneola, Pearl, Orlando et Sunshine
Kuvat   (1-3) ©  Gene Lester
(4,6) © C. Jacquemond / INRA
(5) © CCPP
        


  
LAT Citrus × tangelo  'UGLI ®'  UGLI® hedelmä

Rumeliini UGLI®
Syn
Citrus 'UGLI ®'
Citrus reticulata x paradisi 'Ugli'

FIN Rumeliini (UGLI®-hedelmä)
  Rumeliini on Jamaikalta löydetty luonnonristeymä, jonka ajatellaan olevan mandariinin ja greipin hybridi ja sitä pidetään tangelolajikkeina. Kuvan rumeliinilajike UGLI on tavattu Brown's Townissa Jamaikalla v. 1917. Nämä UGLIt ovat Cable Hall Citrus Ltd'n tavaramerkki. Trout Hall Ltd., UGLIn markkinoija Jamaicalla, kertoo UGLIn kotisivulla, että nyt tuotannossa olevan lajikkeen emopuu oli pomeranssin, greipin ja tangeriinin luonnonristeymä.

Joidenkin Ugli-alatyyppien arvellaan olevan pomelon, mandariinin ja pomeranssin risteymiä. Silloin ne luokitellaan pomeloiksi.
 
ENG UGLI® fruit
FRA Tangelo UGLI®
Kuva     © Trout Hall Ltd.
   www.ugli.com  




Citrus Pages
Sitrussivujen englanninkielisessä versiossa on kolmisenkymmentä muuta mandariinilajiketta ja mandariinihybridiä.

Tangelon ja klementiinin risteymät
Tangelo x clementine hybrids (englanniksi)

Kuningasmandariinin ja välimerenmandariinin risteymät  
King mandarin x Willowleaf hybrids  (englanniksi)

Tangeriini x välimerenmandariini x tangor risteymät
Tangerine x Willowleaf x tangor hybrids (englanniksi)

Mandariinin kaltaiset pienihedelmäiset sitrukset (englanniksi)
    
Tanakan määrittelemistä 36 mandariinilajista 16 on sellaisia, ettei niitä voida suoraan luokitella yllä
esiteltyihin deliciosa, nobilis, unshiu tai reticulata ryhmiin. Näistä kuudestatoista seuraavilla
seitsemällä on kaupallista merkitystä. Esittelyt ovat englanninkielisiä.

Sour mandarin (Citrus sunki, Citrus reticulata var. austera)  hapanmandariini
Cleopatra (Citrus reshni) kleopatranmandariini
Shekwasha (Citrus depressa)  litteämandariini
Nasnaran (Citrus amblycarpa)  nasnaranmandariini
Kinokuni (Citrus kinokuni)  kishumandariini
Citrus lycopersicaeformis  koknimandariini
Citrus oleocarpa  timkatmandariini
 

 Takaisin mandariinilajikkeisiin     Takaisin alkuun




Lähetä sähköpostia Sitrussivuille 



Sitrussivut

Citrus Pages

   
   

 






 
Sivua täydennetty 1.4.2010

http://users.kymp.net/citruspages/mandariinit.html