Sitrussivut Citrus Pages |
Sitrusöljyt | ![]() |
![]() |
Valmistus | ![]() |
Käyttö | ||
Öljyjen nimet | ||
Taulukon rakenne | ||
Sitrusöljytaulukko | ||
Tuoksupomeranssin
kukka Bouquetier de Nice à fleurs doubles © Petr Broža |
Kafferilimetin
lehtiä Citrus hystrix © Citrus Clonal Protection Program |
Valmistus
Käyttö
Sekaannusta nimissä
Taulukon rakenne Alla olevassa
taulukossa on kooste
yleisimmistä, mutta ei suinkaan kaikista
sitrusöljyistä.
Lähtökohtana (sarake
1) on aina kasvin latinalainen
nimi.
Sarakkeessa kaksi
on hedelmän nimi, joka on samalla linkki hedelmän
tarkempaan esittelyyn. Sarakkeessa kolme
on
kunkin
öljyn nimi tai se kauppanimi, jolla öljyä
useimmiten myydään.
Samasta kasvista saatavat eri öljyt ovat allekkain samassa
ruudussa. Joskus eri tavoin tai eri kasvinosista valmistetut
öljyt voivat olla saman nimisiä. Neljännessä
sarakkeessa
on öljyn
raaka-aine ja
sarakkeessa viisi
sen
yleisin valmistusmenetelmä. (Tästä
esittelystä on
jätetty pois harvinaisempia menetelmiä kuten
parfyymeissä käytetty rasvaan
imeyttäminen eli enfleurage.)
Viimeisessä
sarakkeessa on
kuvailtu muutamia pääkäyttötapoja:
ALK alkoholiteollisuus,
ATE
aromaterapia, ELT
elintarviketeollisuus, KEM kemianteollisuus,
KOS
kosmetiikka, LÄÄ
lääketeollisuus, PAR
parfyymiteollisuus. Merkinnät
bergapteeniton,
monoterpeenitön ja terpeenitön
tarkoittavat sellaista
öljyn muotoa, josta nämä nautittuina
haitalliset yhdisteet on
kemiallisesti poistettu. Tällaisia öljyjä
käytetään elintarvikkeisiin ja
alkoholijuomiin.
Pahoittelen leveää taulukkoa ja pientä kirjasinkokoa. Kapealla näytöllä saattavat taulukon rivit kasaantua päällekkäin. Jos kopioi taulukon kokonaan, asettuvat rivit vaakasuoralla paperiarkilla taas kohdalleen. |
||||||||||
S I T R U S Ö L J Y T | |||||
Kasvi Latinankielinen nimi |
Hedelmä Linkki tietoihin |
Öljy Kauppanimi |
Raaka-aine Käytettävä kasvin osa |
Valmistustapa |
Käyttötapoja Katso taulukon alaosa |
Citrus aurantiifolia | Limetti | Limetti Limetti |
Puolikypsän hedelmän kuori Murskattu hedelmä |
Kylmäpuristus Höyrytislaus |
PAR, ATE KOS, ELT |
Citrus × aurantium | Pomeranssi | Neroli Neroli bigaradia Neroli petitgrain C. aurantium absoluutti |
Kukat Puolikypsän hedelmän kuori Lehdet ja vihreät oksat Kukat |
Höyrytislaus Kylmäpuristus Höyrytislaus Kem. liuotin |
PAR, ATE, ELT ELT, ATE ELT, ATE PAR, ATE |
Citrus × aurantium var. bigaradia |
Paraguaynpomeranssi | Bigaradia terpeenitön
Petitgrain
terpeenitön
|
Puolikypsän hedelmän kuori Hedelmän kuori Lehdet ja vihreät oksat Lehdet ja vihreät oksat |
Kylmäpuristus Kylmäpuristus Höyrytislaus Höyrytislaus |
ATE, LÄÄ ALK, ELT ATE ELT |
Citrus × aurantium 'Bouquetier' |
Tuoksupomeranssi | Neroli C. aurantium absoluutti |
Kukat Kukat |
Höyrytislaus Kem. liuotin |
PAR PAR. ATE |
Citrus × bergamia | Bergamotti | Bergamotti bergapteeniton
Bergamot petitgrain Bergamotti |
Puolikypsän hedelmän kuori Puolikypsän hedelmän kuori Lehdet, oksat ja kypsä kuori Murskattu hedelmä |
Kylmäpuristus Kylmäpuristus Höyrytislaus Höyrytislaus |
PAR, ATE, ATE, ELT, ALK Eau de Cologne KOS, KEM |
Citrus hystrix | Kafferilimetti | Combava Combava petitgrain |
Puolikypsä kuori, liha ja lehdet Lehdet ja vihreät oksat |
Höyrytislaus Höyrytislaus |
ELT, KOS KOS |
Citrus limetta |
Limetta |
Limetta |
Hedelmän kuori |
Kylmäpuristus |
|
Citrus × limon | Sitruuna | Sitruuna Cedro oil Lemon petitgrain |
Tuoreen kuoren uloin osa Bergapteeniton ja terpeenitön Lehdet, oksat ja raakileet |
Kylmäpuristus Kylmäpuristus Höyrytislaus |
KEM, KOS, PAR, ATE, LÄÄ ALK, ELT KEM, KOS, PAR, LÄÄ |
Citrus medica | Sukaattisitruuna | Cedrat Cedrat petitgrain |
Kukat Lehdet ja oksat |
Höyrytislaus Höyrytislaus |
PAR ELT, PAR |
Citrus × paradisi | Greippi | Greippi monoterpeenitön
|
Tuoreen kuoren pinta Kuori |
Kylmäpuristus Kylmäp/tislaus |
ATE ALK, ELT ("Tonic"-vedet) |
Citrus reticulata | Mandariini | Mandariini terpeenitön
Mandarin petitgrain |
Tuoreen kuoren uloin osa Kuori Lehdet ja nuoria oksia |
Kylmäpuristus Kylmäpuristus Höyrytislaus |
PAR, ATE ALK, ELT PAR, KOS |
Citrus × sinensis | Appelsiini | Appelsiini Appelsiini Neroli Portugal |
Uloin kuori Koko murskattu hedelmä Kukat |
Kylmäpuristus Höyrytislaus Höyrytislaus |
PAR, KOS, ATE KEM PAR |
Käyttötapoja: ALK alkoholiteollisuus, ATE aromaterapia, ELT elintarviketeollisuus, KEM kemianteollisuus, KOS kosmetiikka, LÄÄ lääketeollisuus, PAR parfyymiteollisuus. |
|||||
Neroli on öljy, joka on tehty (useimmiten pomeranssin tai appelsiinin) kukan nupuista ja terälehdistä. Hienoin neroli tehdään kylmäpuristamalla hellästi. Hyvää nerolia saadaan myös höyrytislaamalla. Neroliöljy on aina kallista. Kalleinta on juuri kukkien tuoksua varten jalostettujen tuoksupomeranssien öljy. Bigaradia on öljyä, joka saadaan (useimmiten puolikypsän) hedelmän kuoren uloimmista osista kylmäpuristamalla. Petitgrain on öljyä jonka raakamateriaalin kokoonpano voi vaihdella. Yleensä käytetään kasvin nuoria lehtiä ja saman vuoden vielä vihreitä oksaversoja, joskus niiden lisäksi oksia ja pieniä hedelmäraakileita. Petitgrain tehdään aina höyrytislaamalla. Lähes kaikista sitrushedelmistä tehdään elintarviketeollisuuden käyttöön tuoremehun puristuksen jälkeen jäävästä kuori- ja hedelmälihamassasta höyrytislaamalla huokeampaa öljyä, joka myydään hedelmän nimellä (esim. limetti- tai appelsiiniöljy), mutta josta on nautittuina haitalliset bergapteeni- ja terpeeniyhdisteet kemiallisesti poistettu. Näitä öljyjä käytetään elintarvikkeiden maku- ja aromiaineina. |
Sitrussivut Citrus Pages |